Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović razgovarao sa ambasadorkom SAD-a, Njemačke, Češke i šeficom Misije OEBS-a: Reforme na evropskom putu u fokusu razgovora

Ministar Ivanović je istakao da su SAD saveznik i najvažniji spoljnopolitički partner, te naglasio da ''ostajemo posvećeni članstvu u NATO-u i ispunjavanju obaveza iz evropske agende, sa ciljem što bržeg i sveobuhvatnijeg sprovođenja neophodnih reformi''

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Češke, kao i šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

“Na sastanku sa ambasadorkom SAD-a bilo je riječi o prioritetima 44. Vlade na vanjskopolitičkom planu, kao i daljim koracima u pravcu snaženja sadržajnih bilateralnih odnosa i unapređenja ekonomske saradnje”, saopšteno je iz MVP-a.

Ministar Ivanović je istakao da su SAD saveznik i najvažniji spoljnopolitički partner, te naglasio da „ostajemo posvećeni članstvu u NATO-u i ispunjavanju obaveza iz evropske agende, sa ciljem što bržeg i sveobuhvatnijeg sprovođenja neophodnih reformi“.

Dodao je i da će Crna Gora nastaviti da se u potpunosti usaglašava sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije.

Ambasadorka Rajnke je naglasila značaj ispunjenja Vladinih obaveza da sprovede reforme nužne za pristupanje EU, posebno u području vladavine prava, kao i da ostane u potpunosti usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

„Napredak u ovim oblastima će odrediti tempo napredovanja Crne Gore na evropskom putu“, kazala je Rajnke.

U razgovoru sa ambasdorom Njemačke Peterom Feltenom, ministar je podsjetio da evropska integracija i napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 ostaju ključni prioritet Vlade, te još jednom zahvalio na inicijativi Njemačke da se u Berlinu prethodne sedmice, razgovara o politici proširenja i na taj način iskaže otvorenost prema prijemu novih država.

Peter Felten i Filip Ivanović
Peter Felten i Filip Ivanović

„Vjerujem da će Crna Gora dokazati svoju odlučnost da ubrza evropski put ispunjavanjem ključnih preduslova, koji će pregovaračkom procesu dati dodatni zamah“, istakao je ministar.

Ambasador Felten je kazao da je podrška Njemačke evropskoj budućnosti Crne Gore neupitna i izrazio zadovoljstvo što je i nova Vlada, kao svoj prioritet, postavila reforme koje za cilj imaju da Crna Gora napravi iskorak ka EU. Ocijenio je da tome doprinosi i posvećenost razvoju dobrosusjedskih odnosa i afirmaciji regionalne saradnje, u čemu Crna Gora može poslužiti kao primjer.

I tokom sastanka sa ambasadorkom Češke Janinom Hrebičkovom u fokusu razgovora bila je evropska agenda. Ministar Ivanović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Češke reformskim i demokratskim procesima u Crnoj Gori, kao i pomoći na političkom i ekspertskom nivou u procesu pregovora sa EU.

Janina Hrebičkova i Filip Ivanović
Janina Hrebičkova i Filip Ivanović

Ambasadorka Hrebičkova je izrazila zadovoljstvo jasnom evropskom orjentacijom nove Vlade, kao i privrženošću usaglašavanju sa vanjskom politikom EU. Obostrano je ocijenjeno da su bilateralni odnosi odlični i sadržajni, a bilo je riječi i o mogućnostima širenja ekonomske, kao i saradnje u oblastima odbrane, obrazovanja i kulture.

Susret sa šeficom Misije OEBS-a Dominik Vag bio je prilika da se ukaže na snažno strateško partnerstvo koje je Crna Gora izgradila sa OEBS-om.

Ivanović je kazao da se saradnja sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori temelji na otvorenoj komunikaciji i zajedničkim naporima u ključnim oblastima djelovanja, istakavši da je usvajanje demokratskih standarda uz podršku  OEBS-a, doprinijelo realizaciji obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU.

Dominik Vag i Filip Ivanović
Dominik Vag i Filip Ivanović

Ambasadorka Vag je izrazila zadovoljstvo realizacijom programa i projekata u Crnoj Gori, naglasivši da glavni ciljevi Misije ostaju da pomogne u jačanju demokratskih kapaciteta institucija, promoviše bezbjednost i slobodu medija i novinara i doprinese jačanju sistema dobrog upravljanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve