Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Koprivica: Pod hitno postaviti bezbjednost svih sudova na najviši nivo

''U vezi tragičnog incidenta koji se desio u Osnovnom sudu izražavam najdublje žaljenje, kao i iskrene želje za brzim i potpunim ozdravljenjem svih povrijeđenih lica''

Izlazim sa zahtjevom direktoru policije Zoranu Brđaninu, kao i  v.d. VDT-a , da pod hitno utvrde sve činjenice i pod hitno postave bezbjednost suda u Podgorici i svih sudova na najviši nivo, poručio je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica povodom bombaškog napada u podgoričkom Osnovnom sudu.

“U vezi tragičnog incidenta koji se desio u Osnovnom sudu izražavam najdublje žaljenje, kao i iskrene želje za brzim i potpunim ozdravljenjem svih povrijeđenih lica”, saopštio je Koprivica.

Ovaj incident, po njegovim riječima, ukazao je na “nedopustivo nizak” nivo bezbjednosti i zaštite objekata pravosudnih organa.

“Ne po prvi put, javnost u našoj državi je zatečena frapantnom nesigurnošu pravosudnih organa. Ne postoji logičko obrazloženje kako je moguće da uz gradu u kojoj su i Osnovni sud i Osnovno tužilaštvo uđe osoba koja nosi bombu. Problem izloženosti opasnosti postoji godinama i to je saopšteno sa čelne pozicije suda”, istakao je Koprivica.

Izostanak ulaganja u pravosuđe, smatra on, “nije od juče, već je to višedecenijski problem”, te govori o ukupnom odnosu prema pravosuđu.

“Kao predsjednik Odbora ,u ime odbora , zbog tragedije koja nas je sve potresla i zabrinula, izalazim sa zahtjevom direktoru policije Zoranu Brđaninu , kao i vd. VDT-a , da pod hitno utvrde sve činjenice i pod hitno postave bezbjednost suda u PG i svih sudova na najviši nivo. Sudski savjet takodje snosi odgovornost za situaciju. Od svih njih i od skupštinskog odbora i svih koje je ovaj događaj profesionalno angažovao, da se slučajno ne dotaknu politizacije , već da konačno svako uradi ono na šta je obavezan Ustavom i zakonima”, naglasio je Koprivica.

Kada se slučaj razjasni i povrijeđeni oporave, na “najozbiljniji mogući način”, kako najavljuje, “otvorićemo ovo kao javnu temu”.

“Moraćemo doći do odgovora na pitanje zašto se ovo danas dogodilo i ko u sistemu nije na visini zadatka. Još jednom apelujem na nadležne organe da pristupe realizaciji Zaključaka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu o obezbeđenju adekvatnih prostornih kapaciteta za pravosudne institucije, prije svega državno-tužilačku organizaciju, jer je to prva pretpostavka sigurnosti, ali i adekvatnih uslova za rad”, zaključio je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve