Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: Zapadnom Balkanu mjesto u EU, ujedinjena Evropa garant sigurnosti kontinenta

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, na panelu ''Izazovi i mogućnosti na Balkanu'' drugog dana Antalijskog diplomatskog foruma

Zapadnom Balkanu je mjesto u Evropskoj uniji. Punopravno članstvo u EU nema alternativu i ostaje cilj koji ujedinjuje region, istovremeno doprinoseći dugoročnoj stabilnosti i prosperitetu, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, na panelu “Izazovi i mogućnosti na Balkanu” drugog dana Antalijskog diplomatskog foruma.

Na panelu, kako je saopšteno iz njegovog resora, su govorili i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, Srbije Ivica Dačić i Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, kao i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan lord Stjuart Pič.

„Zapadnom Balkanu je mjesto u Evropskoj uniji. Punopravno članstvo u EU nema alternativu i ostaje cilj koji ujedinjuje region, istovremeno doprinoseći dugoročnoj stabilnosti i prosperitetu. Integracioni proces važan je pokretač demokratizacije, mira i izgradnje institucija na Zapadnom Balkanu, što je od posebnog značaja za prevazilaženje duboko ukorijenjenih društvenih, strukturnih izazova“ kazao je Ivanović.

Osvrnuvši se na brojne geopolitičke promjene koje su obilježile posljednje dvije godine, Ivanović je istakao da “različiti globalni i regionalni akteri imaju svoje ciljeve i interese na Zapadnom Balkanu”.

„Zato je važno da ubrzamo pregovarački proces i izbjegnemo rizike koje sa sobom nosi predugo čekanje na članstvo. Uvjeren sam da, uz obostranu posvećenost, integracionom procesu možemo dati novu dinamiku, a Crna Gora će, kao predvodnik u pregovorima, nastaviti odlučno sa reformama, kako bismo u što kraćem roku, postali punopravna članica Unije“, kazao je ministar.

Ocijenio je i da je napredak zasnovan na zaslugama garancija i potvrda svim državama kadidatima da su vrata EU otvorena i da je proces proširenja živ.

Iz MVP su kazali da Ivanović je, danas u Antaliji, imao i niz bilateralnih sastanaka.

Sastao se potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Moldavije Mihaijem Popšojem, ministrima vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom, Libana Abdalahom Bou Habibom, Paname Janin Tevanej Menkomo, Zimbabvea Frederikom Šava-om, Južnoafričke Republike Grejs Naledi Mandisa Pandor, kao i zamjenicom šefa diplomatije Brazila Laurom de Roša.

Takođe, kako dodaju, razgovarao je i sa generalnom direktorkom za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajnhorst.

“Bilateralni sastanci bili su prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim globalnim temama i izazovima, ali i za osvrt na mogućnosti snaženja bilateralne saradnje, političkog dijaloga, kao i intenziviranja kontakata u multilateralnim forumima, shodno prioritetima vanjske politike 44. Vlade”, kazali su tim povodom iz MVP.

Navodi se da Ivanović je sagovornike upoznao sa jasnom pozicijom Crne Gore kao zemlje čiji je cilj da postane prva naredna članica Evropske unije, ali i zemlje privržene multilateralizmu, miru i rješavanju konflikata diplomatskim putem, te snaženju bilateralnih kontakata i jačanju partnerstava, savezništva i saradnje sa prijateljskim državama.

Na marginama Foruma, kako još dodaju iz resora, Ivanović je razgovarao i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, ministrima vanjskih poslova Albanije Iglijem Hasanijem, Luksemburga Havijerom Betelom, Rumunije Luminicom Odobesku, diplomatskim savjetnikom predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Anvarom Mohamedom Gargašom, kao i nekadašnjim šefom turske diplomatije koji je pokrenuo organizaciju Antalijskog diplomatskog foruma 2021. godine Mevlutom Čavušogluom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ivanoviću
03.03.2024-04:01 04:01

koga vi zastupate i čiji ste vi Ministar, Zapadni Balkan nije politički subjekt ba da on ulazi u EU vec su to države Zapadnog Balkana među njima i CG koju vi yreba da prestavljate a kako vidim vi to ne radite na pravi i iskren način..manite se manipulacija jer vi prestavljate CG i brinite da ona sto prije uđe u EU, pa neka druhe nase susjedne države brinu brigu o ispunjenju uslova za ulazak u EU..Kakva je to prevara ulaazak Zapadnog Balkana…znate vi što radite mada to može da vam se brzo vrati padom Vlade..

Uvlačote
03.03.2024-04:07 04:07

li to vi nas u nekakvi OB ili u nekakvu fedreraciju ili ştali vec…Ivanovicu neka vam prljava igra vec vofite računa o svojoj državi prije svega..te priče o nekavom zapadnom balkanu su nam donijele samo probleme, nego se vi susredite da CG uvedete što prije u EU…pustite vi Srbiju i druge jer oni ce tesko ispuniti uslove EU…nemamo mi vremena za čekanje