Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Skupština će najverovatnije biti konstituisana u drugoj polovini jula, očekujem odgovoran odnos prema imenovanjima u pravosuđu

On je najavio i da će u drugoj polovini jula, najvjerovatnije biti konstituisan novi saziv Skupštine i pozvao poslanike da se odgovorno odnesu prema imenovanjima u pravosuđu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da je moguće da će do kraja godine biti održana međuvladina konferencija, gdje bi Crna Gora počela zatvaranje preostalog dijela poglavlja.

On je to kazao na konferenciji “Osvrt na 11 godina napretka i izazova, kako oživjeti pregovore sa EU”, koju organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO). Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je proširenje EU postalo jedno od najvažnijih alata za dugoročni mir i prosperitet, i naglasila da ostvaren veliki napredak, ali i da je i izgubljeno značajno vrijeme.

Milatović je najavio i da će u drugoj polovini jula, najvjerovatnije biti konstituisan novi saziv Skupštine i pozvao poslanike da se odgovorno odnesu prema imenovanjima u pravosuđu.

”Važno je da se u narednih nekoliko mjeseci dese imenovanja se u narednih nekoliko mjeseci dese imenovanja u pravosuđu, koja su u nadležnosti Skupštine. Novi saziv će najvjrovatnije biti verifikovan u drugoj polovini jula i sa pozicije predsjednika očekujem da se odgovorno odnesu prema tome i da nađe koncezus kada je u pitanju odabir pet važnih imenovanja u pravosuđu”, rekao je Milatović.

Nakon toga, kako je rekao, uslijediće pozitivan korak sa strane EU.

”Što će nam omogućiti da do kraja godine počnemo zatvaranje preostaog dijela poglavlja što će dati zamajac našem EU putu”, rekao je on.

”Do zastoja na evropskom putu došlo za vrijeme vlade Duška Markovića”

Povodom 11 godina od početka pregovora sa EU, Milatović je kazao da se naš evropski put može podijeliti na tri perioda.

Prvi dio je kako kaže od 2012. godine kad smo počeli pregovore do Vlade Duška Markovića, drugi od 2016-2020 i treći od 2020. do danas.

“U prvom periodu je postojao tehnički napredak. Do zastoja je došlo u drugom periodu kada nije bilo političke volje u odblokiranju nekih stvari koje se tiču reforme pravosuđa. Problemi u pravosuđu su isplivali na površinu u trećem periodu od 2020. i to zahvaljujući međunarodnim partnerima. Jedna institucionalna nestabilnost u prethodne tri godine je usporila tehnički dio našeg evropskog puta”, rekao je Milatović.

On je dodao da treba izvući zaključak i pripremiti teren za zadnji dio evropskog puta.

“To su sljedeće tri godine, ključne kako bi zemlja do 2027. ili 2028. postala punopravna članica EU”, rekao je Milatović.

Izaslanik Njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin je u video poruci rekao da je potrebno pogledati sve pouke iz prethodnog perioda, jer iako postoji frustracija zbog dugog perioda pregovora ipak je to 11 godina iskustva.

“Na Crnoj Gori je sada da krene naprijed. Mislim da je proteklih mjeseci zemlja napravila dobre korake u rješavanju ustavne krize. Vaša zemlja je izgubila mnogo vremena zbog vaših političara, ali i zbog EU”, poručio je Saracin.

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je proširenje EU postalo jedno od najvažnijih alata za dugoročni mir i prosperitet.

Ona je kazala kako je EU posvećena više nego ikad cilju da se region približi EU.

“Crna Gora uživa snažnu političku podršku članica EU i institucija EU. Ostvaren je veliki napredak, ali je i izgubljeno značajno vrijeme. Čini se da je posljednjih godina izgubljen fokus na reformama. Potrebna je snažna posvećenost reformama, prije svega formirati stabilnu vladu”, poručila je Popa.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve