Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Moguće otvaranje kancelarije ambasade Holandije u Podgorici

Izrazivši zadovoljstvo povodom održavanja prvog susreta sa ambasadorom Holandije, predsjednica Đurović je istakla važnost daljeg unapređenja prijateljskih i savezničkih odnosa dvije zemlje, te ukazala na neophodnost ostvarivanja još dinamičnije saradnje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se sa Teodorusom Antoniusom Reintjesom, ambasadorom Holandijena nerezidentnoj osnovi. Ambasador je najavio da postoji intencija o otvaranju kancelarije Ambasade Holandije u Podgorici, u formi konzularnog prestavništva.

Izrazivši zadovoljstvo povodom održavanja prvog susreta sa ambasadorom Holandije, predsjednica Đurović je istakla važnost daljeg unapređenja prijateljskih i savezničkih odnosa dvije zemlje, te ukazala na neophodnost ostvarivanja još dinamičnije saradnje, čemu bi značajan doprinos dalo dodatno intenziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

“U narednom periodu treba nastojati da bude intenzivirano partnerstvo na parlamentarnom nivou dvije države, dodatno imajući u vidu da saradnju na nivou parlamenata već duži niz godina ne karakterišu frekventni susreti i razmjene posjeta”, kazala je Đurović.

Ona je ukazala na potencijal koji u ovom domenu mogu dati radna tijela i formiranje grupa prijateljstva.

Predsjednica je zahvalila na dosadašnjoj podršci Holandiji u procesu pristupanja Crne Gore EU i izrazila očekivanje da ona neće izostati ni u budućem periodu, te da će Nizozemska nastaviti da pruža ekspertsku pomoć, posebno u oblastima koje su ključne za jačanje vladavine prava.

“Neupitno je jasno da vladavina prava zauzima ključnu ulogu u reformskom napretku države. Cilj Crne Gore je da u što kraćem roku ispuni mjerila predviđena poglavljima 23 i 24”, naglasila je Đurović.

Ona je detaljno upoznala sagovornike sa obavezama, ali i izazovima koji stoje pred Crnom Gorom u dijelu pronalaženja najboljih rješenja koja se odnose na ključna imenovanja u pravosuđu, ističući da “obaveza odlučivanja u formi kvalifikovane većine po ovim pitanjima iziskuje postojanje valjanog političkog dogovora, koji podrzumijeva aktivan pristup svih političkih subjekata i kompromis koji ne bi bio nauštrb kvaliteta samog rješenja”.

U svijetlu aktuelnih širih geopolitičkih dešavanja, Đurović je ukazala da je crnogorska geopolitička orijentacija u potpunosti usaglašena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, pa istakla da “Crna Gora cijeni što je Nizozemska prepoznala naša zalaganja u tom pravcu”.

“U kontekstu ukrajinske krize, Crna Gora je osudila agresiju i pridružila se pozivima međunarodne zajednice prema Rusiji da zaustavi vojne napade, povuče svoje snage i odabere put diplomatije, što je, imalo brojne negativne reperkusije na turističku privredu zemlje, a što će kauzalno direktno uticati na predstojeći budžetski potencijal države”, kazala je Đurović.

Đurović je navela da bi otuda bilo korisno ukoliko bi evropske adrese prepoznale da je u ovom trenutku bitno i “neophodno pružiti izvjestan vid ekonomske pomoći Crnoj Gori i regionu”.

Ističući da Holandija daje punu podršku evropskom putu i reformskim procesima Crne Gore, ambasador Reintjes je poručio da će se tokom svog mandata zalagati za dalje jačanje veza dvije zemlje, sa akcentom na oblast ekonomije, čemu će dati puni doprinos.

On je precizirao da će nastojanja biti usmjerena i u pravcu promovisanja činjenice da je Crna Gora interesantna destinacija za ulaganja i djelovanje privrednika, uprkos ograničenom tržištu koje kao zemlja nudi.

“On je pozdravio inicijativu i nastojanje Crne Gore da, shodno planu razvoja i konsolidacije svoje diplomatsko-konzularne mreže, otvori Ambasadu u Nizozemskoj, sa sjedištem u Hagu, te najavio da postoji intencija o otvaranju kancelarije Ambasade Kraljevine Nizozemske u Podgorici, u formi konzularnog prestavništva. Sagovornici su se saglasili da bi ovakav vid dodatnog diplomatskog povezivanja dvije zemlje dao važan doprinos razvoju sveukupnih odnosa Crne Gore i Kraljevine Nizozemske”, dodaju iz Skupštine.

Reintjes je poručio i da Holandija prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu integracionih procesa među državama Zapadnog Balkana, te “da snažno pozdravlja usklađenost spoljnopolitičke agende sa spoljnopolitičkom agendom EU”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
22.07.2022-11:14 11:14

Jel ovo zbog albanke i belog? Da budu bliže izvoru, a ne peta ruka….