Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Ministar Ivanović u Kišinjevu: Regionalna saradnja pokretač reformi i razvoja

Šef crnogorske diplomatije je istakao i značaj saradnje CEI sa UN, započete pod crnogorskim predsjedavanjem CEI 2020. i 2021. godine, koji su ''snažan podsticaj za implementaciju Agende UN 2030 za održivi razvoj''

„Regionalna saradnja je pokretač reformi i razvoja u ovom dijelu Evrope, kao i katalizator napretka i postignuća ka pridruživanju EU“ kazao je ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative, koji je održan danas u Kišinjevu.

„Tokom 34 godine svoje misije, CEI se, kao najstarija regionalna inicijativa, pokazala kao politički forum koji umnogome doprinosi unapređenju našeg regiona, otvorenom i konstruktivnom dijalogu i opipljivim dostignućima na putu zemalja kandidata ka EU“ naglasio je ministar, istakavši da je od izuzetne važnosti da se, u aktuelnom, složenom geopolitičkom okruženju, kada je ugrožen međunarodni poredak, ujedine svi napori ka jačanju stabilnosti, sigurnosti i saradnje.

Izrazio je zadovoljstvo odlučnošću država članica CEI da se suprotstave prijetnjama koje proizilaze iz razorne agresije na Ukrajinu kao članicu Inicijative, te istakao da Crna Gora nepokolebljivo podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet unutar međunarodno priznatih granica.

„Nastavićemo da pružamo podršku borbi Ukrajine protiv ruske agresije, kao i u njenoj obnovi i pridruživanju Evropskoj uniji“, kazao je ministar. Istakao je, takođe, značaj projektno orijentisane saradnje u okviru ovog foruma i podršku CEI članicama inicijative koje nijesu u Evropskoj uniji, naglasivši da „evropska integracija ostaje glavni podsticaj za institucionalne, sigurnosne, ekonomske i socijalne reforme“.

Šef crnogorske diplomatije je istakao i značaj saradnje CEI sa UN, započete pod crnogorskim predsjedavanjem CEI 2020. i 2021. godine, koji su „snažan podsticaj za implementaciju Agende UN 2030 za održivi razvoj“, kao i uspješno suočavanje sa izazovima i p odsticanje saradnje u oblastima javnog zdravlja, saradnje mladih, naučne diplomatije i održivog razvoja.

Sa sastanka u Kišinjevu je poručeno da CEI ostaje privržena misiji ostvarivanja dva ključna prioriteta: podršci evropskim integracijama i afirmaciji održivog razvoja CEI regiona. Učesnici sastanka su potvrdili važnost zajedništva i koordiniranog pristupa saradnji sa međunarodnom zajednicom, ističući opredijeljenost za mirnu, jaku, stabilnu i ujedinjenu Evropu, utemeljenu na zajedničkim vrijednostima i poštovanju međunarodnog prava.

Visoki zvaničnici zemalja članica CEI su danas u Kišinjevu usvojili Zajedničku izjavu kojom je potvrđena posvećenost evropskim vrijednostima i standardima EU, kao i perspektivi EU članstva za zemlje Zapadnog Balkana. Takođe, ponovljena je spremnost nastavka pružanja podrške Ukrajini u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta i borbi protiv ruske agresije.

Ministar Ivanović je, na marginama sastanka, imao bilateralne susrete sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Moldavije Nikuom Popeskuom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Janom Marianom, pomoćnikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem, kao i generalnim sekretarom CEI Robertom Antonioneom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve