Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Operacija “lomljenje političkih partnera”: Svetosavska omča na vratu koalicije “Crno na bijelo”

Jasno je da tri koalicije moraju kako znaju i umiju da sklepaju vlast ili će izgubiti i ovo malo kredibiliteta koji su dobili zahvaljujući pobjedi na izborima koju im je donijela Srpska crkva u Crnoj Gori potpomognuta stranim obavještajnim i propagandnim centrima. Nakon uključivanja Joanikija u pregovore postalo je jasno da SPC neće sjedjeti skrštenih ruku i gledati kako im propada politički projekat u koji su uložili mnogo truda i sredstava

Pregovori  koalicija koje su osvojile tijesnu većinu na nedavno održanim izborima “Za budućnost Crne Gore”, “Crno na bijelo” i “Mir je naš nacija”, zapali su u ćorsokak što je bilo i očekivano s obzirom na dijametralno suprotne ideološke koncepcije koje ovi politički subjekti zastupaju.

Potrošni materijal: Dritan Abazović

Euforija zbog dobrog izbornog rezultata nije dugo trajala jer su funkcioneri dosadašnje opozicije, čini se konačno, shvatili da za formiranje funkcionalne vlasti moraju da imaju još neke zajedničke dodirne tačake u svojim programima osim mržnje prema DPS-u i njegovom predsjedniku Milu Đukanoviću.

Jasno je da ove koalicije sastavljene od preko desetak šarenolikih političkih i parapolitičkih subjekata, moraju kako znaju i umiju da sklepaju vlast ili će izgubiti i ovo malo kredibiliteta koji su dobili zahvaljujući pobjedi na izborima koju im je donijela Srpska crkva u Crnoj Gori potpomogunta stranim obavještajnim i propagandnim centrima.

Za sad im ne ide dobro u pregovorima.

Kako je portal Aktuelno objavio, na jučerašnjem sastanku nije postignut očekivan dogovor već je praktično sve ostalo u statusu quo, a Demokratski front je jasno stavio do znanja ko će u budućoj vlasti (ako se formira) voditi glavnu riječ i funkcionerima koalicije “Crno na bijelo” na čelu sa Dritanom Abazovićem postavio jasan ultimatum:

“Nema nastavka pregovora dok se koalicija ‘Crno na bijelo’ ne odredi oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti i principa podjele vlasti”.

Crno na bijelo između čekića i nakovanja

Jučerašnjim pregovorima prisustvovali su lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević kao i predsjednik URA-e Dritan Abazović. Glavni cilj lidera DF-a bio je da ubijede Abazovića da prihvati njihovu ideju o povlačenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali mu je, kako saznaje portal Aktuelno, Mandić poručio da će “funkcije koje pripadaju DF-u popunjavati kadrovima koji oni i samo oni odrede, a ne kadrovima koji im nameće neko sa strane”.

foto https://balkantimes.press/

Iako je Abazović nekoliko puta u javnosti nagovijestio da je povlačenje Zakona jedna od opcija, funkcioneri njegove koalicije ne žele da čuju za to.

“Abazović je sad što bi se reklo ‘između čekića i nakovanja’ samo to nije jedan čekić niti jedan nakovanj, udaraju ga sa svih strana. Nalazi se pod pritiskom svojih budućih saradnika iz DF-a, SPC i agitatora iz Beograda sa jedne strane, a sa druge strane uticajni članovi stranke poput Božene Jelušić i Filipa Adžića ne daju da popusti u pregovorima. Tu su takođe i nalogodavci koalicije Crno na bijelo medijski tajkuni koji stoje iza režimskog koncerna Vijesti, Željko Ivanović i Miodrag Perović, kao i biznismen-tajkun Žarko Rakčević kojima je stalo samo da dođe do dogovora da bi mogli da krenu sa realizacijom biznis planova. Njih ne interesuje ni Crna Gora ni Srbija ni ideologija, samo finansijska korist”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

DF i SPC “dinstaju” Abazovića

Koliki je pritisak na Abazovića govori i to što su jedan od lidera SPC u Crnoj Gori vladika budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović i glasnik nalogodavaca iz Beograda biznismen Miodrag Daka Davidović maltene primorali lidera URA-e da se sastanu u nedjelju veče u Parohijskom domu u Nikšiću.

Stari svetosavski asovi obrađuju mladog “zelenog” Dritana

Ta informacija je trebalo da bude držana u strogoj tajnosti ali je dopisnik našeg portala “uhvatio” Joanikija i Davidovića kako na sve načine pokušavaju da ubijede Abazovića da prihvati zahtjeve nametnute od svetosavske koalicije “Za budućnost Crne Gore” koja blisko sarađuje sa Davidovićem. Nakon uključivanja Joanikija u pregovore postalo je jasno da SPC neće sjedjeti skrštenih ruku i gledati kako im propada politički projekat u koji su uložili mnogo truda i sredstava.

Osim toga zadatak lidera Pokreta za promjene i jednog od čelnih ljudi Demokratskog fronta Nebojše Medojevića od početka je jasan – preko društvenih mreža vršiti konstantan pritisak na koaliciju “Crno na bijelo”, njene nalogodavce i pogotovo na Abazovića. U prilog tome najbolje govori poruka Medojevića lideru GP URA i nosiocu liste Crno ba bijelo, Dritanu Abazoviću, “da će se on naći u novoj vladi, svidjelo se to nekome ili ne”.

Kada tome dodamo da je DF postavio ultimatum URA-i da ako ne prihvate povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, mogu da pregovaraju sa DPS-om, jasno je da se Abazović i njegovi saradnici nalaze pod enormnim pritiskom.

Pritisak nalogodavaca

Dodatni pritisak na koaliciju “Crno na bijelo” dolazi od njihovih nalogodavaca suvlasnika Vijesti Željka Ivanovića i Miodraga Perovića koji su već odavno u dilu sa SPC i pojedinim biznis i obavještajnim krugovima iz Srbije. Kada su oni u pitanju ideologija, patriotizam, politički i demokratski ciljevi ne postoje, postoje samo biznis interesi koje bi neuspijeh pregovora ugrozio.

Željko Ivanović (LIJEVO BEZ ŠEŠIRA), suvlasnik “Vijesti”, medijski pokrovitelj SPC, mrzitelj Crne Gore, najveći fan Novaka Đokovića, zaštitnik srpstva i Katnićev medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

U prilog tezi da su nalogodavci koalicije Crno na bijelo već krenuli u biznis poduhvate govori i to što je direktor i suvlasnik koncerna Vijesti, medijski tajkun Željko Ivanović  boravio nedavno u Baru gdje je obavio razgovore sa predstavnicima koalicije iza koje stoji.

Kako su nam kazali veoma dobro upućeni izvori, Ivanović se u Baru sastao sa predstavnicima koalicije “Crno na bijelo” i sa predstavnicima OO Demos Bar i govorio o kadrovskim rješenjima za Luku Bar, koju, nakon preuzimanja vlasti želi da proda biznismenima bliskim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

URA pred pucanjem

Da koalicija okupljena oko URA-e neće moći da izdrži ovoliki pritisak i da će popustiti pred zahtjevima svetosavskih političkih snaga iz SPC i DF-a, najbolje govori primjer Budve.

URA je u “prijestonici turizma” pukla pod pritiskom i podržavala velikosrpsku koaliciju čitav mandat i pored četničkog i klerofašističkog orgijanja koje se sprovodilo po ovoj opštini.

Na lokalnim izborima u Budvi, 2016. velikosrpske stranke dobile su tijesnu većini a DF, Demokrate i SNP dobili su vlast u Budvi zahvaljujući jednom mandatu koji im je dala URA. Čitav mandat su imali turbulencije i jedva su se zbog međusobnih trvenja održavali na vlasti, koju su dva mjeseca prije izbora i izgubili.

Svetosavski tajkun Marko Bato Carević škartirao URA-u kad su odradili posao

URA je tada u Budvi, pod izgovorom očuvanja lokalne vlasti, podržala četničko orgijanje, bilborde na kojim se slavi okupacija Crne Gore, svečano obilježavanje nestajanja države 1918. godine, velikosrpsko šenlučenje i razna druga poniženja.

Sve ove nacionalističke i klerofašističke ispade i negiranje države URA je prećutala i ostala do kraja sa svetosavskom opozicijom. Rezultat takvog ponašanja – na nedavno završenim izborima svetosavska, velikosrpska ideologija predvođena Markom Batom Carevićem, pravoslavnim tajkunom umješanim u mnoštvo ilegalnih poslova, “oduvala” je konkurenciju i ostvarila scenario SAO Budva na koji smo uzalud upozoravali.

Da ne pominjemo da su prosrpske stranke DF i Demokrate formirale vlast bez URA-e koja je odbačena kao najobičnija potrošna roba za jednokratnu upotrebu.

Tako će, po svemu sudeći, biti i na državnom nivou.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorac
22.09.2020-11:27 11:27

Pošto popovi ne mogu pomoći u formiranju vlade. Treba DF tražiti pomoć od svojih prijatelja i ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.Oni sigurno mogu pomoći.

Paco
23.10.2020-13:18 13:18
Reply to  Crnogorac

Tek kad izađu iz zatvora Radovan i Ratko.
Nek iskopaju i Arkana i onog smrada Juku i abd biće to tô.

gagi
22.09.2020-16:57 16:57

To se ocekuje i na drzavnom nivou scenario iz Budve,kad formiraju vlast ubrzo ce “naci preletace”tako ce URA ubrzo biti izbacena iz koalicije “bez torpedovanja”.

Demetra
22.09.2020-18:51 18:51

Ne znam samo odakle vam to da Bozena J nije prosrpski orjentisana? Pomutili ste nesto! Zena je srpkinja i ne vjerujem da nije za Ristom skakala u predizbornoj kampanji. Evo, iz vasih u Bozje….

Matine
22.09.2020-22:55 22:55

Bravo!

gagi
07.12.2020-11:03 11:03

Kako je URA odbacena u Budvi kao potonje bagre,tako ce ubzo ta ista URA biti umirovljena u politicku proslost bez pravca i cilja od svtosavsko cetnicke druzine.Nijesu napamet potrcali ova dva potrcka-privjeska Vucica Mandic i Knezevic po savjet, kako izbaciti pokret URA iz vlasti i po svaku cijenu podrzati nakaradnu vladu na celu sa crkvenjakom Krivokapice. E kako ce Abazovic da “veci kao jarcic”kad ga skope jaoj. Umalo zaboravih, naklom gospodinu sa sesirom,a ovom keru pored njega miran,mjesto,fuj to.