Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Medojević: Krivokapić precizno izabran kao profil koji neće sprovesti reforme

Očigledno je da je Krivokapić stopirao objavljivanje rezultata o "brtutalnoj" sezoni koju su najavljivali, rekao je Medojević

Vlada Crne Gore nije razumjela koja je njena uloga niti je shvatila u kojem istorijskom trenutku stupa na scenu, kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Ništa nisu uradili od onoga što je jedan post-totalitarna vlada morala da uradi. Imali su dužnost da učine vrlo konkretne reformske korake, naročito što to rade 30 godina kasnije u odnosu na neke druge zemlje. Govorim prije svega o otvaranju dosijea komunističke tajne policije, sprovođenju procesa lustracije i suočavanja sa zločinima totalitarnog režima”, naveo je Medojević na pres konfreneciji o godinu dana promjene vlasti u Crnoj Gori.

Riječ je o setu, kako dodaje, koji je morao i da podrazumijeva i zabranu rada jedne političke organizacije “koja je promovisala totalitarni sistem”.

“Ako preskočimo ove korake, a preskočili smo ih 90-ih, država ne može da bude demokratska, uvijek ima deficit legitimiteta, i ima pogrešne temelje na koje je postavljena i kad tad sistem upada u nestabilnosti i krize. Ova Vlada ne da nije otvorila dosijee nego otvoreno sumnjam da je Krivokapić, koji je izabran od nekih domaćih i stranih adresa, vrlo precizno biran kao profil koji neće sprovesti reforme što se i desilo u ovih godinu dana”, naveo je Medojević.

Dvostruki su razlozi za lustraciju, smatra on.

“Da iz državne uprave eliminišemo one koji su zauzimali pozicije da bi služili partiji umjesto državi. U naše institucije su se infiltrirali i plaćenici organizovanog kriminala i mafije. Ovo su istorijski, ne dnevno-politički razlozi. Mislim da Krivokapić to nije shvatio i ne zna ni o čemu ja pričam. On ima neku floskulu da smo mi za zamjene, a oni za promjene. Da ga pitamo što to znači on ne bi ni znao, jer mu je to neko napisao. DF jeste antisistemska opozicija koja se zalaže za promjenu, a ne šminkanje postojećeg sistema”, kazao je lider PzP-a.

Zabranjivajuće, a ne “brutalno”

Osvrnuo se i na stanje ekonomije.

“U prvom kvartalu smo imali pad društvenog proizvoda od šest prošlo. Još nemamo rezultate kako je kretanje BDP-a. Danas je 31. avgusta i danas Monstat treba da objavi godišnjak. Kad uđete na njihov sajt dobijete neprijatno obrazloženje da zbog tehničkih razloga nisu mogli da objave. Očigledno je da je Krivokapić stopirao objavljivanje rezultata o “brtutalnoj” sezoni koju su najavljivali”, naveo je Medojević.

Kako je istakao, ne znamo realan broj onih koji su ostali bez posla kao i koliko je dug povećan.

“Kad sam ja analizirao lako smo došli do zaključka da je spoljni dug uvećan za 18 posto sa tendencijom da će biti uvećan. Naplata poreza u prvih sedam mjeseci je manja za skoro četiri posto. Ako uporedimo prihode u prvih sedam mjeseci naplaćeno je 96 odsto u odnosu na prošlu godinu, a svi znamo kako je katastrofalna prošla sezona bila”, rekao je Medojević uz ocjenu da su podaci “zabrinjavajući” a ne “brutalni” kako je najavljivao ministar finansija Spajić.

On je kazao da je do kraja jula crnogorski budžet oštećen za 30 miliona eura od prometa cigareta na ulici.

“Jasno je da to ne može da padne s neba i uveze se kroz banane, već da je riječ o organizovanom švercu u koji je upleten neko iz vlasti i ko dobija svoj dio. Nadležni to ne mogu ni da istraže jer nije sprovedena lustracija”, ponovio je Medojević.

Posebno zabrinjava, kako ocjenjuje, to što Vlada nema ni podršku stranih investitora pa su direktne strane investicije manje za 20 odsto.

“Strani investitori povlače novac i iznose ga vani i svi parametri dovode to zaključka da Crna Gora ide u haos. Vlada ne prepoznaje osnovne uzroke problema i rješava ih zaduženjem, populizmom i propagandom”, dodao je Medojević.

Scenario može biti okončan nasiljem

On smatra i da ne postoji nagovještaj od Vlade da shvataju dubinu ekonomske krize i da ulazimo u situaciju nemaju podršku i legitimitet, te da se ne zanju suočiti sa osnovnim izazovima.

“Znate da sam bio protiv da Krivokapić bude nosilac liste ZBCG i mandatar. Vidjelo se brzo da je to jedan običan spavač bezbjednosnih službi i premijer po mjeri Demokratske partije socijalista. Bio sam protiv i da se glasa za budžet. Mislio sam da je to trenutak da pritisnemo Krivokapića i biramo novu Vladu. Zbog loše procjene Demokrata i URE koja ima pet posto glasova i većinu moći to se nije desilo”, rekao je Medojević uz ocjenu da Crna Gora ulazi u “spontani scenario koji može biti obilježen nasiljem”.

Rješenje je, kako dodaje, u fer i demokratskim izborima.

“Međunarodni faktor traži hapšenje šefova organizovanog kriminala u zemlji. Naše službe su tražile dokaze, i to im je dostavljeno. Dešava se situacija kao 5. oktobra u Srbiji. Zna se ko je na čelu organizvoanog kriminala ali niko nije smio da ga uhapsi. Ukoliko Krivokapić sa Urom bude insistirao da održava ravnotežu nemoći to može završtiti tragično. Slična je situacija kao u Srbiji. Vlada je slabija od kriminala, policija je izbušena plaćenicima mafije…”, kaže Medojević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve