Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kovač: SNP definitivno neće imati predsjedničkog kandidata, DIK nije mogao ostati nijem u slučaju Spajića

Na organima partije će naradnih dana, najavio je Kovač, biti odlučeno kojeg predsjedničkomg kandidata će SNP podržati

Socijalistička narodna partija (SNP) definitivno neće imati svog predsjedničkog kandidata, saopštio je ministar pravde Marko Kovač gostujući u “Linku” na TVCG. Komentarišući odluku DIK-a koji nije verifikovao kandidaturu za predsjednika lidera Pokreta Evropa sad, Kovač kaže da “DIK nije mogao ostati nijem kada su se pojavili podaci da Spajić ima državljanstvo druge države”.

Na organima partije će naradnih dana, najavio je Kovač, biti odlučeno kojeg predsjedničkomg kandidata će SNP podržati.

“Moj lični stav je da bi podršku trebalo dati kandidatima koji proističu iz parlamentarne većine od 30. avgusta”, rekao je Kovač pominjući lidra Demokrata Aleksu Bečića i jednog od lidera DF-a Andriju Mandića.

Komentarišući odluku DIK-a da ne verifikuje kandidaturu Spajića, Kovač kaže da je prilično kompleksna pravna stvar

“Da li je DIK izašao formalno pravno iz svoje nadležnosti kada je tražio podatke od organa druge države – jeste. Međutim, da li je mogao ostati nijem kada su se pojavili podaci da Spajić ima državljanstvo druge države, mislim da nije. Morao je provjeriti tu činjenicu. Zato što bi, apriori, prihvatanjem podataka koji su uslov za kandidaturu i neprovjeravajući te stvari mogli doći u pravnu neizvjesnot – u slučaju da bude izabran za predsjednika Crne Gore, imali bi situaciju da funkcija predsjednika zavisi od vođenja upravnog postupka pred MUP-om u pogledu gubitka državljanstva. Mogli bi doći u situaciju da neko bude izabran za predsjednika a da sjutra izgubi crnogorsko državljanstvo, čime ne bi mogao obavljati tu funkciju”, pojasnio je Kovač.

Ministar pravde smatra da je DIK morao odraditi određene provjere.

“Problem je selektivnosti u pristupu – da li je trebalo svim ostalim kandidatima o kojima postoje određeni navodi da poseduju druga državljanstva”, dodao je Kovač.

Smatra da je Spajić najodgovorniji za ovakvu odluku DIK-a.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve