Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Nabavke trajekata školski primjer izigravanja antikorupcijskih zakona

Medojević navodi da je autor prve publikacije o javnim nabavkama 2001. godine

Nabavka trajekata od strane “Morskog dobra”, školski primjer izigravanja antikorupcijskih zakona i visoko rizične sa aspekta korupcije, ocijenio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Medojević navodi da je autor prve publikacije o javnim nabavkama 2001. godine.

“Imao sam intenzivnu komunikaciju sa vođom ekspertskog tima Slovenije za oblast javnih nabavki i usklađivanje slovenačkog zakonodavstva sa standardima EU. Nikad u životu nijesam čuo za tender sa unaprijed poznatim kupcem”; saopštio je Medojević.

Ovaj tender Morskog dobra je, po njegovim riječima, školski primjer dogovorene transakcije sa unaprijed poznatim kupcem i samim tim, kaže, “predstavlja školsku definiciju transkacije sa visokim rizikom od korupcije”.

“Očigledno da je i nova vlast nastavila sa praksom izigravanja antikorupcijskih propisa i sklapanjem unaprijed dogovorenih dilova sa cijenama koje su iznad tržišnih i na štetu poreskih obveznika i države”, dodao je.

Poručuje da hitnost kao “argument korupcionaških poslova je vrlo često korišćen u ovim divljim zemljama”.

“Zbog toga je EU propisala i standarde za izuzetke primjene zakona o javnim nabavkama i standardizovala hitnost kao realni faktor i potrebu u tačno definisanim situacijama. Nabavka trajekata ne predstavlja nikakvu hitnu situaciju koja zahtjeva izuzetke u primjeni. Ovdje se radi o lošem planiranju nabavki ili namjernom spornom direktnom ugovaranju i dogovaranju.
Kompletni cirkus u nabavkama trajekata od strane Morskog dobra je visoko rizična sa aspketa potencijalnog ugrađivanja i korupcije i SDT bi morao pod hitno da istraži ove nabavke”; zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve