Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Ministarstvo evropskih poslova počinje implementaciju projekta ”Političko-pravni savjetodavni centar za Crnu Goru”

Ukupan budžet projekta koji se finansira iz fondova Evropske unije, kako su naveli, iznosi 750 hiljada eura, a period implementacije projektnog ugovora biće 24 mjeseca

Povodom početka sprovođenja IPA projekta tehničke podrške pod nazivom „Političko-pravni savjetodavni centar za Crnu Goru“ čiji je primarni korisnik Ministarstvo evropskih poslova – Direktorat za pristupanje Evropskoj uniji i pravnu tekovinu EU, održan je prvi sastanak između predstavnika MEP-a i kompanije WEglobal koja je zadužena za implementaciju projekta, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Ukupan budžet projekta koji se finansira iz fondova Evropske unije, kako su naveli, iznosi 750 hiljada eura, a period implementacije projektnog ugovora biće 24 mjeseca.

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalna IPA koordinatorka, Milena Žižić je izrazila zadovoljstvo zbog početka projekta čiji cilj je podsticanje procesa pristupnih pregovora Crne Gore kroz podršku efikasnom usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i njegovoj implementaciji, kao i kroz jačanje stručnih kapaciteta aktera uključenih u proces evropskih integracije.

“Akcenat projekta biće na edukaciji i stručnom usavršavanju što većeg broja državnih službenika koji rade na usklađivanju propisa, pripremi nacionalne verzije pravne tekovine Evropske unije i pregovorima o pristupanju. Jedan od bitnih segmenata projekta biće uspostavljanje saradnje sa akademskom zajednicom i odgovarajućim obrazovnim institucijama koje treba da upodobe svoje programe sa realnim potrebama tržišta rada u kontekstu postojećih i budućih potreba javne uprave Crne Gore kao buduće članice EU”, objasnila je Žižić.

Direktor projekta Džo Miler kazao je da je WEglobal međunarodna kompanija koja raspolaže velikim brojem stručnjaka u raznim oblastima pravne tekovine Evropske unije, te da se nada uspješnoj implementaciji planiranih aktivnosti i da će rezultat projekta biti unaprijeđeni kapaciteti državne uprave, pregovaračke strukture i akademske zajednice za proces pristupanja EU.

Sastanku su ispred MEP-a prisustvovali i generalni direktor za evropske fondove Bojan Vujović i Jelena Samardžić-Kotri, koja će u ime Ministarstva biti koordinatorka projekta, a u ime projektnog tima menadžerka projekta Tatjana Tomić i zamjenica direktora projekta Ivana Vujošević.

Pored MEP-a, korisnici projekta biće pregovaračke radne grupe, resorne institucije i strukture relevantne za određena poglavlja i procese u toku pristupnih pregovora. Ciljna grupa treba da obuhvati i akademsku zajednicu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve