Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolaidis: Manjinska vlada formirana i da bi nas uvela u Otvoreni Balkan

Oni su govorili na tribini koju je organizovao PEN centar u saradnji sa neformalnim udruženjem Razvojni institut

Književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis je ocijenio da je idejom Otvorenog Balkana je lansirana i ideja “srpskog sveta”, te da je cilj manjinske vlade pridruživanje Crne Gore toj inicijativi. Profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Gordana Đurović smatra da od projekta Otvoreni Balkan niko u regionu neće posebno dobiti. Kolumnista Alek Barović gleda na Otvoreni Balkan kao na veliku prijetnju.

Oni su govorili na tribini koju je organizovao PEN centar u saradnji sa neformalnim udruženjem Razvojni institut.

Prema riječima Nikolaidisa, proces pridruživanja EU je potpuno demokratski jer je logično da se građani izjasne na početku, a ne na kraju procesa.

– Sa Otvorenim Balkanom je još gore. Mi ulazimo u nešto za šta zapravo ne znamo šta je. Teza da će ekonomija pacifikovati etničke tenzije u regionu je suluda. Činjenica da treba da se formira nova vlada, a da je ta inicijativa u vrhu agende te neformirane vlade je suludo – smatra Nikolaidis.

Naglašava da paralelno sa idejom Otvorenog Balkana je lansirana i ideja “srpskog sveta”.

– Imamo li ikakvu garanciju da otvoreno trzište sjutra neće podrazumijevati i zajednički parlament. Zaista je skandalozno da nas u to uvlače, a da niko nije konsultovao građane.Otvoreni Balkan je divan primjer za to koliko je loše imati korumpirane elite. To je samo jedan način da se mirnim putem završi ono što nije u ratu. Ovako kako se ovo vodi je posve skandalozno – smatra Nikolaidis.

Kako dodaje, njemu djeluje da je manjinska vlada između ostalog i formirana zbog toga da bi nas uvela u projekat Otvoreni Balkan.

– I uvešće nas na posve netransparentan način. Bojim se da je Otvoreni Balkan konpenzacija velikosrpskom državnom projektu i tako ću misliti sve dok me neko ne uvjeri u suprotno – zaključio je on.

Smatra da su nacionalizmi  i dalje jaki i samim tim velikodržavni projekti žive.

– Mene plaše detalji. Mene je uplašilo kad je Gabrijel Eskobar došao u BiH, u kojoj su svakodnevne ekstremne maniifestacije fašizma, i saopštio da problem BiHe nije fašizam nego korupcija. Ignorisati činjenicu da u jednom regionu javaju nacionalizmi i fašizmi i pacifikovanje priče da će sve biti u redu kad ne bude korupcije je opasno. Ako su oni naumili da tako rješavaju probleme onda smo mi u još većem problemu – navodi Nikolaidis.

Đurović ističe da je Crna Gora blokirana po pitanju vladavine prava i da se tu stvari jako teško odvijaju.

– Posljednje dvije godine su izgubljene po pitanju evropskih integracija jer rezultata nema. Region je razočaran onim što se desilo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ideja Otvorenog Balkana je da se odblokira proces, ali je ključno pitanje zašto je on zastao. EU i SAD počinju da bivaju nervozni, jer se ništa u regionu ne dešava. Zbog toga je pritisak na Open Balkan, jer se ništa drugo ne dešava – kaže Đurović.

Ističe da Srbija ima interes da pokaže da je najveći ekonomski partner u regionu i neko ko inicira integracije.

– Albaniji ne odgovara politika na Kosovu, tako da imamo različitih motiva. Mislim da se EU nalazi u provjeri svoje pozicije po pitanju Otvorenog Balkana. Problemi su odnosi Beograda i Prištine i cio proces je tu zastao. Ako više od godinu imamo blokadu mislim da ćemo i mi morati nešto da mijenjamo. I da se Otvorenim Balkanom bavimo sa aspekta interesa crnogorske ekonomije i crnogorskih građana – kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, Albanija, Srbija i Makedonije imaju najveći interes od Otvorenog Balkana.

– Mi smo malo trzište. Nama ne može neko predstaviti priču Otvorenog Balkana kao nešto što je za nas dobro. To je politički projekat i problemi koji postoje u zajedničkom regionalnom trzištu svi su ostali u Otvorenom Balkanu. Probleme treba riješavati, a ne seliti ih iz jedne inicijative u drugu. Open Balkan je izašao iz politike. Mislim da u regionu niko od toga neće posebno dobiti – kazala je ona.

Kolumnista Alek Barović gleda na Otvoreni Balkan kao na veliku prijetnju.

– Mi imamo ogroman problem sa diplomama koje iz regiona stizu u Crnu Goru. Ulaskom Crne Gore u projekat Otvorenog Balkana automatski bi bile priznate te diplome – smatra on.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve