Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NEMOĆ PRED VJERSKIM EKSTREMISTIMA Vlast pogazila demokratiju i mišljenje struke zbog ratnohuškačke organizacije sa sjedištem u Beogradu!

Na osnovu izjave ministra Sekulovića može se zaključiti, da nadležene službe imaju informacije i bezbjednosnu procjenu koje upućuju da je jedino ispravno rješenje zabraniti vjersko okupljanje i obred ustoličenja na Cetinju. Ono što treba da brine crnogorsku i regionalnu javnost mnogo više od priznanja ministra da je nesposoban, je najava nesrećnog Jaonikija Mićovića da neće odustati od ustoličenja na Cetinju i pored ovakve bezbjednosne procjene! To govori o ekstremističkom karakteru i namjerama Svetosavskog kulta da izazove još jedno krvoproliće, kao što su činili 90-ih!

Pseudovjerska ekstremistička organizacija sa sjedištem u Beogradu koja se vodi pod imenom Srpska pravoslavna crkva (SPC) je definitivno jača od države Crne Gore, u džepu drži aparatčike iz trenutne izdajničko-teokratske vlade diletanata koji su spremni da žrtvuju mir da bi napravili ustupke ovoj parapolitičkoj organizaciji.

SPC nije mnogo zabrinuta najavama nereda i sukoba. Već najavljuje prisustvo 39 episkopa na ustoličenju popa Joanikija Mićovića, obezbjedila je rekvizite i logistiku za šenlučenje svojih pristalica u Podgorici, uz dolazak autobusa iz okolnih gradova i svesrdnu podršku čitavog državnog aparata servilne vlasti.

Sa druge strane uveliko se priča o blokadi Cetinja i zabrani dolaska Crnogoraca na protest povodom velikosrpske provokacije koju iz Crkve Srbije nazivaju ustoličenjem. Ovakav odnos vlasti govori da su Crnogorci postali žigosana i nepoželjna kategorija u svojoj državi. Od strane velikosrpske propagande proglašeni su za ”šačicu ekstremista” samo zato što ne žele da se pomire sa provokacijama parareligijskog kulta koji već decenijama raspiruje govor mržnje i negira njihovo postojanje.

Crnogorcima se takođe spočitava da ”mrze Srbe” što je apsolutna laž, jer se većina Srba ne može izjednačiti sa ekstremističkim, militantnim kultom i hegemonističkim političkim centrima koji su iskreni u namjeri da Crnu Goru uvedu u haos, a usput dovrše političku izolaciju i uništavanje Srbije.

Crkva Srbije jača od države

I dok se država nalazi na ivici sukoba koji sa bezbjedne udaljenosti potpiruju hegemonistički obavještajno-bezbjednosni centri iz Beograda i Moskve, naša bijedna vlast pokazuje sve potencijale sopstvene raskošne nekompetencije i kukavičluka.

Ko će građanima da garantuje sigurnost ako ne može bezbjednosni sektor?

Premijer Zdravko Krivokapić je ”zanemoćao” pa je na kućnom liječenju, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je u karantinu.

Što se tiče potpredsjednika Vlade koji je navodno zadužen za bezbjednosni sektor Dritana Abazovića, on ustvari i ne zna što se oko njega dešava jer odavno  živi u balonu političkog autizma gdje su svi problemi riješeni tako što su 90 odsto stanovnika Crne Gore koji ne podržavaju njegov rad, proglašeni za ”DPS kriminalce”.

Samo vlast sa ovako nesposobnim i isprepadanim predstavnicima, nedoraslim funkcija koje obavljaju, koji rade u interesu parapolitičke sekte i inostranih centara moći, može sebi da dozvoli bruku kakvu smo juče bili u prilici da gledamo.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović priznao je juče da je država nemoćna da smiri tenzije i spriječi sve izglednije sukobe koje hegemonistički centri potpiruju u Crnoj Gori preko ekstremističke organizacije – Crkve Srbije.

Abazović, Krivokapić, Sekulović i Brđanin: Nesposobni da obezbjede mir u državi

Sekulović je juče bez trunke ustezanja kazao da se bezbjednosne procjene u vezi sa najavljenim ustoličenjem na Cetinju rade iz sata u sat na bazi informacija do kojih dolaze, ističući da ta ”procjena nije povoljna” kao i da ”ne može garantovati nikome sigurnost na Cetinju, ni novinarima, ni građanima”.

Želje Crkve Srbije važnije od bezbjednosnih procjena

Jasno je da se na osnovu izjave ministra Sekulovića može zaključiti, da nadležene službe imaju informacije i bezbjednosnu procjenu koje upućuju da je jedino ispravno rješenje zabraniti vjersko okupljanje i obred ustoličenja na Cetinju.

Ono što treba da brine crnogorsku i regionalnu javnost mnogo više od priznanja ministra da je nesposoban za obavljanje posla koji mu je povjeren, je najava nesrećnog krvomutnika Jaonikija Mićovića da neće odsutati od ustoličenja na Cetinju i pored ovakve bezbjednosne procjene! To govori o ekstremističkom karakteru i namjerama malevolentnog Svetosavskog kulta krvi i tla da izazove još jedno krvoproliće, kao što su činili 90-ih!

Izvori portala Aktuelno iz bezbjednosnog sektora rekli su da je ”u ovom slučaju nužno suspendovati  vjerska prava, zbog očuvanja bezbjednosti građana, imovine i nacionalne bezbjednosti”.

”To Ustav u ovakvim situacijama dozvoljava, i to je jasno svakom jer bezbjednost i mir u državi ima po svim međunarodnim standardima prioritet u odnosu na svako pojedinačno građansko, političko i vjersko pravo. Međutim, jasno je da politika ne čuje struku i profesiju, kao i da SPC i Vlada, ne uvažavaju bezbjednosne procjene službi. To govori da su politika i vjerski fanatizam ispred službi i profesije”, rekli su naši izvori.

Porfirije i Joanikije: Zbog fotelje ugrožavaju mir u državi i podstiču sukobe

Slabost bezbjednosnog sektora

Kako kažu naši izvori, osim toga što izjava ministra pokazuje da Policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) ne mogu garantovati mir i sigurnost građana, takođe su ofirane slabosti u bezbjednosnom sektoru. Kako nam je rečeno, konkretno su to nedostatak autoriteta i kompetentnih kadrova koji mogu i od kojih se očekuje da svoje informacije i procjene sprovode u djelo u interesu svih građana i njihove bezbjednosti”.

”Direktor UP Zoran Brđanin je izjavio da će ići dokle se može i prekinuti skup protivnika ustoličenja u slučaju problema. To je blago rečeno, odraz velikog neiskustva u rukovođenju i donošenju odluka u ovako bezbjednosno rizičnim događajima, jer prekid okupljanja bi značio uvod u haos na ulicama Cetinja i kasnije u čitavoj Crnoj Gori. To podrazumijeva – neminovne incidente, narušavanje javnog reda i mira u većem obimu, ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana takođe u većem obimu, neizbježne policijske intervencije bez pozitivnog epiloga po građane, društvo i državu”, rekli su naši izvori.

Međutim, jasno je da će zadnju riječ u čitavoj situaciji imati Vlada i naravno Srpska pravoslavna crkva, odnosno njihovi nalogodavci iz Beograda što je poražavajuće. Jer kako god se završi ova nesrećna epizoda ustoličenja, ostaje gorak ukus razočarenja što državu vode ljudi koji kaprice jedne svetosavske parapolitičke organizacije stavljaju ispred bezbjednosti građana i mira u državi.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
02.09.2021-16:32 16:32

Crnogorske, gradjanska i manjinske stranke i partije i udruženja moraju hitno formirati siroku koaliciju i koordinisati rad na ocuvanju nezavisne, gradjanske, multietničke, mulltivjerske, sekularne,proevropske, pro -NATO zemlje nasuprot ovima iz klerofasistickog proruskog i velikosrpskog bloka koji rade sve da utope ovu drzavu u Vucicev, Vulinov i Dodikov srpski svet u kojem cemo postati samo geografski pojam i istočni tamni vilajet

Roro
02.09.2021-20:24 20:24

Zaboravio si i da spomeneš antifašizam hahahah.

Nikola
02.09.2021-23:34 23:34
Reply to  Roro

Nekate krme, primiri se!