Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović u Minhenu: Crna Gora pouzdan partner i saveznik

U razgovoru sa turskim kolegom ukazano je na prijateljske odnose i intenzivnu bilateralnu saradnju

Drugog dana 60. Minhenske bezbjednosne konferencije ministar vanjskih poslova Filip Ivanović o aktuelnim temama i daljem jačanju saradnje razgovarao sa Hakanom Fidanom, ministrom vanjskih poslova Turske, specijalnim izaslanikom predsjednika Vlade Velike Britanije za Zapadni Balkan, lordom Stjuartom Pičom, izaslanikom Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, velikim kancelarom i ministrom za vanjske poslove Suverenog Viteškog Malteškog Reda Rikardom Paternòm di Montecupom, kao i ministrom vanjskih poslova Maldiva Zamerom Moosom.

U razgovoru sa turskim kolegom ukazano je na prijateljske odnose i intenzivnu bilateralnu saradnju.

„Crna Gora i Turska njeguju snažno partnerstvo i savezništvo, a to ujedno predstavlja podsticaj za obostranu posvećenost širenju oblasti saradnje i bližem povezivanju Crne Gore i Turske“, ocijenili su sagovornici. Tokom sastanka je bilo riječi i o aktuelnim globalnim izazovima i važnosti kontinuiranog jačanja političkog dijaloga.

Tokom sastanka sa Stjuartom Pičom istaknut je značaj NATO savezništva, koje je dodatno osnažilo bilateralnu saradnju Crne Gore i Velike Britanije. Ministar Ivanović kazao da je aktivno i kredibilno članstvo u Alijansi jedan od prioriteta 44. Vlade i da Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima i jačanju regionalne stabilnosti, te snaženju otpornosti na brojne izazove.

Foto: MVP

Pič je ocijenio pozitivnim napredak Crne Gore na EU putu i posvećenost reformama u oblasti vladavine prava, naglasivši da će Velika Britanija nastaviti da bude partner Crnoj Gori u reformskim procesima.

Centralna tema sastanka sa izaslanikom Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom bili su rezultati koje Crna Gora ostvaruje u ključnim poglavljima pregovora sa EU. Ocijenjeno je veoma važnim to što je Crna Gora uspješno okončala imenovanja
u pravosuđu, čime je potvrdila odlučnost i spremnost političkih aktera na kompromis radi ostvarenja zajedničkog cilja i ključnog vanjskopolitičkog prioriteta.

Ministar Ivanović je zahvalio na podršci Njemačke u ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva, istakavši da Crna Gora neće propustiti priliku da iskoristi aktuelni povoljan trenutak i nastavi sa sprovođenjem reformi, kako bi uspješno privela kraju proces pregovora sa
EU.Susret sa maldivskim kolegom bio je odlična prilika za razmjenu mišljenja o mogućnostima i modalitetima unaprjeđenja saradnje u sferama od zajedničkog interesa, sa posebnim osvrtom na oblast turizma.

Ministar Ivanović je, takođe, ukazao na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN 2026-2027.

U fokusu razgovora sa velikim kancelarom i ministrom za vanjske poslove Suverenog Viteškog Malteškog Reda bila je uloga međunarodne zajednice u rješavanju konflikata i obezbjeđivanje i pružanje humanitarne pomoći i zaštite civilima u ratom pogođenim
područjima.

Ministar Ivanović je, u Minhenu, razgovarao i sa višom saradnicom Belfer Centra za nauku i međunarodne poslove i bivšom pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu Karen Donfried, kao i sa predsjednikom Fondacije braće Rokfeler Stivenom Hajncom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve