Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Kako je na Belvederu pobijedio Joanikije

Svima je jasno šta je SDP na Cetinju učinio. Isto, samo mnogo gore od onoga što je već učinio u Budvi, Kotoru i Tivtu, recimo. Svojom, rekosmo li, principijelnom i uzvišenom politikom, ta tri grada trajno je predao unionistima.

Piše: Andrej Nikolaidis

Odluka SDP-a da vlast na Cetinju formira uz podršku Demokrata i URA-e postavlja nove standarde kuplerajske politike u Crnoj Gori.

U izbornu kampanju, dakle, kreneš sa Belvedera, gdje si jedne noći Cetinje, skupa sa DPS-ovcima, branio od Joanikija. Nakon izbora, vlast napraviš uz podršku Joanikija i njegove partije, jer ti se, veliš, DPS-ovci gade i grad ti valja spašavati baš od njih – čak i uz pomoć Joanikija i onih koji su naredili desant na Cetinje.

To, dakako, učiniš iz najprincipijelnijih, takoreći uzvišenih razloga. Kako bi rekao Abdulah Sidran: posvađaju se oko para i funkcija, a raziđu iz ideoloških razloga.

Svima je jasno šta je SDP na Cetinju učinio. Isto, samo mnogo gore od onoga što je već učinio u Budvi, Kotoru i Tivtu, recimo. Svojom, rekosmo li, principijelnom i uzvišenom politikom, ta tri grada trajno je predao unionistima.

Nakon SDP-ove proliferacije političke mudrosti i vrline na Cetinju, dovršena je svaka priča o potencijalnom suverenističkom bloku. O dometima tog bloka izlišno je govoriti: on više ne može biti formiran, osim ako „suverenisti“ ne planiraju da svojim potezima političke protivnike natjeraju da doslovce umru od smijeha.

Potencijalna članica „suverenističkog“ bloka, SDP, prema DPS-u, koji bi, hoćeš-nećeš, bio nositelj tog bloka, pravi sanitarni koridor, dok u zagrljaj praćen francuskim poljupcem prima partiju koja je u policijsko-vojno-svešteničkoj akciji na Cetinju bila najbrutalnija.

SDP-ovim potezom oduševljen je Joco Markuš. A i Milan Knežević. Koji u zbivanjima ne Cetinju vidi snažan vjetar u leđa jedinstvu opozicije i dogovoru Fronta i URA-e.

Oduševljen je, ne treba sumjati, i Joanikije. Sve ono što nije uspio helikopterskom inauguracijom i uz pendreke i suzavac, uspio je, ni kriv ni dužan, nakon izbora.

Pro-SDP teza o tome kako je podrška manjinskoj Dritanovoj vladi „isto“ što i podrška Demokrata i URA-e manjinskoj vlasti SDP-a na Cetinju, očito je namijenjena osobama ometenim u razvoju. Cilj podrške Dritanovoj vladi je svrgavanje Joanikijeve vlasti, dok je cilj podrške Demokrata SDP-u uspostava vlasti koju preko svog političkog krila u parlamentu Prijestonice, obezbjeđujući im većinu, kontroliše Joanikije.

Nakon poteza SDP-a na Cetinju, na političkoj sceni u Crnoj Gori, očito, svak može sa svakim. Samim tim, izlišna je svaka priča o „ideologiji“, „vrijednostima“, „patriotizmu“ i „pravoj strani istorije“. Ko, kome, za koga, za koliko – to su pitanja, motivi i razlozi. Politička scena Crne Gore je kupleraj po kojem šeću gologuzi političari, koji su u tom „uradi sam“ kupleraju ujedno i mušterije i usluga, i sa zanosom u glasu, kao da su na bini na Brodveju, recituju Njegoša, Šekspira i Seneku. Od gordosti njihove poze smješnije su jedino njihove egzaltirane zakletve na čast i narodnu volju.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gorica
15.02.2022-08:16 08:16

Bravo !!!

Kakadu
15.02.2022-08:43 08:43

Prevarili i Draginju.
Nece ni ona skrštenih ruku.
Samo malo .
Sve će se znat.

Sara
15.02.2022-14:57 14:57
Reply to  Kakadu

Draginja je izdala CG i Crnogorce..

Donji kraj
15.02.2022-08:48 08:48

Na Cetinju pobijedio bivši zet Ranja zvani j…č

Znam
15.02.2022-09:23 09:23

Nije pobijedio Joanikije nego Helikopter.
Drage će slećet !
I imaćemo što čut.
Nikad nije zanijemila pa neće ni pred ovim šporkim potezom “njenih”

Dragan
15.02.2022-09:35 09:35

Rašku ne vjerovati na kad darove nosi.
Ovoga puta zauvijek mu je kraj sto se tiče mojih 8 glasova iz uže porodice.
Ko će ti jado više ikad išta vjerovat?

Sara
15.02.2022-14:59 14:59
Reply to  Dragan

ne treba vise vjerovati Draginji niti Rasku niti Krivokapicu..svuda su nas izdali i zabili noz u ledja..u Kotor-Tivat-Budva..a sad Cetinje….

Hey
15.02.2022-13:43 13:43

Dps je trebao da podrzi sdp, to je njihova greska a ne da ceka da ih podrze demokrate i ura. Poslije 16 godina 4 je trebao da ustupi sdpu i liberalima. Na drzavnom nivou bolje bi bilo da smo ujedinjeni protiv ovog zla od spc. Trebaju suverenisti i sve manjine u 1 blok