Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Mrvaljević: Do discipline na Policijskoj akademiji može se i ograničavanjem slobode kretanja

Povreda prava slobode kretanja je, po njegovim riječima, krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Crne Gore član 163 za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora ako je djelo počinjeno od strane službenih lica.

Polaznicima Policijske akademije je bilo ograničeno pravo slobode kretanja četiri dana i to kolektivno za navodno kršenje kućnog reda, poručio je Izvršni direktor NVO Forum slobodnih građana „Luča“ Nebojša Mrvaljević.

U odnosu na informacije pristigle od strane polaznika XVI generacije Policijske akademije i dijela zaposlenih, Mrvaljević je kazao da ima obavezu da informiše crnogorsku javnost o, kako kaže, “bezakonju i drilu kojim uprava i menadžment ove institucije zavodi red u ovoj instituciji”.

Povreda prava slobode kretanja je, po njegovim riječima, krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Crne Gore član 163 za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora ako je djelo počinjeno od strane službenih lica.

“Polaznicima Policijske akademije je bilo ograničeno pravo slobode kretanja četiri dana i to kolektivno za navodno kršenje kućnog reda. Inače polaznici imaju u toku školovanja obezbijeđen internatski smještaj u kojem žive nakon završetka nastavnih aktivnosti. Ograničenje kretanja učenika je sprovedeno usmenom naredbom menadžmenta PA i za to vrijeme učenici su mogli da se kreću samo u krugu Akademije. Njihovo slobodno vrijeme u vremenu od 15h do 23h je svim pravilima definisano kao nepovredivo uz mogućnost izlaska van kruga Akademije. Povratak na akademiju je dozvoljen do 23h kada moraju doći radi spavanja i pripreme za naredni radni dan”, naveo je Mrvaljević u saopštenju dostavljenom medijima.

Menadžment Akademije koji je, smatra on, inače “opterećen” sa velikim brojem krivičnih prijava podnesenih za njihova prethodna kršenja pravila i zakona i dalje se, po riječima Mrvaljevića, “ophodi u tom maniru i ponaša kao da za njih zakoni i pravila ne postoje”.

“Pa se mladim ljudima kroz lični primjer pokazuje kako bi i oni sjutra trebalo da (NE) postupaju. U suprotnosti sa važećim pravilnikom o kućnom redu, koji i ne predviđa disciplinsku mjeru (zabrane izlaska van kruga škole), uprava Akademije je bez sprovedenog disciplinslog postupka ograničila slobodu kretanja polaznicima Akademije. Da paradoks bude veći njima je nakon isteka vremena na koje im je uskraćena sloboda kretanja, naknadno, izrečena i disciplinska mjera. Sloboda kretanja je bez izuzetka uskrećena svim polaznicima bez obzira na to da li su lično počinili povredu kućnog reda”, dodao je Mrvaljević.

Navodi da “bezobzirnost, samovolja” u sprezi sa neznanjem stvaraju opasnu mješavinu osobina za koje, kaže, “nema granica u devastaciji svake vrijednosti”.

“Pa će po uzoru na svoje učitelje u budućnosti kada budu sprovodili zakon i sami polaznici doživljavati kao normalnost da građanima protivpravno ograničavaju slobodu kretanja. Ovom prilikom pozivamo tužilaštvo da po službenoj dužnosti preduzme mjere i radnje usled očiglednog krivičnog djela koje se desilo na Policijskoj akademiji, a takođe i ministarku prosvjete da preduzme zakonom predviđene mjere iz svoje nadležnosti i spriječi devastaciju Policijske akademije koja se vrši u produženom trajanju”, zaključio je Mrvaljević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve