Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Jakić: Na sceni potpuni pravni haos, čvrsto ćemo stati u odbranu izborne volje

Jakić je kazao da je na sceni potpuni pravni haos, ističući da Vlada nema zakonsku osnovu da uvodi prinudnu upravu i raspisuje nove izbore usred izbornog procesa u tom gradu.

Posljednji potezi Vlade su bacanje prašine u oči i nikako ne mogu dovesti do rješavanja pitanja izbora u Šavniku, ocijenio je za Pobjedu predsjednik te Opštine Jugoslav Jakić, komentarišući to što je, na prijedlog Ministarstva javne uprave, lokalnom parlamentu dat rok od deset dana da završi sve zakonske obaveze, kako ne bi došlo do njegovog raspuštanja.

Vlada, po prijedlogu Ministarstva javne uprave, na posljednoj sjednici usvojila odluke o upozorenju SO Šavnik, Budva i Andrijevica zbog krize lokalne vlasti u tim opštinama, te im je dat rok od deset dana da izvrše zakonom utvrđene obaveze.

Jakić je kazao da je na sceni potpuni pravni haos, ističući da Vlada nema zakonsku osnovu da uvodi prinudnu upravu i raspisuje nove izbore usred izbornog procesa u tom gradu.

– Od svih ideja koje smo do sad čuli, čini mi se da je ova najgora i najmanje pravno utemeljen. Vlada je „odriješila ruke“ Skupštini opštine da riješi pitanje izbora u 10 dana. Ako Vlada misli poslije ove nezakonitosti da ide još korak dalje, pa da raspisuje izbore u opštini u kojoj izbori još traju, to bi tek bio potpuni pravni nonsens. Čini mi se da se stvarno nalazimo u jednom i institucionalnom i pravnom haosu – mišljenja je Jakić.

On je podsjetio da je Skupština opštine uradila sve ono što je u njenoj nadležnosti.

– Imenovala je Opštinsku izbornu komisiju kada je to bilo potrebno, obezbijedila potrebna finansijska sredstva za održavanje izbora, prostor i uslove za rad OIK-a. OIK je organ koji donosi odluku kako misli da je to zakonito i cjelishodno i zaista ne vidim u tom dijelu nadležnost Skupštine opštine – istakao je Jakić.

Vlada, kako dodaje, to pojašnjenje nije uzela u obzir, odnosno da predsjednik OIK-a nalaže lokalnom parlamentu da razriješi članove ovog tijela koji ne rade u skladu sa zakonom i Etičkim kodeksom.

– Taj prijedlog od OIK-a nikada nijesmo dobili. Jedino što može biti nadležnost Skupštine je da razriješi OIK, ali mislim da sa tim ne bismo dobili ništa, zato što se taj prijedlog mora slati predstavnicma političkih partija koje predlažu članove i doći ćemo u istu situaciju, odnosno pat poziciju glasanja četiri-četiri – objasnio je Jakić.

Smatra da se Vlada ne snalazi u ovoj situaciji, te da pokušava da pomogne političkim partnerima na lokalnom nivou kako bi se uvela prinudna vlast u Šavniku.

Jakić podsjeća da su odbornici većine, koju čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate, više od 60 puta zahtijevali izbore i da se ne može svaliti krivica na njih da nijesu uradili sve što su mogli kako bi se izborni proces u tom gradu završio.

Prvi čovjek Šavnika osvrnuo se i na, kako je rekao, potpuno neutemeljenu zamjerku Vlade da Opština nije donijela strateški plan.

– Podsjetiću da i druge opštine nemaju strateški plan, a nije im dat rok od 10 dana da ga donesu. Opštini Šavnik gotovo dvije godine nijesu dali mogućnost da zaposli nijednu osobu, imamo ozbilne kadrovske poteškoće i uprkos tome formirane su komisije za izradu strateškog plana koji bi ubrzo trebalo da bude usvojen – saopštio je Jakić, napominjući da o neodgovornosti SO govore ministar javne uprave Maraš Dukaj, ali i Janko Odović dok njegovo Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nije donijelo Prostorni plan Crne Gore, jedan od najznačajnijih dokumenata u državi.

Jakić je stava da je cilj izazivanje političkih tenzija, ne samo u Šavniku, nego cijeloj državi i poručuje da će lokalna vlast čvrsto stati u odbranu izborne volje.

– Zamislite situaciju sjutra da se uvodi prinudna uprava i preuzima vlast u svakoj opštini koja ne izvrši neku od obaveza i ne donese neki plan. Danas u Crnoj Gori nećete naći lokalnu samoupravu koja je završila sve svoje obaveze, nećete naći ni ministarstvo koje je završilo sve svoje obaveze – zaključio je Jakić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve