Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Crna Gora opet može biti sidro stabilnosti u regionu

Kako je saopšteno iz tog resora, na sastanku je ocijenjeno da Izvještaj Evropske komisije o napretku treba sagledati kao realnu dijagnozu i napraviti dalju strategiju u skladu sa preporukama

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić sastao se danas sa zamjenikom generalnog sekretara i političkim direktorom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Enrikeom Morom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, u susret osmom sastanku političkih direktora EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz tog resora, na sastanku je ocijenjeno da Izvještaj Evropske komisije o napretku treba sagledati kao realnu dijagnozu i napraviti dalju strategiju u skladu sa preporukama.

“Nažalost, Izvještaj po mnogo čemu konstatuje razočarenje EU za ove dvije godine, čime je, kako je rečeno, Crna Gora ugrozila poziciju lidera u evropskoj integraciji u regionu. Ministar Krivokapić je zahvalio na ocjeni u Izvještaju da je Ministarstvo vanjskih poslova politički najbolje ocijenjena institucija u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Istaknuta je potpuna usaglašenost Crne Gore sa stavovima Evropske unije, te naglašeno da evropski partneri cijene sankcionu politiku naše države prema Ruskoj Federaciji zbog agresije u Ukrajini.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na unutrašnjem planu, šef crnogorske diplomatije je iznio uvjerenje da Crna Gora opet može biti sidro stabilnosti u regionu, te da je realan scenario da naša država nakon izbora, sa formiranjem stabilne Vlade od proevropskih snaga, završi pregovore sa EU u narednih nekoliko godina.

“Ukazano je i na značaj revitalizacije Berlinskog procesa, te dinamiziranja uloge Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kao važne platforme za ovu sveobuhvatnu inicijativu”, zaključuje se u saopštenju.

https://www.youtube.com/watch?v=9LFK6X7HaRw&feature=emb_title

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve