Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Laličić: Ogroman procenat mladih koji žele da napuste Crnu Goru

Čak 67.3 odsto mlađih od 30 godina ozbiljno razmišlja o odlasku iz Crne Gore

Član Mreže mladih Pokreta za promjene Lazar Laličić, kazao je da prema podacima sa anketa USS-A, agencije DEFACTO I MOR-a čak 67.3 odsto mlađih od 30 godina ozbiljno razmišlja o odlasku iz Crne Gore.

“Ovakvi podaci, nažalost, ni najmanje nisu iznenađujući. Sve veći broj mladih uviđa da u drugim i u svakom polju naprednijim zemljama bi mogli u svom životu da ostvare sve ono što su zamislili za period koji je drastično manji u odnosu na to kada bi se za ostvarivanje svojih ciljeva opredijelili da ostanu u Crnoj Gori”, navodi laličić.

Prema njegovim riječima, kao mlada osoba u Crnoj Gori koja je na svojoj koži okusila kako su tretirani oni mladi koji se u ovoj državi snalaze i bore sami za sebe, navodi da u potpunosti razumije svaku osobu koja želi da ode odavde.

Ukazuje na neke od razloga postojanja ovako zabrinjavajućih podataka:

“1. Slabe šanse za zaposlenje

2. Minimalan izbor poslova koje bi jedna mlada osoba mogla da obavlja (ugostiteljstvo, kockarnice itd.)

3. Rad za platu koja je rijetko iznad 350EUR

4. Rad bez osiguranja i prijave zaposlenog

5. Osiguravanje radnika na minimalac

6. Neplaćanje prekovremenog rada

7. Zakidanje slobodnih dana ili, ako ih ima, obično su neplaćeni

8. Nemogućnost osamostaljivanja”, navodi laličić.

Tvrdi da smo svi svjedoci da je u prethodnim godinama u Crnoj Gori bilo skoro nemoguće ili jako teško, postignuti bilo šta a da, kako kaže, “za to nije bila potrebna kod nas dobro poznata i jedina opcija, protekcija”.

“Ovaj podatak bi trebalo svima da služi kao apel da se okrenemo ozbiljnim temama kao što su ove i da uvidimo koji su to razlozi zbog kojih toliko veliki broj mladih želi što prije da ode odavde. Ne želim da mi u ovoj zemlji koju volim, u kojoj sam se rodio i odrastao, najveći uspjeh, nažalost, bude da odem iz nje”, zaključuje Laličić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve