Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Ivanović u Rijadu: Crna Gora posvećena jačanju bilateralnih veza, u fokusu razgovora ekonomska saradnja

Tokom posjete je bilo riječi o saradnji u multilateralnim okvirima, a ministar se posebno osvrnuo na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović boravio je u zvaničnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji, na poziv šefa diplomatije te zemlje princa Faisala bin Farhan Al Sauda.

Kako je saopšteno iz MVP-a, Ivanović je upoznao saudijskog kolegu sa vanjskopolitičkim prioritetima aktuelne vlade i glavnim ciljem – članstvom u Evropskoj uniji. Kazao je da je Crna Gora posvećena jačanju bilateralnih veza, te da su, u tom smislu, intenzivirani kontakti sa Saudijskom Arabijom, potvrda zainteresovanosti za unaprjeđenje saradnje, prvenstveno u oblastima turizma, energetike, investicija i kulture.

“Drago mi je što ovom posjetom potvrđujemo posvećenost snaženju političkog dijaloga i sveukupnih odnosa, kao i intenziviranju saradnje dva ministarstva vanjskih poslova, kao nosilaca i koordinatora dalje međudržavne saradnje”, kazao je Ivanović.

Tokom posjete je bilo riječi o saradnji u multilateralnim okvirima, a ministar se posebno osvrnuo na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027.

Ministar Al Saud je izrazio zainteresovanost za dalje jačanje bilateralne saradnje, naročito u oblasti ekonomije, ocijenivši da posebno važnu ulogu u tom kontekstu ima biznis zajednica, kao ključni faktor u povezivanju i jačanju odnosa između zemalja, ali i uspostavljanju veza između dva naroda. Zahvalio je na podršci Crne Gore Rijadu kao domaćinu Expo-a 2030. godine, istakavši da je i to još jedan okvir u kojem će dvije zemlje u narednom periodu ostvariti bližu saradnju.

Dogovoreno je intenziviranje kontakata u pravcu jačanja ugovorne osnove kao preduslova za dalji razvoj saradnje, u prvom redu između dva ministarstva vanjskih poslova, ali i ostalim oblastima, poput Memoranduma o saradnju u oblasti turizma, potpisanog jula prošle godine.

Tokom sastanka je bilo riječi i o rezidentnom predstavljanju Crne Gore u Saudijskoj Arabiji, imajući u vidu da je otvaranje ambasade u Rijadu u srednjeročnom planu širenja naše diplomatsko-konzularne mreže i da je saudijska strana izrazila spremnost da, s tim u vezi, pruži potrebnu podršku.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim prilikama i konfliktima na globalnom planu, sa posebnim osvrtom na Bliski Istok. Obostrano su ocijenili da pronalaženje rješenja za okončanje konflikata i uspostavljanje trajnog mira predstavlja prioritet svih partnera i međunarodne zajednice, kao i da je u tom procesu, značajan svaki glas koji doprinosi deeskalaciji.

Posjeta ministra Ivanovića Kraljevini Saudijskoj Arabiji prva je odlazna posjeta na visokom nivou od 2010. godine i predstavlja važan korak za dalji razvoj sveukupnih međudržavnih odnosa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve