Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Katnić o izmjenama tužilačkih zakona: Ruski i srpski nacionalisti ne mogu da podnesu da su poraženi

On je kazao da je cilj ''retrogradnih ideja'' da se to eliminiše i da se dovede "neki surogat" koji bi bio protiv vladavine prava

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su postojeći tužilački zakoni sjajni i da su doneseni uz sve preporuke potrebne na ovom nivou razvoja crnogorskog društva.

– Imajući to u vidu i koliko smo vremena potrošili da bi se donijeli ovi zakoni i da su naši zapadni prijatelji uložili ogromna sredstva i stvaranje SDT. Eliminisanjem svega toga, do čega bi dovele izmjene dva tužilačka zakona, dovele bi do toga da sve to propadne. Ni za 10 godina je nemoguće formirati jedan ovakav tim – rekao je Katnić gostujući u emisiji “Teleskopija” na TVCG.

On je govoreći o ostavci koju je ponudio rekao da se osjetio odgovornim – “kao kapetan broda”. – SDT i specijalni policijski tim je jedna organizovana struktura koja garantuje građanima da će im prava biti zaštičena i da će vladavina prava biti na traženom nivou.

On je kazao da je cilj “retrogradnih ideja” da se to eliminiše i da se dovede “neki surogat” koji bi bio protiv vladavine prava. GST je rekao da je sa premijerom Krivokapićem razgovarao i da mu je on poručio da Vlada nema mogućnost da spriječi donošenje zakona.

– Molio sam za pomoć i podršku vlade, u organizacionim elementima i predlaganju poboljšanja zakona. Zaključio sam da on nije u mogučnosti da utiče na zakonodavno tijelo jer nema partiju. On me pozvao prije 4-5 dana i kazao da je sa njim razgovarao neko iz Demokata ili URE i da bi oni povukli zakone ako bi ja podnio ostavku – objasnio je Katnić.

Rekao je da je obećao da će se povući u privatnu praksu ako mu se da garancija o povlačenju zakona. – Sa najdubljim ubjeđenjem da je to najbolje za Crnu Goru – dodao je Katnić.

Na pitanje o reakcijama Evropske unije na najavljene promjene zakona, Katnije će rekao da je u EU nezamislivo da se zakoni mijenjaju protivustavno.

– Rješenja su samo u pravcu eliminisanja GST i Tužilačkog savjeta. EU je shvatila da su ovi zakoni zadnja brana nevjerovatnom upliv političkog u tužilaštvo – rekao je Katnić uz ocjenu da bi izmjene uticale na samostalnost tužilaštva.

Iznenađen odlukom Apelacionog suda

Rekao je da je iznenađen odlukom Apelacionog suda da na ponovno odlučivanje vrati slučaj pokušaja terorizma 2016. godine, ali da je poštuje.

On nije htio da komentariše obrazloženje Apelacionog suda u slučaju “državni udar”. – Državni udar je u svakom slučaju bio terorizam u pokušaju. O tome vam ne mogu govoriti, sem da je potrebno da tužioci moraju da nastave da rade.

Upitan da li je tačno će podnijeti ostavku ako tužilaštvo ne ispuni očekivanja u ovom slučaju, Katnić je kazao da je rekao da će podnijeti ostavku ako ne budu prvostepeno proglašeni krivim.

On je kazao da je Andrija Mandić u Skupštini pozivao kriminalne grupe da “malo popričaju sa njim”. – Srećom to nisu uradili, i po mene i po njih jer smo više puta spriječili likvidaciju nekih od njih – kazao je Katnić.

Rekao je da ne zna za primjer da je optuženi za krivično djelo inicirao promjenu zakona kojim bi se smijenio tužilac.

– Ruski i srpski naconalnisti i pripadnici ove kriminalne grupe su odlučni da se obračunaju sa SDT i svim onim koji su spriječili i učinili da terorizam ostane u pokušaju. Ne mogu da podnesu da su poraženi u imperijalističkoj aktivnosti i žele da ubuduće daju do znanja svakome ko bi štitio državu kako će da završi. Jedna od tih aktivnosti su ove posljednje promjene zakona – rekao je Katnić.

“Ozbiljna zloupotreba Savovića”

Komentarišući prijavu koju je podnio specijalni tužilac Živko Savović zbog slučaja “državni udar”, Katnić je kazao da se radi o medijskim spinovima i pojasnio da je Savović nije mogao da podnese krivičnu prijavu.

– Uzimamo da je stvarno vjerovao da su ova lica počinila krivična djela on je mora podnijeti naredbu za sprovođenje istrage. On to ne radi nego podnosi krivičnu prijavu, što je ozbiljna zloupotreba. Učinio je nešto što nije mogao, on je ozbiljno prekršio norme i zakonske obaveze. Ne želim da nagađam zašto je to učinio, ali je potrebno gledati širi kontekt. Ove optužbe su dovele u pitanje kredibilitet tužilaštva i ja sam morao da reagujem. On je podnio i privatnu krivičnu prijavu zbog nečega što je saznao kao tužilac što zakon takođe ne dozvoljava – dodao je Katnić.

Rekao je da su netačne tvrdnje Savovića da je “perfidno ometao” podnošenje krivičnih prijava protiv Ivana Brajovića.

– Protiv Brajovića je podnesena krivična prijava MANS-a. Da bi bila zloupotreba službenog položaja, jedan od elemenata je da se nekome pribavi protivpravna imovinska korist. Da bi se moglo odlučiti da li je počinio krivično djelo i predmet dostavi ODT potrebno je da se izvrši vještačenje. Ja sam samo sugerisao da se odredi vještak i izvještači i on još nije određen i to se ne može završiti bez toga – to zna i pravnik sa prve godine – rekao je Katnić.

Kazao je da je skinuo objavu tajnosti sa transkripta i razgovora funkcionera Demokrata jer je došlo do ugrožavanja Tužilaštva. – Sad sam to uradio u skladu sa zakonom. Donio sam da bi se sve to razjasnilo da se samo sa malog segmenta skine oznaka tajnosti. Imam pravo na to, stvoreni su uslovi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve