Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Dogovoreno potpisivanje Temeljnog ugovora, ostalo usaglašavanje termina

Radujem se izboru novog Mitropolita crnogorsko-primorskog uz veliku vjeru da će voditi narod poput svog prethodnika blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, rekao je Krivokapić

Imao sam čast da u Patrijaršiji srpskoj razgovaram sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim Porfirijem i više arhijereja SPC. Na sastanku je potvrđeno opredjeljenje da se potpiše temeljni ugovor sa SPC, saopštio je danas premijer Zdravko Krivokapić.

“Sa Njegovom Svetošću smo ostali u dogovoru da se usaglasimo oko termina potpisivanja temeljnog ugovora. Radujem se izboru novog Mitropolita crnogorsko-primorskog uz veliku vjeru da će voditi narod poput svog prethodnika blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Želimo da na najdostojanstveniji način što prije ugostimo Patrijarha srpskog Porfirija u Crnoj Gori, kako dolikuje Patrijarhu ali i gostoljubivom i vjernom crnogorskom narodu”, kazao je Krivokapić.

Podsjećamo, iako je ranije najavio da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan nakon Sabora SPC, Krivokapić je sinoć iznenada, i bez prethodnih najava, doputovao u Beograd gdje se u Patrijaršiji sastao sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

Iz Krivokapićevog kabineta je sinoć saopšteno da je premijer došao “prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija”.

U saopštenju Patrijaršijskog dvora u Beogradu, ističe se da su predstavnici Svetog Arhijerejskog Sinoda i Vlade Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore.

Oni su naveli da im je iz kabineta premijera potvrđeno da će u poslijepodnevnim časovima Krivokapić doću u Beograd.

Potom se navodi da je poslije “višečasnovnog odlaganja i obavještavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas g. Krivokapić stigao na dogovoreni sastanak”.

Krivokapić je, tvrde u SPC, na sastanku kojem su, osim patrijarha Porfirija, prisustvovali mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan, kao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije – “iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“.

“Njegova svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
28.05.2021-09:03 09:03

Nije li stvarno prećerao ovaj alkoholičar? Dokle ćemo ovo da puštamo i gledamo?