Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović u Briselu: Crna Gora spremna da napravi iskorak u pregovorima, Zapadnom Balkanu mjesto u EU

Ministar se, danas u Briselu, sastao i sa generalnim direktorom Evropske službe za vanjske poslove EEAS-a Stefanom Saninom, sa ko-predsjedavajućim POSP-a poslanikom Evropskog parlamenta Vladimirom Bilčikom, kao i delegatima Radne grupe za proširenje (COELA)

„Saradnja sa institucijama EU od izuzetnog je značaja za Crnu Goru u sprovođenju reformi sa evropske agende. Spremni smo da konkretnim rezultatima i iskorakom u ključnim oblastima pregovora odgovorimo na aktuelnu dinamiku politike proširenja, te na taj način, približimo našu zemlju punopravnom članstvu u Uniji“ kazao je ministar vanjski poslova Filip Ivanović danas, nakon sastanaka sa izvjestiocem Evropskog parlamenta Toninom Piculom i komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Ministar se, danas u Briselu, sastao i sa generalnim direktorom Evropske službe za vanjske poslove EEAS-a Stefanom Saninom, sa ko-predsjedavajućim POSP-a poslanikom Evropskog parlamenta Vladimirom Bilčikom, kao i delegatima Radne grupe za proširenje (COELA). Nakon jučerašnjeg ministarskog sastanka EU-Zapadni Balkan, održanom na marginama Savjeta za vanjske poslove EU, sa kojeg su poslate jasne poruke podrške evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, u fokusu današnjih razgovora bila je aktuelna dinamika politike proširenja, spremnost institucija EU da nastave da podržavaju Crnu Goru u implementaciji reformi i dostizanju standarda neophodnih za pridruživanje porodici evropskih država.

Ministar je ponovio da je ključni prioritet 44. Vlade da ubrza pregovarački proces i približi Crnu Goru konačnom cilju – punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Zahvalio je na porukama podrške koju je, tokom prethodna dva dana, čuo u Briselu, kako od strane svojih kolega, šefova diplomatija zemalja članica i zemalja regiona, tako i zvaničnika Evropske unije. Izrazio je zadovoljstvo nedvosmislenom podrškom daljoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana, istakavši da je Crna Gora spremna da napravi iskorak u ključnim oblastima, naročito vladavini prava, te da očekuje konkretne rezultate u sedmicama i mjesecima pred nama. Istakao je da Crna Gora ostaje u potpunosti privržena punom usaglašavanju sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije i ponovio da se Crna Gora snažno zalaže da se sa zemljama koje su 100% usklađene sa politikom Unije otpočne postepena integracija, na način da im se omogući učešće na zvaničnim sastancima i forumima, u kapacitetu posmatrača.

Izvjestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula je kazao da će Evropski parlament dati podršku svim pozitivnim pomacima koji vode ka ostvarenju najvažnijeg vanjskopolitičkog prioriteta Crne Gore – pristupanju EU. Komesar Varhelji je izrazio zadovoljstvo jasno izraženom posvećenošću nove Vlade evropskoj integraciji, istakavši da će napredak u poglavljima 23 i 24 značiti i ubrzanje pregovaračkog procesa. Generalni sekretar Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefano Sanino kazao je da EU cijeni privrženost Crne Gore viziji i Zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici Unije, ocijenivši značajnom čvrstu opredijeljenost Vlade da bude evropska i posvećena reformama.

I poslanik Evropskog parlamenta i kopredsjedavajući POSP-a je iskazao podršku reformskim procesima u Crnoj Gori, naročito u poglavljima 23 i 24. Naglasio je da je politika proširenja prioritet EP, zemalja članica i država kandidata, za čiju afirmaciju je potrebna sinergija i odgovorno ispunjavanje svih obaveza iz pregovora. Delegati Radne grupe za proširenje (COELA) bili su zainteresovani za dinamiku reformi i ispunjavanje mjerila iz ključnih poglavlja, naglasivši da zemlje članice
podržavaju proširenje EU i žele da doprinesu uspjehu pristupnih reformi zemalja kandidata.

Ministar Ivanović se u Briselu sastao i sa Markom Makovecom, zamjenikom direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), a dvodnevnu posjetu je završio susretom sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština i Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom. Tokom razgovora ukazano je na važnost integracije Zapadnog Balkana u EU i daljeg razvoja dobrosusjedskih i regionalnih odnosa na temeljima otvorenog dijaloga, međusobnog uvažavanja i zajedničke evropske perspektive.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
15.11.2023-03:59 03:59

Tovariiš Oliver Varhelji, će sigurno, kao i do sada, STRAŠNO POMOĆI, , DA SE CRNA GORA, KAO DIO OKUPATORSKE SRBIJE, približi Evropi! Ajde Ivanoviću jadan,! Nijesi ni počeo da radiš čestito, a već padaš na ispitu poznavanja stanja u OKUPIRANOJ CRNOJ GORI OD STRANE SRPSKOG OKUPATORA!. ILI , MOŽE BIT, SAMO, NA SRPSKI PODLAČKI NAČIN, omogućavaš da stvarno u Evropu CRNA GORA UĐE, , POTOPLJENA, KAO ATLANTIDA, U SRBIJU?