Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Prijeti li Momo svim priređivačima igara na sreću ili samo onima sa kojima nije u talu?

Opravdano se sumnja da iza brige za djecu stoji selektivnost Koprivice i njegovih saučesnika, koji žele zakon da regulišu tako da bude u skladu sa potrebama velikih kladioničarskih lanaca za koje se spekuliše da odavno ''pomažu'' ministra i njegovu partiju. A to su makar još neko vrijeme Demokrate, iako je Koprivica već uveliko spreman za transfer u PES.

Kada analiziramo izjave političkih ameba okupljenih oko bezlične demagoške tvorevine Demokratske Crne Gore, stiče se utisak da oni prosto pucaju od brige za građanima Crne Gore, posebno onim najmlađim.

To se moglo zaključiti i iz saopštenja Vlade u poneđeljak nakon sjednice Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću. Sjednicom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i predsjednik Koordinacionog tijela Momo Koprivica, koji je još uvijek zvanično u Bečićevim Demokratama iako je sve bliži transferu u Spajićev Pokret Evropa sad (PES).

Brižni Momo

”Vlada će pripremiti plan mjera protiv priređivača igara na sreću koji ignorišu zakonske norme, tako što će im oduzimati licence, koncesije, ali pokretati i krivičnu odgovornost”, navedeno je krajnje strogim tonom u saopštenju Koordinacionog tijela na čijem je čelu Koprivica.

Navodi se da je prema izvještaju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija utvrđen veliki broj školskih ustanova u čijoj blizini se na nepropisanoj udaljenosti nalaze kladionice i drugi objekti za priređivanje igara na sreću.

Za koga se piše novi Zakon o igrama na sreću?

Time je Momo po ko zna koji put od kad je počelo da se govori o izmjenama Zakona o igrama na sreću, izrazio navodnu pojačanu zabrinutost za djecu i javnost zasuo demagoškim pričama o brizi za ovu najranjiviju kategoriju društva. Koliko se Koprivica brine da omladina ne padne u teška kockarska iskušenja govori i podatak da je sinoć učestvovao na tribini na temu „Iskušenja kockanja i igara na sreću“ u sali parohijskog doma crkve (operativne baze tzv. SPC) Svetog Đorđa pod Goricom.

Međutim, opravdano se sumnja da iza ove brige stoji selektivnost Koprivice i njegovih saučesnika, koji žele zakon da regulišu tako da bude u skladu sa potrebama velikih kladioničarskih lanaca za koje se spekuliše da odavno ”pomažu” ministra i njegovu partiju, a to su makar još neko vrijeme zvanično Demokrate.

Zbrzane izmjene zakona

Kako smo već pisali, Vlada Crne Gore raspisala je 12. aprila Javni poziv za konsultovanje zainteresovane javnosti u početnoj fazi pripreme Nacrta zakona o igrama na sreću. U obrazloženju poziva se navodi da je Crna Gora „Zakon o igrama na sreću donijela 2004. godine, dok su 2007. godine usvojene izmjene i dopune, čime su stvoreni uslovi za osnivanje posebnog organa (Uprave za igre na sreću) koji vrši nadzor nad sprovođenjem ovog zakona. Uz manje izmjene ovog propisa, suštinski se i dalje primjenjuje verzija iz 2004. Time nijesu uvažene brojne izmjene koje je doživjelo ovo tržište, nijesu uvažene potrebe Države, pa ni samih priređivača i cjelokupnog društva“.

Ovo obrazloženje, u najmanju ruku, je zateklo zainteresovanu javnost, ako se ima u vidu činjenica da je u hrpi budžetskih zakona Skupština Crne Gore krajem decembra 2023. godine usvojila i Izmjene i dopune zakona o igrama na sreću, i to bez javne rasprave i konsultovanja zainteresovane javnosti.

Izmjene Zakona je parlamentarna većina usvojila 29. decembra 2023. godine, predsjednik države Jakov Milatović potpisao 30. decembra 2023. a Službeni list objavio 31. decembra 2023. Kome se žurilo da izmjene ovako važnog zakonskog akta i za državu i građane ”ugura” na mala vrata, bez učešća javnosti i transparentne procedure, posebno ako se ima u vidu da je ovim aktom ozakonjeno da se „igre na sreću mogu priređivati putem interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava“?  I zašto je preskočen red koraka, zašto se nije ušlo u izradu novog zakonskog teksta prije izmjena postojećeg, posebno ako je jasno da usvojene izmjene ne samo da nijesu formalne prirode, već mijenjaju samu suštinu zakona. Zato se mnogi sa pravom pitaju da li je Javni poziv samo paravan da se na zakonit način implementiraju već usvojene izmjene Zakona u procesu koji je, u najmanju ruku bio pravno upitan, a dokazano netransparentan.

Milatović odigrao za Moma, pregledao zakonske izmjene, odobrio ih i posalo na potpisivanje sve za nekoliko sati i to u subotu pred Novu godinu

Sponzori vladajućih partija

Kako tvrdi izvor Portala Aktuelno, veliki priređivači igara na sreću sponzorišu neke od partija na vlasti, uključujući i Koprivicine Demokrate, pa je to razlog žurbe da se izmjene i dopune jednog ovako važnog akta uguraju preko noći, u setu drugih zakona i pred Novu godinu.

Opravdanje na koje su se pozivali donosioci odluka, u prvom redu Momo Koprivica, je da se „zaštite“ djeca tako što će zakon predvidjeti da se kladionice i kazina ne smiju nalaziti na udaljenosti manjoj od 250 metara od škola, iako je ovo rješenje već postojalo u zakonu. Umjesto zaštite, država uvodi on-line priređivanje igara na sreću, što odgovara velikim igračima iz Srbije, poput Sbbeta, Meridijana, Max beta i ostalih.  Pričom o „zaštiti djece“ čini se da se samo skretala pažnja sa ilegalnog priređivanja klađenja i internet klađenja koje je neregulisano i predstavlja sivu zonu koju je gotovo nemoguće kontrolisati.

Uz to, izmjenama Zakona iz decembra legalizovani su svi oni koji su priređivali igre na sreću ilegalno, imali rekvizite po kafanama i kršili niz drugih zakona.

Iz navedenog postaje jasno da pravne zavrzlame u ovom važnom dokumentu navode na sumnju da se čitav proces i organizovao da bi se zaštitili nečiji interesi, a to siguno nijesu djeca.

Stoga je sasvim logično posumnjati da je Koprivicina demagoška briga za najmlađe, samo paravan da se proguraju zakonska rješenja koja bi odgovarala gore navedenim priređivačima igara na sreću iz Srbije. A da li će prijetnje koje su Koprivica i njegovo Koordinaciono tijelo uputili priređivačima igara na sreću koji krše zakon važiti za sve ili će neki biti povlašćeni, ostaje da se vidi.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
01.05.2024-08:10 08:10

A kakve su ove cetiri “ljudske velicine”mogu cojstvo nositi bez podlimace slobodno,sto se tice Moma Koprivice-Pepa pigsa njemu je najvaznije KORITO,sad ce u kladionice imati po malo mekinja za Pepu. A prijatno(GUIS) Pepa.

Dpero
01.05.2024-10:22 10:22

MOMOOOOOOO,NARODNA VOLJOOOOOO, O MOMOOOOO!

MRČO
01.05.2024-15:27 15:27

OVO JE IPAK NAJODVRATNIJE STVORENJE NA POLITIČKOJ SCENI CRNE GORE.

Nkmne
01.05.2024-16:33 16:33

Momo od koga ćeš sad braniti Nikšić? Da li je istina da si nezakonito otuđio stan u PG i da tvoja bebisiterka vozi tvoje službeno auto, odnosno auto vlade CG? Partija bez plana i programa, samo imaju mržnju prema dps i CG, jedina parola Moma i njegove tople braće u NK je bila od Brana branimo NK. Podsjetiču da su Momo i njegova topla Brača jurili službena vozila DPS sa službenim tablicama da slikaju a šta oni rade.

Mikkkk
01.05.2024-17:35 17:35

Momo, Alfa muzijak, svaka bi ga medju noge pozeljela.