Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Ustavni odbor podržao četiri kandidata: Armenko, Đuranović, Tešić i Resulbegović kandidati za sudije Ustavnog suda

Formirana lista kandidata o kojoj će se izjasniti plenum

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je listu od četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, na osnovu javnog poziva koji je raspisan 25. decembra prošle godine.

Kandidati o kojima će se izjasniti poslanici na plenarnom zasjedanju su zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić, bivša Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Dragana Đuranović i tužilac iz Ulcinja Faruk Resulbegović.

Za Armenko i Đuranović glasalo je 13 poslanika za, dok nije bilo protiv i uzdržanih. Za sutkinju Momirku Tešić je glasalo 12 članova Ustavnog odbora, dok je jedan bio uzdržan.

Resulbegović, tužilac iz Ulcinja, dobio je podršku sedam poslanika, dok je šest bilo uzdržano.

Za Resulbegovića su glasali Simonida Kordić (DF), Dragan Ivanović(SNP) Momo Koprivica(Demokrate), Dragan Krapović(Demokrate) Suada Zoronjić(GP URA), Dragan Bojović( DF) i Jovanka Bogavac (Demokrate).

Opozicija je bila uzdržana. Sjednica je počela u podne.

Za kandidata Aković Marjana, bilo je 13 uzdržanih glasova. Za Snežanu Armenko glasalo je 13 poslanika za, dok nije bilo protiv i udtažanih. Za Beganović Aliju glasalo je 6 poslanika za, niko protiv i sedam udržanih glasova.

Za Beganović Narcisu Maju glasalo je 3 poslanika, a 10 je bilo uzdržano. Za Nikolu Golubovića bilo je 11 uzdržanih glasova i niko protiv.

Guči Sulejman dobio je 2 glasa za i 11 uzdržanih glasova.

Dragana Đuranović dobila je 13 glasova čanova Odbora. Za Azru Jasavić bilo je 12 uzdržanih i jedan glas za. Za Snežanu Jonicu pet za i osam udržanih.

Danica Kovačević dobila je 13 uzdržanih, a Jovan Kojičić – jedan glas za i 12 uzdržanih

Kojčić Jovan dobio je jedan glas za i 12 udržanih. Za Maslenjak Sanju glasalo je 4 za i 9 uzdržanih.

Za Mušović Medinu glasalo je 10 uzdržanih i 3 glasa za. Novaković Jadranka dobila je 4 glasa za i 9 uzdržanih.

O Perović Zdenki glasalo je 12 udržanih, dok je dobila jedan glas za.
Radojičić Ivan dobio je 3 glasa za i 10 uzdržanih.
Savo Rašović dobio je 12 uzdržanih glasova.

Resulbegović Faruk dobio je podršku 7 glasova za i 6 uzdržanih.

Jelena Ružičić dobila je jedan glas za, 12 uzdržanih, dok je Momirka Tešić imala 12 glasova za, jedan uzdržani.

Edmond Ujkaj imao je devet uzdržanih,a četiri glasa za. Azra Cama dobila je dva glasa za, 11 uzdržanih, dok je Maja Šćepanović imala pet za, osam uzdržanih

Amer Šukurica imao je šest glasova za, sedam uzdržanih.

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović prošle sedmice je kazala da su članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora na sastanku u srijedu postigli saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda.

Ona je rekla da će do sjednice Ustavnog odbora biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Predstavnici vlasti i opozicije dogovorili su se da za sudije Ustavnog suda budu izabrane zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Dragana Đuranović.Nakon toga ostalo je da se Bošnjačka stranka i albanske partije dogovore oko podrške tužiocu iz Ulcinja Faruku Resulbegoviću ili predsjedniku Suda za prekršaje iz Bijelog Polja Aliji Beganoviću.

Konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ljilja
07.02.2023-15:28 15:28

Jelena Ruzicic je bila odlican kandidat za sudiju US .Profesionalna,odmjerena,komunikativna.Na prethodnom konkursu je bila u 4 predlozena kandidata…

Tara
07.02.2023-16:58 16:58

Gospodja Tesic..nema ni Ustavni ispit..pa se pitam..kako ce startovati..Musovic..Masenjak..su bile dobre..dje su muskarci??

Smece
08.02.2023-10:05 10:05

Dzaba sto ima  SKOLOVANIH Bosnjackih Sudija ne mogu dobit glasa Zoronjicka neda ziva Bosnjacima u bilo sto da se pitaju u CG  sve sa Cetnicima igra kolo takvih se Bosnjaci trebaju plasit a ne od Cetnika- Milacica-Mandica-Kovacevica !!!Za Resulbegovića su glasali Simonida Kordić (DF), Dragan Ivanović(SNP) Momo Koprivica(Demokrate), Dragan Krapović(Demokrate) Suada Zoronjić(GP URA), Dragan Bojović( DF) i Jovanka Bogavac (Demokrate).A za Zemljaka Beganovica Suada nije dala ziva -koce koga nego svoj svoga -ima boga- zato necete ni ove rede dobit 2/3 kazna od boga- !!!