Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Nimanbegu: Neka ministarstva su prepoznata po partijskom zapošljavanju

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu saopštio je da su pojedina ministarstva prepoznata po partijskom zapošljavanju, te da to može štetiti razvoju države. Ipak, nije želio da precizira na koja ministarstva misli jer je pojasnio da za to nema dokaza

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu saopštio je da su pojedina ministarstva prepoznata po partijskom zapošljavanju, te da to može štetiti razvoju države. Ipak, nije želio da precizira na koja ministarstva misli jer je pojasnio da za to nema dokaza.

Genci Nimanbegu

“Moramo reći da imamo demokratski defekt u tom dijelu. Ne bih precizirao jer za to nemam dokaza, ali moj utisak je da ima tih ministarstava. Čim budem imao dokaze, ja ću javno izaći”, istakao je Nimanbegu na konfrenciji za medije koju je sazvao zbog problema zapošljavanja i proporcionalnog zastupanja u opštinama Plav i Gusinje.

On je naveo da su opštine Plav i Gusinje i same male i nedovoljno razvijene Opštine ali se više fokusirao na zapošljavanje i zastupljenost  u državnim institucijama i organima koje djeluju na područjima tih opština.

“Ova aktivnost je inicirana mojom posjetom Plavu i Gusinju a na poziv jednog broja građana  iz opštinama Plav i Gusinje, te sam 14. maja sam sa svojim saradnicima imao radni sastanak sa svim političkim predstavnicima i članovima Nacionalnog Savjeta Albanaca  iz ovih krajeva. Tada su me obavijestili o svojim nezadovoljstvima u realizaciji njihovih osnovnih čovjekovih prava, prije svega u procesu zapošljavanja i proporcionalnom predstavljanju Albanaca u organima lokalne i državne vlasti te institucijama sistema, što umnogome doprinosi slabom ekonomskom položaju, prije svega mladih porodica, a s tim i  velikom nivou iseljavanja Albanaca iz ovih krajeva”, saopštio je Nimanbegu.

Takođe, je naglasio da su s tim problemima upoznati i najviši državnici Crne Gore, ali do sada bez ikakvog rezultata.

“Obratili smo se starješinama državnih institucija i organa  kako bi dobili podatke od tih institucija i  uporedili njihove podatke sa podacima dobijenim od naših aktivista. U sljedećim državnim organima Ministarstvu zdravlja, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za sume, Zavodu za zapošljavanje, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Nacionalnom parku Prokletije, Ministarstvu rada i socijalnog staranja evidentirano je minimalno zapošljavanje Albanaca”, rekao je Nimanbegu.

Kaže da su pitanje o zaposlenim Albancima poslali u prvoj polovini juna, međutim, do sada i pored njihove obaveze da u roku od 15 dana odgovore nisu dobili odgovore od Nacionalnog parka Prokletije te Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“I kakavi su rezultati: ako isključimo odgovor Nusreta Kalača, direktora Uprave za šume, jedini koji je dao brojčani odgovor  o zaposlenim Albancima i njihovom radnom zaduženju, ostali odgovori za nas gotovo da nisu prihvatljivi. Nedostatak odgovora Nusreta Kalača je taj što nemamo niti procentualnu zastupljenost, a niti ukupan broj zaposlenih, kako bi dobili jasniju sliku. Generalno gledano, imam utisak, da vođe državnih organa i institucija kojima smo se obratili, u želji da pokriju izuzetno slabo, usudio bih se reći poražavajuće stanje u zapošljavanju Albanaca u organima i institucijama koje vode, izvlače se na konstatacije o ustavnoj i zakonskoj zaštiti  pojedinaca, njegovih prava da se ne moraju izjasniti o nacionalnoj pripadnosti”, dodao je on.

Pored ovih podataka za Gencija je zabrinjavajuć i kvalitet odgovora koji su dobili prvenstveno od  Uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva zdravlja.

“Njihovi odgovori pokazuju daje je još na žalost nedovoljna svijest o ozbijnosti problema a slobodan sam zaključiti da je zanemarivanje člana 79. Ustava Crne Gore od strane tih rukovodioca ili onih koji su sastavljali odgovor. Najbitnije je da pokazuje jasne probleme koji postoje kako implemnetirati odrednicu Ustava, kao najvažnijeg pravnog akta”, rekao je on.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve