Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Može li Palma biti kamen o vratu hercegnovskoj vlasti?

Da budemo precizni, prema zvaničnim saopštenjima, Jagodina i Herceg Novi potpisali su tog dana memorandum koj i ''ima za cilj unapređenje ekonomske i kulturne saradnje dva grada, ali i njihovo bratimljenje'', što je, kako su to objavili srpski mediji, bila inicijativa predsjednika hercegnovske opštine Stevana Katića.

Srbiju već danima trese skandal oko slučaja Dragana Markovića Palme, predsjednika Skupštine grada Jagodine i lidera Jedinstvene Srbije protiv kojeg je otvorena istraga zbog sumnji da je na svojim poznatim žurkama za goste podvodio žene i maloljetnice. Sve je krenulo nakon što je srpska poslanica Marinika Tepić na konferenciji za medije pokazala video-snimak na kojem svjedoči čovjek iz Jagodine koji je navodno prisustvovao podvođenju. Prema pisanju beogradskog Blica, “zaštićeni svedok” tvrdi da je Palma organizovao žurke za prijatelje i partnere na koje su dolazile djevojčice čiju je starost procijenio na 15 do 18 godina, pišu Dnevne novine.

Palma je odmah demantovao tu tvrdnju, označavajući je kao “najgnusnijulaž” i najavio tužbu protiv Marinike Tepić, ali ovaj slučaj sigurno ne bi zasluživao da mu posvećujemo pažnju da nije jednog pomalo zaboravljenog detalja- da ovaj srpski biznismen i političar ima veze sa Crnom Gorom budući da je 21. avgusta 2017. godine Jagodina postala grad prijatelj Herceg Novog, sa ambicijom da postanu pobratimi.

Da budemo precizni, prema zvaničnim saopštenjima, Jagodina i Herceg Novi potpisali su tog dana memorandum koj i “ima za cilj unapređenje ekonomske i kulturne saradnje dva grada, ali i njihovo bratimljenje”, što je, kako su to objavili srpski mediji, bila inicijativa predsjednika hercegnovske opštine Stevana Katića. Da li je došlo do bratimljenja nije nam poznato, ali to je u krajnjem i nebitno, činjenica je da je za aktuelnu vlast u Herceg Novom Jagodina bila reper kako treba da izgleda jedan turistički brend i uspješan biznismen.

Dragan Marković Palma je prilikom potpisivanja memoranduma u tom gradu istakao da mu je “izuzetno drago što su za buduću saradnju grad Herceg Novi i njegovo rukovodstvo izabrali Jagodinu, obećavajući da će pomoći Herceg Novom da pronađu strane investitore, te da će predstavnici ovog grada biti sastavni dio jagodinske privredno političke delegacijie prilikom neke od narednih posjeta inostranstvu”.

U kakvim su danas odnosima Palma i Katić, da li je i u kojoj mjeri kontroverzni srpski biznismen pomogao Novome da postane brend po uzoru na Jagodinu? Nakon skandala u Srbiji i otvaranja istrage protiv Palme, svako ko je sa njim na bilo koji način sarađivao može postati interesantan za tužilaštvo, pa se možda dogodi da u jednom trenutku o svojim posjetama i druženju sa Draganom Markovićem Palmom bude pozvano da govori i aktuelno rukovodstvo Herceg Novog.

Dnevne novine su proslijedile pitanja Katićevom kabinetu da li su imali priliku da prisustvuju žurkama tokom posjeta Jagodini, i ako jesu, da li su primijetili nešto sumnjivo. Odgovore nijesu dobili, ali činjenice o saradnji Jagodine i Herceg Novog, u novom kontekstu dešavanja sa osumnjičenim za podvođenje mogu u jednom trenutku biti kamen o vratu aktuelnoj vlasti u ovom grada.

Bez želje da ulazimo u spekulacije, podsjećamo samo na činjenice, među kojima pažnju svakako zaslužuje prijetnja Palme premijeru Zdravku Krivokapiću da će pozvati građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori ukoliko Krivokapić ne dozvoli povratak srpskog ambasadora Vladimira Božovića u Podgoricu, navode Dnevne novine.

“Ukoliko u roku od pet dana premijer Krivokapić i crnogorska vlada ne vrate srpskog ambasadora u Podgoricu, ja ću u Skupštini Srbije pozvati sve građane Srbije da ne idu na more u Crnu Goru”, rekao je Marković, a onda u svom bahatom maniru poručio: “Znate kada Crna Gora može da stigne Srbiju u ekonomiji ili bilo kom drugom smislu? Kada bi mi išli peške, a oni da voze motor Kavasaki znači nikada. Čekam odgovor Zdravka Krivokapića, da li će vratiti srpskog ambasadora u Podgoricu”, poručio je osumnjičeni za podvođenje na “bunga-bunga” žurkama u Jagodini, naglašavajući da sve radi “u svoje i u ime svoje stranke, a ne po nečijem nalogu, ni predsjednika Srbije, ni nekog ministra ili Vlade Srbije”. Time je zapravo u priču uvukao i sprske zvaničnike koje je imao namjeru da zaštiti, odnosno otkloni sumnju da oni stoje iza prijetećih poruka predsjedniku Vlade Crne Gore.

I za kraj, još jedno podsjećanje: prilikom boravka delegacije Herceg Novog u Jagodini, 23. januara 2018. godine Katić je Praznik mimoze najavio karavanom koji će “proći kroz Srbiju, Republiku Srpsku, a posebno kroz Jagodinu, naš budući pobratimski grad”. Objasnio je da to Jagodina zaslužuje jer je postala brend Srbije, razvijena opština zahvaljujući gospodinu Markoviću…”

Zanimljivo je što je u svom obraćanju, između ostalog, odgovorio Palma: „Nikada se nismo miješali u izborne kampanje u Crnoj Gori, ali sada imamo moralnu obavezu da podržimo naše današnje goste na sljedećim izborima u Crnoj Gori, a to su predsjednički izbori”. Da li je i pored skandala za koji se sumnjiči, Palma našao načina da pomogne svojim partnerima i na predstojećim izborima u Herceg Novom?

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
08.05.2021-13:23 13:23

Strasno su odvratni..neka idu nedje drugo da peru srbijansku gu….!