Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović: Proširiti okvir nadležnosti Ombudsmana u cilju afirmisanja vrijednosti vladavine prava

U uvodnom dijelu izlaganja, on je čestitao dvije decenije rada Ombudsmanu i zaposlenima u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kao i svima koji su tokom njenog trajanja davali doprinos i time stavljali ljudska prava i slobode u društveni fokus.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je svečanosti povodom 20 godina postojanja institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

U uvodnom dijelu izlaganja, on je čestitao dvije decenije rada Ombudsmanu i zaposlenima u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kao i svima koji su tokom njenog trajanja davali doprinos i time stavljali ljudska prava i slobode u društveni fokus.

„Kada je 2003. godine zakonom ustanovljena Institucija Ombudsmana to je bio korak ka stvaranju otvorenijeg i pravednijeg društva, gdje se svaki pojedinac osjeća zaštićenim i ima povjerenje u sistem. U prethodne dvije decenije crnogorsko društvo svjedočilo je politički dinamičnom periodu, obnavljanju državne nezavisnosti, nizu velikih građanskih protesta, posljedicama pandemijske krize, i smjeni trodecenijske vlasti. Ovakva dešavanja nerijetko podrazumijevaju situacije u kojima postoji rizik od narušavanja ljudskih prava i sloboda, što institucije koje djeluju u domenu sprovođenja vladavine prava stavlja pred izazove“, rekao je Milatović.

Naveo je, da savremeni kontekst nije ništa manje izazovan, a da, galopirajuća ksenofobija i govor mržnje u digitalnom prostoru, globalne međudržavne tenzije i rastući broj ratnih konflikata, te posljedice istih koje se prelivaju na Evropu i naš region dodatno naglašavaju značaj nacionalnih institucija za ljudska prava.

„Uprkos navedenim izazovima, ova institucija je istrajala kao stub podrške građanima, pružajući im glas kada su se suočavali sa nepravdom ili zloupotrebom sistema. Uspješnost i kvalitet rada Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore potvrđuje visok stepen povjerenja građana, ali i ocjene kredibilnih međunarodnih institucija. Takav uspjeh vrijedan je priznanja i on odražava opipljive rezultate ove institucije, među kojima je produktivno i efikasno postupanje po pritužbama. Ovo je dragocjeno za postizanje napretka u podoblasti temeljnih ljudskih prava, odnosno u Poglavljima 23 i 24 u okviru procesa pridruživanja EU što je glavni spoljnopolitički prioritet Crne Gore“, kazao je Milatović.

Istakao je da, ukupni napori koje činimo kao društvo da ojačamo kredibilitet crnogorskih institucija i time dosegnemo viši stepen demokratskog razvoja, ojačani su Ombudsmanovom ulogom korektivnog faktora koji insistira na njihovoj transparentnosti i pravičnom postupanju.

„Ukoliko crnogorsko društvo zaista želi da afirmiše vrijednosti vladavine prava, vjerujem da je nužno dalje proširiti zakonom definisani okvir nadležnosti Ombudsmana u smjeru jačanja njegovog autoriteta i značaja. U tom smislu, svrishodno bi bilo nadograditi ovu instituciju primjenom Pariških principa, čime bi se proširila njena nezavisnost i efektivnost odlučivanja, a time postigao mjerljivi napredak u domenu zaštite ljudskih prava. Kroz rad Ombudsmana gradimo mostove između građana i vlasti, promovišemo pravičnost i brinemo da prava svih budu zaštićena bez obzira na poziciju, porijeklo ili status“, saopštio je Milatović.

On izrazio optimizam da će institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda istrajati u misiji jačanja pravne sigurnost građana, podsticanja državnih organa na nepristrasnost, te afirmisanju ličnih sloboda i time doprinjeti ravnomjernijoj distribuciji pravde što je, kako je dodao, temelj prosperiteta društva.

„Neka i u narednom periodu vaša posvećenost osnaživanju institucija i vladavine prava bude nepokolebljiva dok gradimo bolju budućnost za sve građanke i građane Crne Gore“, zaključio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve