Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

Odbor podržao Gazivodu, Vuksanovića, Đukanovića i Jovovića za članove Tužilačkog savjeta

Podršku su dobili Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je danas prijedlog za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika

Podršku su dobili Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović.

Miloš Nikolić iz DPS-a na početku sjednice je kazao da se oni neće izjašnjavati o utvrđivanju kandidata za članove TS, kako je kazao, u znak protesta zbog odsustva dijaloga vlasti i opozicije.  Za predložene kandidate nijesu glasale ni Socijaldemokrate.

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica je kazao da DPS dok je bio na vlasti nije birao na osnovu dogovora 2014. i 2018. godine.

– Tada nijedan član TS-a nije dobio većinu iznad propisane. Nijedan kandidat kog ste protežirali nije dobio glas opozicije. To što smo kasnili znak je da se nismo politički dogovarali, već smo željeli da postignemo opšti inter. Kad se utvrdi lista vidjećete i uprite prstom u onoga koji nije politički neutralan – rekao je Koprivica.

Nikolić je rekao da političkog dogovora nije bilo jer su Demokrate bile u bojkotu prethodnog saziva parlamenta, te da je na deset sjednica prisustvovao samo jedan poslanik iz tadašnje opozicije.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević je kazao da trenutni saziv nije otvorio dijalog oko pitanja gdje je potreban širi politički konsenzus, a da je ranije to bio slučaj 2013. na 2014. godinu.

– Imali smo izmjene Ustava i za njih je bila potrebna dvotrećinska većina. Usvojili smo Ustav i amandmane, imenovali sudije Ustavnog suda, izabrali VDT-a… Možete izglasati TS, ali nemojte zaboraviti da je sve drugo u blokadi, a vi ne otvarate dijalog. Postojeće rukovodstvo ponaša se kao prethodno – nije željelo dijalog i nije ga otvaralo. Da smo otvorili dijalog, siguran sam da bi došli do rješenja, iako nije potrebna dvotrećinska većina – kazao je Konjević.

Boris Mugoša (SD) istakao je da je razočaran što dijaloga nema jer je na ovom primjeru, moglo biti pokazano da se do dogovora može doći.

On je kazao da se takođe neće izjašnjavati o predlogu kandidata.

Kako je ranije najavljeno, o izboru članova glasaće poslanici crnogorskog parlamenta na tekućoj sjednici koja će biti završena u srijedu.

Tužilački savjet ima 11 članova, a predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je 5. avgusta šest njegovih članova. Konferencija tužilaca izabrala je četiri člana: Tatjanu Begović, Sanju Jovićević, Đurđinu Ivanović i Nikolu Samardžića.

Po funkciji članovi su vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, kao i predsjednik Tužilačkog savjeta i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, kao predstavnik tog resora.

Skupština bira pet uglednih pravnika za tu funkciju.

Portal Aktuelno pisao je u ponedjeljak o zastoju u izboru članova Tužilačkog savjeta i strahu Demokrata od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i podataka koje, navodno, o njima drži u svojim čuvenim fiokama. Spekuliše se da su u pitanju određeni kompromitujući snimci…

Nakon toga, više visokih funkcionera Demokrata reagovalo je u javnosti pravdajući se da će Tužilački savjet uskoro biti izabran.

Demokrate: Strah od Milivojeve fioke

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je, nakon pisanja portala Aktuleno, već najavio da bi TS mogao biti kompletiran do kraja godine, a glasanje o tom pitanju moglo bi biti 29. decembra u Skupštini.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu predviđeno je da TS ima 11 članova – pet iz redova tužilaca i pet iz redova uglednih pravnika i NVO, kao i jednog predstavnika Ministarstva pravde. Nakon dogovora na Odboru, slijedi izglasavanje u parlamentu, a potom i konstitutivna sjednica Tužilačkog savjeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nema gradnje bez ugradnje
27.12.2021-14:58 14:58

Velika je steta da uz Borisa Mugosa nema Miomira Mugose naseg najaceg graditelja i pregaoca koga obozavaju ne samo narodne mase nego I novinari . Svojim načinom rada zaslužijo je da se nađe na mjesto počasnog preśednika DPS.