Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović razgovarao sa ambasadorima: Evropska perspektiva Crne Gore i Zapadnog Balkana zajednički interes

Kako je saopšteno iz MVP-a, na sastanku sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom ministar je izrazio zadovoljstvo stabilnim odnosima i dinamikom saradnje čijem snaženju su posvećene i Crna Gora i Japan

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Japana, Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Slovenije u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz MVP-a, na sastanku sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom ministar je izrazio zadovoljstvo stabilnim odnosima i dinamikom saradnje čijem snaženju su posvećene i Crna Gora i Japan. Obostrano je ocijenjeno da odnose dvije zemlje karakterišu tradicionalno prijateljstvo, zajedničke vrijednosti i vizija globalnog mira, sigurnosti i prosperiteta.

„Upravo na tim temeljima treba dalje razvijati bilateralnu saradnju“ kazao je ministar, podsjetivši da je Crna Gora nedavno otvorila Konzulat na čelu sa počasnim konzulom u Japanu sa sjedištem u Inujami, što predstavlja izraz posvećenosti snaženju veza i širenju ekonomske saradnje.

Ambasador Imamura je kazao da je EU strateški partner Japana i da ih raduje svaki napredak Crne Gore ka članstvu u Uniji. Prenio je zainteresovanost da se dijalog i proaktivan pristup jačanju bilateralnih odnosa dodatno afirmišu, imajući u vidu da dvije zemlje dijele strateške pravce razvoja.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Hrvatske Veselkom Grubišićem bilo je riječi o prioritetima 44. Vlade na vanjskopolitičkom planu, kao i daljim koracima u pravcu jačanja dobrosusjedskih odnosa.

Veselko Grubišić i Akira Imamuru i Filip Ivanović
Veselko Grubišić i Akira Imamuru i Filip Ivanović

„Zahvalni smo Republici Hrvatskoj na snažnoj podršci integraciji naše zemlje u Evropsku uniju, te vjerujemo da ćemo kao dvije susjedne, prijateljske i savezničke države, nastaviti da sarađujemo u mnogim područjima od zajedničkog interesa“ kazao je Ivanović.

Ambasador Grubišić istakao je da Hrvatska vidi Crnu Goru kao dugoročno dobrog susjeda i kredibilnog saveznika u NATO alijansi, te da ostaje na raspolaganju za pomoć u pregovaračkom procesu sa EU. Naglasio je da će ulazak Crne Gore u evropsku porodicu svakako biti podsticaj za druge zemlje kandidate, posebno u regionu Zapadnog Balkana.

Da je napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji dobra vijest za sve zemlje kandidate, poruka je i iz razgovora ministra Ivanovića sa ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije Zećirom Ramčilovićem.

Zećir Ramčilović i Filip Ivanović
Zećir Ramčilović i Filip Ivanović

Razmijenjena su mišljenja o značaju regionalne saradnje i zajedničkoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, te obostrano ocijenjeno da su bilateralni odnosi odlični, dodatno ojačani savezništvom u NATO-u, kao i da dvije zemlje dijele pravce strateškog razvoja i okrenutost integraciji u EU.

“U kontekstu aktuelnog predsjedavanja Sjeverne Makedonije OEBS-om, naglašena je posvećenost očuvanju demokratskih standarda i zajedničkom radu na očuvanju bezbjednosti i jačanju ekonomske saradnje, kao preduslova za što brže pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, dodaje se u sapštenju.

Susret sa ambasadorkom Republike Slovenije Bernardom Gradišnik bio je prilika da se ukaže na odlične bilateralne odnose Crne Gore i Slovenije, koji su utemeljeni na principima prijateljstva, dijaloga i saradnje.

Bernarda Gradišnik i Filip Ivanović
Bernarda Gradišnik i Filip Ivanović

“Ministar je kazao da je NATO savezništvo dodatno osnažilo saradnju dvije države, te dodao da vjeruje i u zajedničku budućnost u okviru EU, zahvalivši na iskrenoj i kontinuiranoj podršci Slovenije evropskom putu Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Gradišnik je kazala da je Slovenija snažan zagovornik pridruživanja Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Prenijela je spremnost Slovenije da nastavi da podržava Crnu Goru u reformskim procesima, te ukazala na zainteresovanost slovenačkih investitora i spremnost za dalje jačanje ekonomske, ali i saradnje u drugim oblastima od obostranog interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve