Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić sa ambasadorom Veberom: Podrška Berlina izuzetno važna za ubrzanje pregovora sa EU

Pohvaljena je stoprocentna usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politkom EU, što, kako je ocijenjeno, predstavlja prednost za našu državu na evropskom putu

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić razgovarao je danas sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Robertom Veberom, a sagovornici su pozdravili jačanje političkog dijaloga sa Njemačkom, o čemu svjedoči ovonedjeljna posjeta njemačke ministarke za Evropu i klimu Crnoj Gori.

Zajednički je ocijenjeno da sa novoformiranom Vladom slijedi i novi početak i posvećenost ubrzanju procesa pregovora, imajući u vidu da su, kako je poručeno sa evropskih adresa, vrata EU otvorenija nego ikad.

“Na toj liniji, naglašeno je da će politička stabilnost doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva Crne Gore, u čemu je podrška Berlina od izuzetnog značaja”, navodi se u saopštenju.

Pohvaljena je stoprocentna usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politkom EU, što, kako je ocijenjeno, predstavlja prednost za našu državu na evropskom putu.

U kontekstu ratnih dešavanja u Ukrajini, istaknuto je da su agresivne aktivnosti Rusije, uticale na pojačano jedinstvo u okviru NATO i EU, uz ocjenu da se globalna previranja mogu pozitivno reflektovati i na politiku proširenja na Zapadni Balkan

“Zajednički je ocijenjeno da su dvije države vođene istom motivacijom – da vide Crnu Goru u Evropskoj uniji”, ističe se u saopštenju.

U domenu bilateralne saradnje, ukazano je na zainteresovanost njemačkih investitora za ulaganja u energetiku, te apostrofirana važnost realne ekonomije.

Sagovornici su prenijeli očekivanje da će predstojeća posjeta njemačkog kancelara Olafa Šolca dati snažan podsticaj Zapadnom Balkanu i dominantnosti inicijative Berlinski proces u regionu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve