Nedjelja, 2 Juna, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Niko nema pravo da odustane od idela Crne Gore kao antifašističke i građanske države

Ibrahimović se zahvalio organizatoru ovog, kako je ocijenio, veoma uspješnog i velikog skupa, Savezu asocijacija Crne Gore u Njemačkoj i predsjedniku Nedžadu Nurkoviću na pozivu, a posebno na trudu koji ovaj savez ulaže u održavanju veza sa Crnom Gorom

Predsjednik Bošnjačke stranke mr Ervin Ibrahimović, zajedno sa potpredsjednikom BS i poslanikom Damirom Gutićem i predsjednicom OO BS Bar Edinom Dešić, na poziv Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj, bio je gost na proslavi 18. godišnjice nezavisnosti Crne Gore, koje je ovo udruženje organizovalo u njemačkom gradu Dortmundu.

Na svečanosti, koju su istim povodom u Luksemburgu organizovali ZK Bihor i Udruženje Luksemburg-Crna Gora, bili su poslanici BS u Skupštini Crne Gore Admir Adrović i Mirsad Nurković.

Ibrahimović je podsjetio okupljene na 21. maj 2006. godine, kada su se građani Crne Gore ubjedljivom većinom glasova opredijelili da žive u nezavisnoj državi Crnoj Gori i istakao da se tog 21. maja nije izjašnjavalo samo o državno – pravnom statusu Crne Gore, već i o tome u kakvoj Crnoj Gori želimo da živimo.

“On je istakao da su građani tada kazali da od nezavisne i samostalne Crne Gore žele da naprave modernu antifašističku, građansku, evropsku i NATO državu, da žele da ona bude država razvijene demokratije, socijalne pravde, ravnomjerne regionalne razvijenosti, vladavine prava i moderno evropsko društvo jednakih šansi za Rožaje i Podgoricu, za Gusinje i Budvu, za Plav i Herceg Novi, za Pljevlja i Kotor, Petnjicu i Zetu i za svakog građanina Crne Gore, bez obzira na ime i prezime, vjeru ili naciju”, navode iz Bošnjačke stranke.

On je kazao i da Crna Gora danas, nakon 18 godina, nije dostigla taj ideal, ali da niko nema pravo da od njega odustane, kao i da je sigurniji danas nego 21. maja 2006. godine, da je to bio ispravan izbor koji je Crnoj Gori trajno odredio euroatlanski kurs, krunisan članstvom u NATO savezu, a ubrzo i u EU.

“To opredjeljenje konstantno stavlja društvo u Crnoj Gori pred različite izazove u pogledu prihvatanja evropskih vrijednosti, demokratizacije društva i uspostavljanja vladavine prava iz kojih će, Crna Gora izaći jača i stabilnija u svom euroatlanskom opredjeljenju”, kazao je Ibrahimović. On se, dodaju iz Bošnjačke stranke, zahvalio dijaspori na nemjerljivom doprinosu koji je dala nezavisnosti Crne Gore, na konstantnoj podršci demokratizaciji društva u Crnoj Gori i istakao da je dijaspora jedan od najprosperitetnijih i najpotentnijih djelova društva u Crnoj Gori, te da taj resurs nije do kraja iskorišten, zbog čega bi svaka državna administracija u Crnoj Gori trebala više pažnje da posveti saradnji sa dijasporom.

“Pored navedenog privredni i ekonomski razvoj nerazvijenih područja, mahom na sjeveru Crne Gore, sa ciljem stvaranja boljih uslova za život i zaustavljanja migracija, najveći je izazov za Crnu Goru, pa bi i na tom polju saradnja sa dijasporom u valorizaciji veoma izdašnih razvojnih resursa mogla biti dobitna formula i za Crnu Goru i njene građane, ali i za značajan broj uspješnih poslovnih ljudi iz dijaspore”, navode u saopštenju.

Ibrahimović se zahvalio organizatoru ovog, kako je ocijenio, veoma uspješnog i velikog skupa, Savezu asocijacija Crne Gore u Njemačkoj i predsjedniku Nedžadu Nurkoviću na pozivu, a posebno na trudu koji ovaj savez ulaže u održavanju veza sa Crnom Gorom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve