Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

Sjutra početak dijaloga o Šavniku; Anđušić: Povlačenje odluke o prinudnoj upravi uslov za dalje razgovore

Kako je ranije najavljeno, sastanku će prisustvovati i poslanici najjače opozicione stranke - Demokratske partije socijalista koji će insistirati na povlačenju odluke o prinudnoj upravi

Dijalog predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku biće održan sjutra sjutra.

Prema informacijama Pobjede, sastanak je zakazan za 12 sati u Skupštini Crne Gore.

Kako je ranije najavljeno, sastanku će prisustvovati i poslanici najjače opozicione stranke – Demokratske partije socijalista koji će insistirati na povlačenju odluke o prinudnoj upravi.

– Kao što smo i ranije najavili, prisustvovaćemo sastanku, koji nije organizovan u okviru Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kako bi čuli stavove predstavnika parlamentarne većine i svakako još jednom iznijeli svoj jasan stav, da razgovarati na ovu tu možemo isključivo nakon povlačenja Odluke Vlade o prinudnoj upravi. Ukoliko to bude odluka i stav, možemo dalje razgovarati na ovu i sve druge teme, u okviru Odbora – rekao je Pobjedi  poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Crnogorski dnevnik podsjeća da pravni haos u Šavniku traje od oktobra 2022. godine, od kada je propalo devet pokušaja izlaska na biračka mjesta u zgradi Opštine i selu Kruševice jer članovi biračkih odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ nijesu dozvoljavali pojedinim građanima da glasaju zato što, kako su tvrdili, ne žive u toj opštini.

Posljednji takav prekid glasanja desio se u decembru iste godine i već 15 mjeseci vlada kriza koja je ishodovala, prvobitno, nezakonitim uvođenjem prinudne uprave, a zatim i većinskom podrškom lokalnih odbornika za skraćenje već isteklog mandata šavničkom parlamentu. Vlada je, zatim, povukla odluku o formiranju odbora povjerenika „kako ne bi došlo do objavljivanja dva pravna akta koja na različite načine uređuju isto pitanje“.

Na ove nezakonitosti uslijedila je odluka predsjednika Jakova Milatovića da ne raspiše izbore, već zatraži da se okončaju započeti.

Isti potez je povukao samo nekoliko dana kasnije nakon što je Vlada napravila pravni manevar, aktivirala povučenu odluku i zvanično uvela prinudnu upravu u opštini na sjeveru.

Milatović je ponovo konstatovao da novi izbori u tom gradu ne mogu biti raspisani jer bi to, kako je ocijenio, značilo narušavanje pravnog poretka.

U oba slučaja Milatović se pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da mandat Skupštine opštine traje četiri godine i da joj on može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata.

S obzirom na to da je mandat SO Šavnik prestao 2022. godine, te da od tada traje izborni ciklus u tom gradu, ocjena pravnog tima predsjednika države je da je zakonski nemoguće raspisati nove izbore, već da treba stvoriti uslove da se postojeći okončaju.

Pravo glasanja na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik imaju 483 birača, a u selu Kruševice 58 birača.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve