Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

IZBORI U ANDRIJEVICI Vasojevići najviše vjeruju DPS-u, avgustovska vlast u padu, niko nema jasnu većinu

Novi izbori u Andrijevici mogu biti sasvim realna opcija

Na lokalnim izborima u Andrijevici svi slave, a niko nema jasnu većinu, kratak je zaključak nakon preliminarnih rezultata u toj opštini u Vasojevićkom kraju.

Rezultati pokazuju da su građani najviše glasali za DPS koja je osvojila 11 mandata, a podrška toj listi je veća za oko deset odsto nego prošle godine na parlamentarnim izborima. Na drugom mjestu po mandatima Demokrate-SNP dobila je osam mandata, a PES, partija vlasti na državnom nivou koja učestvuje prvi put na izborima, dobila je 4 mandata, ali je njihova podrška pala u odnosu na 2023. na parlamentarnim izborima.

Lista Za budućnost Andrijevice koju čine vladajuća Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora osvojila je svega 3 mandata, a upravo je njihov kadar bio predsjednik opštine. Isti broj mandata tri osvojila je Grupa građana “ZA BUDUĆNOST NAŠE DJECE”, što je uspjeh.

Zadovoljni izbornim rezultatima mogu da budu u listi “VASOJEVIĆKI POKRET UJEDINjENjA VESKO RAKETIĆ” koji će biti zastupljena u lokalnom parlamentu sa jednim mandatom.

Lokalni parlament u Andrijevici ima 30 odbornika, što znači da je za većinu potrebno najmanje 16 mandata, a za sada niko to jasno nema. DPS izbjegavaju Demokrate, SNP, NSD, ali i PES. Sa druge strane, odnosi između Demokrata i SNP sa PES i NSD na lokalnom nivou vrlo posvađane, a sve će zavisiti od grupa građana koje su najavljivale da sa pojedinim partijama tzv. avgustovske većine nemoguća saradnja, ali nisu jasno ni za dogovor sa DPS.

Demokrate saopštile podatke na 100 odsto uzorka

Prema podacima na 100 odsto uzorka, a koje je dostavila Demokratska Crna Gora lista “Andrijevica Može Bolje” – DPS Srđan Mašović ima 11 mandata, “SNP -DEMOKRATE- ODVAŽNO. ODLUČNO. ODGOVORNO ANDRIJEVICA SE PITA” 8, “POKRET EVROPA SAD – NOVA ŠANSA ZA ANDRIJEVICU – DR DRAGANA VUČEVIĆ” 4, “ZA BUDUĆNOST ANDRIJEVICE Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora” 3, Grupa građana “ZA BUDUĆNOST NAŠE DJECE – ANDRIJEVICA” 3 mandata, Grupa građana “VASOJEVIĆKI POKRET UJEDINjENjA VESKO RAKETIĆ” 1, lista “UJEDINjENA CRNA GORA – ZA NAŠU ANDRIJEVICU” nije prešla cenzus.

Vučević: PES osvojio između 4 i 5 mandata

Dragana Vučević, nostiteljka liste PES-a kazala je da je taj politički subjekat osvojio između 4 i 5 mandata, te da će biti dio nove vlasi.

Ona je to kazala za TVCG.

Istakla je da je zadovoljna postignutim rezultatom, te naglasila da ova lista prvi put izlati na izbore u ovoj opštini.

Joković: Zadovoljni rezultatima

Vladimir Joković saopštio je da DPS ima samo 11 mandata.

“Naša koalicija ima 11 mandata, PES 4, ZBCG 3”, istakao je Joković.

Kaže da su zadovoljni postignutim rezultatima.

Ivanović: DPS osvojio 40 odsto

Nosilac liste DPS-a Dejan Ivanović kazao je za TVCG da je ta lista osvojila 40 posto glasova na današnjim izborima.

“To je današnji izborni rezultat i DPS je gotovo duplo jači od drugog po redu na današnjim izborima, i bićemo nezaobilazan faktor u formiranju vlasti”, saopštio je Ivanović.

Zatvorena birališta

U 20 sati zatvorena su 23 biračka mjesta. Prema podacima OIK-a do 20 sati glasalo je 71,61 odsto građana.

Demokrate-SNP: Glasalo 70,5 odsto

Demokratska Crna Gora saopštila je da je prema pristiglim podacima sa biračkih mjesta, izlaznost na lokalnim izborima u Andrijevici do 19h – 70,52%

OIK: Do 18 sati izašlo 67,5 odsto

Do 18 sati u Andrijevici je glasalo 67,58 odsto birača, saopšteno je iz andrijevačke Opštinske izborne komisije.

“Komisija je zasijedala i odobren je prigovor jednog izbornog štaba i licu koje je na bolničkom liječenju omogućeno je da glasa”, kazao je predsjednik OIK Vesko Vulević.

Prema saznanjima Portala RTCG ovaj prigovor je uložila koalicija SNP-Demokrate.

Predsjednik OIK je kazao da nisu zabilježeni niti prijavljeni drugi prigovori ili eventualne incidentne situacije koje bi ugrozile regularnost i zakonitost izbornog procesa.

ZBCG: Do 18 sati 67,5

Do 18 sati u Andrijevici je glasalo 67,58 odsto birača, saopšteno je iz andrijevačke Opštinske izborne komisije.

ZBCG: Do 17 sati izašlo 64,7 odsto 

Iz Izbornog štaba koalicije Za budućnost Andrijevice (ZBA) saopštili su da je izlaznost do 17 sati je 64,7 odsto.

SNP-Demokrate: Izlaznost 64,62 odsto

Iz liste “SNP – Demokrate – Odvažno. Odlučno. Odgovorno – ANDRIJEVICA SE PITA” saopštili su da je prema pristiglim podacima sa biračkih mjesta, izlaznost na lokalnim izborima u Andrijevici do 17 sati 64,62 odsto.

PES: Glasalo 64,77 odsto

Pokret “Evropa sad” saopštio je da je do 17 sati na izborima u Andrijevici glasalo 2.476 birača, odnosno 64,77 odsto.

U Andrijevici do 15 sati glasalo 58,31 odsto birača

Na lokalnim izborima u Andrijevici do 15 sati glasalo je 58,31 odsto upisanih birača, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije (OIK).

Predsjednik OIK-a Veselin Vulević kazao je da izborni dan protiče bez nepravilnosti.

Demokrate – SNP: Do 13h izlaznost 49,80 odsto

“Prema pristiglim podacima sa biračkih mjesta, izlaznost na lokalnim izborima u Andrijevici do 13h – 49,80 odsto, saopštio je Medijski pul izborne liste ,,SNP – Demokrate – Odvažno. Odlučno. Odgovorno – ANDRIJEVICA SE PITA”.

OIK: Do 12 sati glasalo 41,08 % birača

Prema podacima OIK Andrijevica, do 12 sati je na lokalnim izborima u toj opštini glasalo 41,08 odsto upisanih birača.

Veće neregularnosti do sada nijesu prijavljene OIK-u, prenio je portal RTCG.

Vulević: Nema prijavljenih neregularnosti

Predsjednik Komisije Vesko Vulević rekao je da nema prijavljenih neregularnosti, a da neki sitni tehnički problemi ne utiču na normalan i regularan izborni proces.

Do 11 sati glasalo je 25,3 odsto birača.

Do 11 sati glasalo više od 25 odsto birača

“Prema pristiglim podacima sa biračkih mjesta, izlaznost na lokalnim izborima u Andrijevici do 11 sati je 25,30 odsto”, saopštile su Demokrate.

OIK: Na izborima u Andrijevici do 9 sati glasalo 10,6 odsto birača

Na lokalnim izborima u Andrijevici do devet sati glasalo je 10,6 odsto upisanih birača.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Veselin Vulević kazao je Agenciji MINA da za sada nema prijavljenih nepravilnosti.

„Sva 23 biračka mjesta normalno funkcionišu, birači izlaze i glasaju, i sve se odvija u normalnom redu“, rekao je Vulević.

Izlaznost do devet sati 9,54 odsto

Izborna lista SNP-a i Demokrata je saopštila da je, prema njihovim podacima sa biračkih mjesta, izlaznost do devet sati 9,54 odsto.

Foto: RTCG

Otvorena biračka mjesta

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a zatvoriće se u 20 sati večeras.

U izbornoj trci biće koalicija “Socijalistička narodna partija – Demokrate- Odvažno. Odlučno. Odgovorno – Andrijevica se pita”, “Ujedinjena Crna Gora – za našu Andrijevicu” i “Pokret Evropa sad – nova šansa za Andrijevicu – dr Dragana Vučević”.

Na izborima u Andrijevici učestvovaće i koalicija “Za budućnost Andrijevice” koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora.

U izbornoj trci su dvije grupe građana Za budućnost naše djece – Andrijevica i Vasojevićki pokret ujedinjenja Vesko Raketić, kao i lista “Andrijevica može bolje” Demokratske partije socijalista koju predvodi Srđan Mašović.

Biračko pravo ima 3.827 građana. Građani će moći da glasaju na 23 biračka mjesta.

Lokalni izbori u Andrijevici raspisani su nakon što je Vlada uvela prinudnu upravu.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BalkonOpen
02.06.2024-16:39 16:39

pesika izgleda pukla