Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Nastaviti saradnju između Ministarstva pravde Crne Gore i UNDP-a

Sastanak je zaključen dogovorom o daljoj saradnji između Ministarstva pravde Crne Gore i UNDP-a

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, sastao se danas sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ekaterinom Paniklovom. Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o daljim pravcima saradnje ministarstva pravde i UNDP-ja, sa posebnim akcentom na predstojeće reforme u pravosuđu. Sastanak je zaključen dogovorom o daljoj saradnji između Ministarstva pravde Crne Gore i UNDP-a.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori istakla je Ministarstvo pravde kao prirodnog partnera, a shodno tome i spremnost organizacije koju predstavlja da pruži punu podršku budućim programima ministarstva, apelujući da ekspertska pomoć koju UNDP pruža Vlada maksimalno iskoristi.

“Ministar Milović istakao je hitnost infrastrukturnih ulaganja, sa akcentom na najvažnije projekte kao što su izgradnja Palate pravde u urbanom jezgru grada, nova zgrada tužilaštva, kao i adaptacija stare zgrade Vlade za potrebe budućeg Specijalnog suda, SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja”, navodi se u saopštenju.

Ministar je istakao da je potrebno unapređenje u oblasti crnogorskog pravosuđa, ističući optimizam u pogledu sveobuhvatnih planova za unapređenje po brojnim osnovama.

“Ističući hitnost digitalizacije, on je ukazao na izazove u dijelu nepovezanosti sistema kao i da se suđenja odvijaju u zastarelim i neefikasnim sudnicama. Imajući ovo u vidu, pozdravio je ideju da UNDP kroz podršku doprinese efikasnosti pravosuđa”, navodi se u saopštenju.

Paniklova je podržala inicijativu ministra za unapređenje pravosudnog sistema, sa snažnim fokusom na pripremu za pristupanje EU.

Naglasila je sposobnost UNDP-a da brzo i kvalitetno razvija, prati i osigura kvalitet i transparentnost projekata.

“Ističući ekspertizu UNDP-a kad su u pitanju digitalna rješenja, istakla je kapacitet UNDP-a da pomogne Ministarstvu u obezbjeđenju efikasnijeg i povezanijeg pravosudnog sistema. Ovo je važno ne samo za racionalizaciju pravosudnih procesa, već i za unapređenje globalnih ciljeva i promovisanje pravednih, mirnih i inkluzivnih društava”, ističe se.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve