Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Mrvaljević: Prevazilaženjem podjela jedino možemo osigurati budućnost prosperitetnog društva

Mnoge nade sanjane pred referendum 2006. godine se nijesu ostvarile! Dječije bolesti demokratije još uvijek bolujemo! Kao društvo sebi dozvoljavamo eksperimente koji su mogli i mogu skupo da nas koštaju

Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor Foruma slobodnih građana “Luča” čestitao je svim građanskama i građanima Dan nezavisnosti Crne Gore, 21. maj.

Čestitku prenosimo integralno:

“Sjutra se navršava 16 godina od plebiscitnog izjašnjavanja državljana na referendumu povodom obnavljanja nezavisnosti Crne Gore. Referendumsko izjašnjavanje sa samo jednim pitanjem:

“ŽELITE LI DA REPUBLIKA CRNA GORA BUDE NEZAVISNA DRŽAVA

SA PUNIM MEĐUNARODNO-PRAVNIM SUBJEKTIVITETOM?“

Sa 11% razlike u korist onih koji su zaokružili „DA“ obnovljena je državnost kao i dostojanstvo i pravo da sami odlučujemo o  svojoj sudbini!

Uslovi za održavanje referenduma, koji su nametnuti od međunarodne zajednice su bili do tada nepoznati i teško je reći da su bili fer prema zagovornicima nezavisnosti. Međunarodna zajednica je tražila da se ostvari dovoljno velika razlika u izjašnjavanju kako bi se eliminisao svaki pokušaj osporavanja rezultata. Veoma izražene podjele u društvu po pitanju budućeg razvoja su bile potencijalno opasne te prijetile daljom radikalizacijom iz upliva stranog faktora, prvenstveno iz veće federalne jedinice.

Podjele karakterišu i sadašnje crnogorsko društvo, mada prema procjenama podrška nezavisnosti Crne Gore je veća nego prije 16 godina. Pokušaji negiranja identiteta, revizije istorije, krađe kulturnih dobara i vrijednosti, negiranje jezika, vjerske indoktrinacije te obavještajno – bezbjednosnih prijetnji i pritisaka su i dalje na sceni.

Mnoge nade sanjane pred referendum 2006. godine se nijesu ostvarile! Dječije bolesti demokratije još uvijek bolujemo! Kao društvo sebi dozvoljavamo eksperimente koji su mogli i mogu skupo da nas koštaju!

Ipak, naši zajednički rezultati kao društva, nijesu zanemarljivi. Naprotiv, mogu poslužiti kao primjer mnogima u  regionu i šire. Demokratija je i dalje naša jedina opcija. Dio smo najjačeg vojnog odbrambenog saveza. Kandidati smo za ulazak u Evropsku uniju, sa kojom dijelimo sve društvene vrijednosti.

Imamo problema, naravno. Ne smijemo zanemariti korupciju, organizovani kriminal, pokušaje klerikalizacije društva, pokušaje jačanja podjela! Ali moramo i iskazujemo težnju i sposobnost da se sa ovim pojavama izborimo.

Jačanjem uloge pojedinca, kao građanina, osnaživanjem institucija, prevazilaženjem podjela možemo osigurati budućnost prosperitetnog društva. Mirenje sa ljudima i prihvatanje različitosti kao i stvaranje atmosfere dijaloga je jedini ispravan put. Ipak moramo jasno staviti do znanja da mirenja sa prevaziđenim i retrogradnim ideologijama nema mirenja i kao takvima nije im mjesto u našem društvu!

Povodom nastupajućeg Dana nezavisnosti, Forum slobodnih građana „Luča“ upućuje čestitke svojim članovima i simpatizerima kao i svim građanima Crne Gore sa željom da zajedno jačamo i volimo svoju državu kao okvir ostvarenja nas i naših porodica!

Sretan Dan nezavisnosti! Živjela Crna Gora!”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve