Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Promjene u Vladi neophodne

U razgovoru za Novu M kaže da je veliki raskorak između onoga što su očekivanja građana i trenutnih poruka iz Vlade. Ono što je međutim sigurno je, da se ne smiju ponoviti greške od prošle godine.

Nužne su promjene i rekonstrukcija metoda rada Vlade, jasan je lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

U razgovoru za Novu M kaže da je veliki raskorak između onoga što su očekivanja građana i trenutnih poruka iz Vlade. Ono što je međutim sigurno je, da se ne smiju ponoviti greške od prošle godine.

“Ako smo u onoj improvizaciji, onom pritisku građana da se što prije formira Vlada da bi krenula u reforme, prihvatili smo mnoge stvari na neviđeno, ovoga puta sigurno nećemo i na ozbiljan način se odnijeti prema ovim mogućim zaokretima koji ne smiju biti nominalne promjene nego suštinske promjene u metodu rada, ukupne vlasti, posebno parlamentarne većine posebno odnos prema vladi”, kazao je Lekić.

Lekić je mišljenja da su neophodne promjene unutar Vlade “ali ne na način na koji se to sada predstavlja”. Nije jasno da li premijer i dalje ostaje pri ekspertskoj Vladi na kojoj i dalje insistira URA. U svakom slučaju, smatra lider Demosa,  glavnu riječ u svemu mora imati parlamentarna većina.

“Tako da treba skinuti maske, treba ozbiljno razgovarati, sumirati bilans i to treba da uradi parlamentarna većina prije svega, analizirajući učinke vlade a i svoje učinke. To su putevi, pri čemu bih dodao da je neadekvatno baš u ovom trenutku kada imamo teške momente baš u Vladi kada je premijer prije nedavno saopštio da je bio državni udar u vladi. Imamo informaciju da se sada prisluškuju neki članovi parlamentalne većine, ne znamo je li kredibilna informacija. Sve to preskočiti i ajmo u nove krugove pregovora je krajnje neozbiljno i ja cu imati lično jaku distancu prema ovom nastavku ovog metoda rada. Ili čemo napraviti zaokret ali izvjesno nećemo dozvoliti da se još jednu godinu trenira državna politika”, pojasnio je Lekić.

Napominje da je stav stranke koju predstavlja u tom smislu jasan.

“Izvjesno Demos neće učestvovati u novim kuhinjama koje su dosta potrošile i kompromitovale mandat koji smo dobili prije godinu dana”, poručio je on.

Novu M je interesovao stav Lekića povodom nedavno održanog sastanka predstavnika manjinskih partija sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem o njihovom mogućem učešću u izvršnoj vlasti.

“Ja ne znam u čije ime je komunicirao potpredsjednik Vlade, na to ima pravo pretpostavljam u ime svoje stranke . Ja jesam za učešće manjina u sistemu vlasti i mislim da treba dati jednu ozbiljnu ponudu. Takvi sastanci improvizovani. Čujem i da su neke komponente ljudi iz vlade razgovarali sa manjinama. Parlamentarna većina ako hoće da napravi zaokret ka ozbiljnom radu je potrebno da definiše šta hoće, da napravi analizu rezultata ove vlade, drugo da se vidi šta se dalje hoće, kakav zaokret. On je nužan i da sastavni dio tog rada bude ozbiljna javna ponuda manjinama za učešće. Ne sastanci, snimanja , produciranja estradna – toga smo se nagledali. Muka je građanima od silne propagande, parcijale koja se pravi”, poručio je Lekić.

Govoreći o političkoj perspektivi DPS-a i njenog lidera Mila Đukanovića, Lekić kaže da je nesumnjivo da predsjednik Crne Gore vodi jednu politiku destabilizacije zemlje.

“Da je njegovo geslo što gore to bolje, da on želi da se pozicionira kao šef opozicije. Imao je ove izlete na Cetinju, na neprijavljenom skupu dolazi predsjednik države. Pojavljuje se i bivši predsjednik države koji je dobitnik najvišeg ordena pravoslavlja koji je dobio od patrijarha Irineja. Đukanović u ovom trenutku priželjkuje povratak ali to radi sredstvima koji nisu kredibilna alternativa”, zaključio je Lekić.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Petar
01.10.2021-06:12 06:12

Sijedo i Celavo treba odma penzionisat i osloboditi Drzavu od nacionalista ! Dati Mladoj Skolovanoj generaciji koja nije nacionalisticka i sovinisticka da vodi DRZAVU !