Subota, 4 Februara, 2023
Rubrika:

LP Podgorica: Devastiranje Duklje prijetnja cijeloj naciji

Odbor LP Glavnog grada smatra da se ovim činom jasno otkriva pravi cilj protesta SPC

Odbor Glavnog grada Podgorica Liberalne partije Crne Gore najoštrije je osudio najnoviji slučaj devastacije crnogorskog kulturnog i istorijskog nasljeđa.

Ilustracija

“Nakon dvije hiljade godina, brojnih osvajača, rušitelja i hordi, koje su mačem i ognjem uništavale sve pred sobom, drevna Duklja je dočekala još jednu generaciju koja želi da je uništi. Ali, izgleda da ono što ni najveći osvajači i okupatori nijesu uspjeli da urade, ovih dana to nastoje da ostvare srpski nacionalisti i zatirači crnogorskog identiteta i istorije, ujedinjeni pod maskom navodne odbrane svetinja”, poručuju iz podgoričkog Odbora LP.

Odbor LP Glavnog grada smatra da se ovim činom jasno otkriva pravi cilj protesta SPC.

“Nevjerovatno je da je nekim pojedincima ili grupama palo na pamet da pišu grafite “Smrt Crnogorcima” ili “Smrt Crnoj Gori” i da na taj način prijete jednoj cijeloj naciji i državi. Sada, kada im je ponestalo ideja i kada su prefarbali spomenike oslobodiocima i borcima iz Drugog svjetskog rata u Golubovcima prešli su na Duklju. Duklja je simbol trajanja crnogorskog identiteta i njeno skrnavljenje je jasan pokazatelj želje i namjere da se taj identitet uništi”, poručuju oni.

Napominju kako je malo reći šta Crnogorcima znači Duklja i koliko je ovaj narod ponosan na svaki njen kamen koji je sačuvan dva milenijuma.

Zato je, kažu, još teže razumjeti ovaj vandalski čin.

“Pitamo se šta je sljedeće? Nakon zločina nad spomenikom kulture starim skoro dvije hiljade godina, treba li da strahujemo da će “branitelji svetinja” prekrečiti i Spomenik partizanu borcu na Gorici? Ili će, kako pokazuje najnoviji slučaj iz Nikšića, sljedeći put krenuti na kuće onih koji ne misle kao oni? Od onih koji su decenijama unazad devastirali crnogorske crkve i manastire, falsifikujući tako istoriju i kulturu države čija državnost seže skoro hiljadu godina, više nas ništa ne može iznenaditi”, napominju u OO LP Glavnog grada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve