Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Lajčak: Očekujem da se Crna Gora manje bavi sobom, a više evropskom agendom

''Crna Gora je dugo godina bila faktor stabilnosti na Balkanu pa očekujem da nastavi imati tu ulogu''

Očekujem da se Crna Gora manje bavi sobom, a više evropskom agendom. Crna Gora je i dalje predvodnik premda je brzina evropske reforme značajno usporila. No dobro je da je funkcionalnost Ustavnog suda obnovljena, izjavio je Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za Zapadni Balkan.

Crnu Goru očekuju i vanredni parlamentarni izbori u junu.

“Očekujem da se novi predsjednik i vlada potpuno posvete evropskim integracijama, na ono što većina stanovnika želi. Crna Gora je dugo godina bila faktor stabilnosti na Balkanu pa očekujem da nastavi imati tu ulogu”, rekao je Lajčak u intervjuu Hini.

Zoran Miljanić, ministar bez portfelja u tehničkoj vladi Crne Gore, rekao je na forumu u Delfima da bi “bilo optimalno da Crna Gora postane članicom u iduće četiri godine”. Lajčak, međutim, kaže da je “nezahvalno govoriti” o datumima idućeg proširenja EU-a.

“No ono što bih ja volio vidjeti, jest da naši partneri na zapadnom Balkanu počnu više učestvovati u partnerskim programima EU-a. Da budu u istoj sobi. Ne samo kada raspravljamo o zapadnom Balkanu nego da budu i dijelom rasprave o drugim temama, da vide da smo ozbiljni s njima”, poručio je Lajčak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve