Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

Sjednica parlamenta protiče u raspravi o vrijeđanju Nimanbegua

Poslanik DPS-a, Jevto Eraković na početku sjednice osudio je ''skaradni govor mržnje'' koji je upućen poslaniku Skupštine Genciju Nimanbeguu, od strane, kako kaže, predstavnika parlamentarne većine, odnosno njihovih sljedbenika

Skupština Crne Gore nastavila je zasijedanje, a na dnevnom redu je Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

Poslanik DPS-a, Jevto Eraković na početku sjednice osudio je “skaradni govor mržnje” koji je upućen poslaniku Skupštine Genciju Nimanbeguu, od strane, kako kaže, predstavnika parlamentarne većine, odnosno njihovih sljedbenika.

Podsjećamo, funkcioner Elektroprivrede Crne Gore i član Demokratskog fronta Radomir Radonjić, uputio je uvrede na račun Nimanbegua.

“Na jedan potpuno neprimjeren način pokušali su da unite ono po čemu je Crna Gora bila prepoznata. Multikulturalni, multivjerski i međunacionalni sklad koji nećemo dozvoliti da bude narušen u našoj Crnoj Gori”, rekao je Eraković.

Jevto Eraković
Jevto Eraković

DPS će, ističe, biti snažni čuvar svih temelja crnogorske države.

“Upućujem inicijativu i prema ostalim poslaničkim klubovima i Skupštini da se izjasnimo prema ovom neprimjerenom stavu i dešavanju prema našem poslaniku”, kazao je poslanik DPS-a.

Potpredsjednica Skupštine, Branka Bošnjak, takođe je osudila takav čin.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kaže da je sinoć zvao Nimanbegua. On se u Skupštini, u ime stranke, izvinio Nimanbeguu.

Radunović kaže da je pokušao i da razumije Radonjića,  jer “ima svoje razloge zašto je ljut na čitavi svijet”.

“Naravno da osuđujem sve što se desilo, ne samo juče, nego u par navrata sa iste Fejsbuk adrese. To što je taj gospodin blizak stranci kojoj ja pripadam, neće mu pomoći da ga ne iskritikujem zbog takvog poteza. Ima svoje razloge zašto je ljut na čitavi svijet, misleći da pripada narodu koji je ovdje bio dugo ugrožen, ali gospodin Nimanbegu i gospodin Fejzić definitivno nisu ljudi koji su tome doprinijeli. Ja se i ovom prilikom u ime stranke izvinjavam poslaniku Nimanbeguu, u svoje ime sam se već izvinio. To je jedan ispad, i siguran sam da niko ne misli da je to mejnstrim u Novoj srpskoj demokratiji. Takve stvari se dešavanju i mi ćemo preduzeti određene korake u pravcu rješavanja ovakvih stvari, da se ne bi ponavljale”, rekao je Radunović.

Poslanik SD-a, Damir Šehović rekao je da mu je drago što je i opozicija i pozicija na direktan način osudila čin Radonjića.

Poslanica URE, Božena Jelušić kazala je da se osjeća postiđeno što je “jedan čovjek smatrao da mu politička većina može dati neku vrstu legitimiteta da u javnosti istupi tako kako je istupio”.

Poslanica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, takođe, osuđuje vid mržnje, poruka sa fašističkim karakterom koje su upućene Nimanbeguu.

“Crna Gora se po pitanju ključnih vrijednosti nije dala, niti će se dati. Vratićemo se sigurno na pravi put i poljuljane temelje građanske, multietničke Crne Gore ojačaćemo snagama koje će CG uvesti u EU”, kazala je ona.

Ovakvi izlivi mržnje, mizogenih poruka su posljedica, smatra ona, odrastanja u lošim životnim uslovima.

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović osudio je u ime partije “neviđeni šovinistički ispad visokog funkcionera parlamentarne većine direktora HE Piva”.

Poslanik Nimanbegu zahvalio se kolegama iz Skupštine na osudi i rekao da se ne osjeća kao žrtva.

“Uvrede upućene na moj račun su uvrede upućene mom narodu. Uvrede upućene koleginicama, su upućene svim ženama u Crnoj Gori”, rekao je Nimanbegu.

On ističe da parlamentarna većina ima odgovornost  za ovo.

“U ovom slučaju Vlada Crne Gore. Konačno moramo shvatiti da je Fejsbuk postao javan prostor i on se koristi kao oružje protiv ljudi, muškaraca, žena, javnih ličnosti… Naša Vlada neka preduzme korake. Zato sam u dopisu stavio ministarku Tamaru Srzentić. Neka se ona pobrine i spriječi ovo. Mi pojedinačno ne možemo pratiti ko šta objavljuje na društvenim mrežama. Apelujem na Vladu, neka preduzmu korake”, rekao je Nimanbegu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve