Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Manjinske partije još bez dogovora o podršci četvrtom kandidatu za sudiju Ustavnog suda

Izvjesno je da će troje kandidata za sudije dobiti potrebnu većinu

Manjinske partije još se nijesu dogovorile o podršci četvrtom kandidatu za sudiju Ustavnog suda koji dolazi iz manje brojnog naroda. Bošnjačka stranka sjutra će na partijskim organima odlučiti kako će se izjasniti u ponedjeljak na sjednici skupštine. Izvjesno je da će troje kandidata za sudije dobiti potrebnu većinu.

Izvjesno je da će u ponedjeljak u parlamentu biti izglasano troje sudija Ustavnog suda. Manjinske partije još se nijesu dogovorile o četvrtom kandidatu koji dolazi iz manje brojnog naroda. Bošnjačka stranka sjutra će na partijskim organima odlučiti da li će glasati za sve predložene kandidate.

“Nijesmo došli do konsenzusa kada je riječ o četvrtom kandidatu. To se vidjelo na glasanju na Ustavnom odboru. Naš zahtjev je da četvrti kandidat bude iz reda bošnjačkog naroda jer smo smatrali da nam kao trećem najbrojnijem narodu u državi na neki način to pravo i pripada”, kazao je portparol te partije Adel Omeragić.

Iz DPS-a se još nijesu izjasnili da li će podržati četvrtog kandidata.

“U svakom slučaju ostavili smo mogućnost da se dogovore predstavnici manjebrojčanog naroda kako bi i oni bili zastupljeni u ovom najvišem pravosudnom organu”, kazao je poslanik Ljuiđ Škrelja.

Dejan Đurović iz Demokratskog fronta izričit je da će poslanici tog političkog saveza dići ruke za sve kandidate za sudije.

“U ovom trenutku nemao ni sudsku ni izvršnu vlast. Mislim da moramo u najkraćem vremenskom periodu dobiti i jendu i drugu vlast da bi Crna Gora išla ka boljoj budućnosti”, kazao je Đurović.

Doprinos deblokadi Ustavnog suda daće i Socijaldemokrate, saopštio nam je poslanik te partije Boris Mugoša.

“Vidimo i po glasanju na Ustavnom odboru i po predlaganju kandidata da je velika verovatnoća da će tri od četiri kandidata sigurno biti izabrani i da bi onda imali šest od sedam članova Ustavnog suda ali ja vjerujem da ćemo se pokušati da se dođe do tog sedmog”, kazao je Mugoša.

Podsjećamo, Ustavni odbor predložio je da se za sudije Ustavnog suda izaberu Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Momirka Tešić i Faruk Resulbegović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve