Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Sančez ostaje na čelu španske vlade

''Odlučio sam da nastavim, s još jačom snagom na čelu vlade'', rekao je Sanchez u obraćanju iz zgrade vlade, prenosi Hina.

Španski premijer Pedro Sanchez odlučio je u ponedjeljak da ostane na dužnosti koju obavlja od ljeta 2018., iako je ranije ovog mjeseca sudija u Madridu otvorio istragu protiv njegove supruge zbog moguće korupcije.

”Odlučio sam da nastavim, s još jačom snagom na čelu vlade”, rekao je Sanchez u obraćanju iz zgrade vlade, prenosi Hina.

Sanchez (52), lider Španjske socijalističke radničke stranke (PSOE), u srijedu je prekinuo sve dužnosti kako bi tokom pet dana “razmislio” vrijedi li ostati na dužnosti uslijed “lažnih optužbi” i “napada na njegovu suprugu”.

“Pokušavaju me slomiti zbog onoga što jesam(…)”, rekao je. “Moja supruga i ja znamo da ova kampanja diskreditovanja neće stati. To zlostavljanje trpimo 10 godina”, dodao je u obraćanju. Novinarima nije bilo omogućeno postavljanje pitanja tokom obraćanja.

Istraga protiv supruge

Sudija u Madridu je 16. aprila otvorio istragu nad Begonom Gomez (49) na osnovu tekstova objavljenih u internetskim novinama El Confidencial. Gomez je osumnjičena za pisanje preporuke privatnim kompanijama koje su se prijavljivale na javne konkurse, a takođe i za odnos s aviokompanijom Air Europa tokom 2020., dok je tog avioprijevoznika spašavala vlada javnim novcem. Sanchezova supruga voditeljika je postdiplomskog studija o poduzetništvu na javnom univerzitetu Complutense u Madridu. Istraga bi trebala ustanoviti je li bila u sukobu interesa.

Prijavu sudu je podnio sindikat Manos limpias (Čiste ruke) kojeg vlada optužuje za pripadnost “krajnjoj desnici” i sudjelovanju u “pokušaju rušenja vlade”.

‘Političko ubistvo’ Sancheza

Španski mediji objavili su u petak audiozapise i transkripte sastanka 2014. između jednog ministra konzervativne Narodne partije (PP) i Josea Manuela Villareja, bivšeg policijskog inspektora optuženog za špijuniranje i rad na diskreditaciji nekih od španskih političara.

Na snimcima njih dvojica razgovaraju o planovima da špijuniraju oca Begone Gomez kako bi “politički ubili” Sancheza, navodi The Guardian.

Tokom razgovora Villarejo, takođe, pominje da on “režira“ aktivnosti grupe za borbu protiv korupcije.

Najmanje 10.000 Sanchezovih pristalica okupilo se tokom vikenda u Madridu kako bi iskazalo podršku premijeru i zamolili ga da ne podnosi ostavku.

Birači Sanchezove Socijalističke radničke partije (PSOE) nosili su transparente “Pedro, ne daj se” i “Demokratija da, fašizam ne”, prenose španski mediji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve