Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Keković: KAP će opstati, veoma je važan za Crnu Goru

''Optimista sam i vjerujem da će odgovorni u ovoj državi ići putem očuvanja te industrije. Potrebno je vratiti se ponovo u vrijeme kada se proizvodio neki konkretan proizvod koji se može prodati na tržištu, a to KAP radi definitivno'', saopštio je Keković

Kombinat aluminijuma Podgorica je izuzetno važan za Crnu Goru jer je možda posljednji Mohikanac u našoj industriji, ocijenio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, u emisiji Presing Gradske televizije.

“Optimista sam i vjerujem da će odgovorni u ovoj državi ići putem očuvanja te industrije. Potrebno je vratiti se ponovo u vrijeme kada se proizvodio neki konkretan proizvod koji se može prodati na tržištu, a to KAP radi definitivno”, saopštio je Keković.

KAP, ističe, ima perspektivu, ali mora da brine i o ekologiji i proizvodnji.

“Svi kažu da je aluminijum metal koji je bitan i ima budućnost. Samo treba da obezbjedimo finalan, a ne samo poluproizvod kao sada”, smatra Keković.

Radnici KAP-a su, dodaje, izričiti u tome da oni neće gasiti ćelije i to je sasvim jasno.

“Tamo radi 500 radnika angažovanih po raznim osnovima i to je 500 porodica u Crnoj Gori. Ekonomsko-socijalni položaj građana nije dobar, pa bi gašenje KAP-a bio veliki udar na njihov standard”, poručio je Keković.

Dodaje da razumije stav radnika i da, iako sa menadžmentom nemaju isti poziciju, vlasnik KAP-a je u jednom trenutku krenuo u pravcu postizanja kompromisa.

“To nas raduje i očekujemo da će kompromis biti postignut i da će nam prelazni vremenski period omogućiti da bolje sagledamo budućnost KAP-a i njegovu perspektivu na zdravim osnovama”, rekao je Keković.

Kada je riječ o poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, prema njegovom mišljenju, država treba da povede računa o proizvodima značajnim za domaćinstva i da pokuša da koriguje njihove cijene.

Unija slobodnih sindikata je, kaže, podržala program “Evropa sad” jer se bazira na 80 odsto mjera koje je taj sindikat do sada predlagao vladama i na platformi koju su dugo promovisali.

“Sigurno sa prihodne strane u budžetu postoji taj novac koji je neophodan da se program “Evropa sad” sprovede u djelo. Nužno je da se to desi, jer građani sve više napuštaju Crnu goru u potrazi za egzistencijom pošto ovdje nemaju pristojne zarade, a ni uslove rada”, kaže Keković.

Zabrinjavajuće je, ističe, najavljeno ukidanje doprinosa za zdravstvo koje ne smije da doprinese padu kvaliteta usluga ili povećanju njihovih cijena.

“U cijeloj priči najveći problem je pitanje doprinosa za zdravstvo, ali ako ga ova i buduće Vlade budu opskrbljivale na pravi način, neće ni to biti problem”, zaključio je Keković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve