Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Koprivica optužuje DPS za izborni inžinjering u Šavniku

U skladu sa pravom je da ostanu u svojim kućama na stvarnim adresama van Šavnika, prilikom ponovljenih izbora i odjave se sa lažno prijavljenih adresa u Šavniku

Cjelokupna javnost svjedok je brutalnog inžinjeringa DPS-a u Šavniku, uoči izbora 23. oktobra na osnovu kojeg je u birački spisak upisano više stotina birača, a koji su, dovođenjem u zabludu državnih organa, direktno ušli u zonu krivične odgovornosti, poručio je poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

“Naime, u članu 415 Krivičnog zakonika je definisano krivično djelo “Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja” koje glasi: Ko dovođenjem u zabludu navede nadležni organ da u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi ovjeri štogod neistinito što može da služi kao dokaz u pravnom saobraćaju, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do pet godina. Kaznom iz stava 1 ovog člana kazniće se i ko ovakvu ispravu, zapisnik ili knjigu upotrijebi iako zna da su neistini”, obrazložio je funkcioner Demokrata.

Jasno proizlazi da su pomenuti birači, po riječima Koprivice, “preuzeli rizik da završe u zatvoru zbog izvršenja krivičnog djela”, a samim glasanjem na ponovljenim izborima bi, kako kaže, “doveli do kraja radnju izvršenja tog djela i ispoljili namjeru za izvršenje djela”, relevatnu za tužilaštvo i sud sa krivičnopravnog aspekta.

“Ovi izborni falsifikatori su podnijeli neistinitu prijavu prebivališta, na adresama sa kojima nikakvu životnu vezu nemaju, kako bi dovodeći u zabludu nadležni državni organ bili upisani u birački spisak i protivpravno glasali na izborima u Šavniku, čime su izvršili krivično djelo. Oni su, bez ikakve sumnje u dosluhu sa funkcionerima DPS-a i pojedinim službenicima MUP-a, prijavili prebivalište iako se na toj adresi nijesu nastanili sa evidentnom namjerom da na osnovu tako prijavljenog prebivališta budu upisani u birački spisak opštine Šavnik i glasaju na izborima”, pojasnio je on.

Imajući u vidu da niti su nastanjeni, niti borave na prijavljenim adresama, niti imaju bilo kakvu povezanost sa njima, oni su, po cjeni Koprivice,  “grubo gazeći propise, drsko, bezobzirno i uz sve to na perfidan način falsifikovali činjenice o razlozima promjene svog prebivališta”.

“Oni su potkopali pravni saobraćaj koji podrazumijeva upotrebu vjerodostojnih isprava, kao što su registri prebivališta i birački spiskovi, u pravnim odnosima. Ovo je lak posao za MUP i državno tužilaštvo od kojeg očekujemo blagovremeno i potpuno postupanje, terenske provjere, a spremne su i krivične prijave koje smo i u Mojkovcu podnosili, te raskrinkali mrežu izbornog kriminala i doprinijeli padu vlasti sklone zloupotrebama”, dodao je on.

Stoga su pomenuti birači, kako navodi Koprivica, dužni da stave prst na čelo i razmisle da li da “rizikuju snošenje krivičnopravnih posledica i odlazak u zatvor zbog nečije potrebe da zadrži fotelju i dalje koristi šeme za prenošenje budžetskog novca u privatne džepove”.

“U skladu sa pravom je da ostanu u svojim kućama na stvarnim adresama van Šavnika, prilikom ponovljenih izbora i odjave se sa lažno prijavljenih adresa u Šavniku, ne koristeći prava koja im ne pripadaju. I što je najvažnije, da ne pristanu biti topovsko meso onih koji ih guraju u krivičnu odgovornost. Takođe, neophodno je i preispitivanje odgovornosti svih u MUP-u koji su ovo svjesno omogućili, radeći protiv službene dužnosti, a stavljajući na prvo mjesto ilegalni interes partije koja doživljava sunovrat”, zaključio je Koprivica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mira
29.10.2022-14:24 14:24

Ovi  SESELJEVI DEMOKRATE propadaju u maglu ne vide se -Evropa Sad -Lomi sve ove FASISTICKE  SESELJEVE CETNICKE PARTIJE OD DF-DEMOKRATA-URA—Medojevica bi izdvojila od ovih -SESELJEVI DEMOKRATE  su psihicki bolesnici koliko mrze CRNOGORCE-( DPS ) a svjesni da im dozvolit necemo da bude ta njihova fasisticku propagandu- DOBRO DOSA U   SRPSKU SRNU GORU-TRSA VAM SE UTRLA koje zlo nosite za CG!

BobZekovic
29.10.2022-15:06 15:06

Ne govori KOPRIVICA da štiti istinu i pravdu, nego da svojim i gadluima Bečića, sakrije trag svojih nepočinstava prema Crnoj Gori, Crnogorkama i Crnogorcima.

Tara
29.10.2022-23:37 23:37

Zupljaninu..kakav je bio izinjering u Niksicu..na svaki cosak su stajali tablice..RS..i koferi sa novcem..a tvoja Zupa je bila obezbijedjena,,sa crkvom srbije