Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

OIK Šavnik odlučila da u nedjelju neće biti izbora

Razlog je, kao i u prethodnih devet nedjelja, očekivana opstrukcija. Politička polarizacija očituje se i u sastavu komisije u kojoj su obje politički sukobljene strane zastupljene sa po četiri člana

Izbora, desetih po redu na dva birališta u šavničkoj opštini, naredne nedjelje neće biti. Tako je odlučila Opštinska izborna komisija u gradu na tri rijeke, nezvanično saznaje Antena M.

Razlog je, kao i u prethodnih devet nedjelja, očekivana opstrukcija. Politička polarizacija očituje se i u sastavu komisije u kojoj su obje politički sukobljene strane zastupljene sa po četiri člana.

Takođe nezvanično, na ovakvu odluku OIK, Demokratska partija socijalista uložiće žalbu.

Izborna farsa u Šavnika prešla je lokalne i državne okvire i izaziva mnogo širu pažnju. Sve to iz podsmjeh i ironiju propraćeno je i kroz društvene mreže. Sve se vrti oko odredbi zakona o prebivalištu i boravištu i nekoliko stotina novoprijavljenih stanovnika koje pristalice opozicije onemogućavaju da ostvare izborno pravo. Još uvijek vladajuća DPS od političkih oponenata okrivljuje se za politički inženjering.

Iz te partije negiraju optužbe i to objašnjavaju statističkim pokazateljima izbornih rezultata na dva birališta, na izborima 2020. i izborima od oktobra ove godine.

Kao primjer uzimaju Sirovac u kome stalno živi 18 birača. Za izbore 2020. godine, pravo glasa imala su 43 birača. DPS je glasalo 12, koaliciju DF-SNP 29 glasova. Demokrate nijesu imale ni jedan glas.

Za oktobarske izbore ove godine bilo je upisano 67 birača. Njih šest glasalo je DPS, koaliciju DF-SNP 52 a Demokrate šest brača.

U znatno brojnijem biračkom mjestu Bijela, pravo glasa na izborima 2020. godine imalo je 96 birača. DPS-u je povjerenje dao 51. Koaliciji DF-SNP 18 a Demokratama deset upisanih birača. Za jesenašnje izbore na ovom biračkom mjestu upisano je 138 birača.

Za DPS glasalo je njih 59, koaliciju DF-SNP 41 a za Demokrate 13 birača.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve