Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
Rubrika:

IMA NAS Živković: Udaraju na kičmu države, udaraju kukavički iza leđa, prešli su posljednju liniju!

Nema više umivene retorike, nema više pristojnosti sa rušiteljima. Udarili su na obraz i dostojanstvo, a kada se dostojanstvo brani u Crnoj Gori, zna se šta to znači, poručio šef poslaničkog kluba DPS

  1. Intoniranjem crnogorske himne večeras je ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici održan protest na kome su se okupile hiljade građana. U glavni grad pristiglo je na stotine vozila sa istaknutim zastavama Crne Gore iz svih krajeva države. Protest je organizovao Forum slobodnih građana Luča zbog, kako su saopštili, ustavne, ekonomske i socijalne anarhije u Crnoj Gori.

PRENOSIMO OBRAĆANJA GOVORNIKA NA PROTESTU

Živković: Nakon izbora vraćamo Crnu Goru na pravi put, nema veće svetinje od odbrane države

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković obratio se riječima: “Dobro veče uspravana, nepokorna, građanska Crna Goro”.

“Nemamo više vremena za pojašnjenja i objašnjenja, evo smo se pojasnili i objasnili već pune dvije godine. I evo su za te dvije godine odveli državu na oltar izdaje i prodaje i udarili na temelje građanske, evropske i moderne Crne Gore”, poručio je Živković.

Sada su, kako kaže, drznuli da udare na kičmu države, da udare na Ustav, na zlatnog orla sa grba, na crvenu boju sa zastave, da udare na pretke koji su krv prolivali, “i na našu majku Crnu Goru koja ih je hranila ispod plavoga svoda”.

“Udarali su kukavički i iza leđa, udarali su besprizorno, udarali su vjerujući da je stvar u Crnoj Gori završena, misleći da nemamo hrabrosti da im odgovorimo. Našu pristojnost i civilizovan odnos, našu toleranciju i uvažavanje onoga koji misli drugačije tumačili su kao slabost. A nijesu bili svjesni da smo ih kao slabije od sebe čojski štitili sve dok prije nekoliko dana nijesu prešli i poslednju liniju koju smo im bili spremni istolerisati! Zato im, kao i prije nekoliko dana, i sa ovoga mjesta poručujem da su nas potcijenili. Potcijenili su stamenu Crnu Goru, potcijenili su slobodarsku crnu Goru, potcijenili su gene koje nosimo, potcijenili su vjerujući da je sve završeno. E pa evo ima nas, i ne da nije završeno, nego je tek počelo. Tek smo počeli i čuće nas i danas i sjutra i svakog dana, čuće nas na svakom mjestu, na ulici, na trgu, zgradi, svuđe će se vijoriti crvene zastave i pjevati majskoj zori, čuće nas nikad jače i nikad glasnije, jer od večeras ništa više neće biti isto”, kazao je on.

Živković ističe i da “nema više bijelih rukavica”.

“Nema više umivene retorike, nema više pristojnosti sa rušiteljima. Udarili su na obraz i dostojanstvo, a kada se dostojanstvo brani u Crnoj Gori, zna se šta to znači. Zato sam im i vidio strah u očima. Zato što znaju da nema nema veće svetinje od odbrane države koja je stvarana vjekovima. Večeras sam ovdje sa vama da bih sjutra mogao podići glavu na humci pokojnoga đeda koji se krvario za granice ove države, i da bih sjutra mogao sina u oči pogledati znajući da sam sa svojom generacijom dao sve što imam za odbranu, napredak i razvoj Crne Gore. Zato se mi od večeras više ne borimo samo da sačuvamo instiucije, odbranimo Ustav, pravni poredak, već da se u knjigama o nama uči kako smo dostojno stali na branik vrijednosti građanske i evropske Crne Gore, i borimo se da nas neko ne upiše na dnu stranice kao propratne i blijede popjave koje su samo nijemo stajale dok se rušio ustavni poredak i dok se rušila Crna Gora. Nećemo nijemo stajati, ovo je bedem preko kog više neće proći”, poručio je Živković.

Zbog toga, kako kaže, moraju biti istrajni.

“Moramo biti složni, jedinstveni i zajednički istrajavati na ostvarenju naših zahtjeva. Crnoj Gori trebaju izbori! Moramo povratiti red, moramo povratiti institucionalnu snagu, moramo se vratiti na evropski put i moramo učini Crnu Goru pristojnim domom za svakog ko u njoj želi za živi, uči, zasniva porodicu i vezuje svoju ličnu sudbinu. Ovo je borba za pravo na pristojan život, ovo je borba za buduće generacije, ovo je borba u kojoj ne smijemo odstupiti. Idemo na izbore, da građani daju svoj sud i da nakon izbora vratimo Crnu Goru na evropski put, da odbranimo naše građansko uređenje i vratimo institucijama snagu jer će samo tako Crna Gora biti vječna. Neka znaju – tek smo počeli i nećemo stati do ostvarenja ovih ciljeva. Neka je vječna Crna Gora”, poručio je Živković.

Pajović: Kadili ste nas suzavcima, da nećete da nas krstite kalašnjikovima?

Građanska aktivnistkinja Svetlana Pajović kazala je da je osnovna obaveza svakog građanina Crne Gore da izađe i da se suprotstavi okupacionoj Vladi i skupštinskoj većini koja je pogazila sopstveni Ustav sopstvene države.

“Skupština je izgubila legitimitet! Vlada vrši tiraniju, zakona više nema, institucija nema! Svaka ćutnja i nepružanje otpora u ovakvom istorijskom momentu je davanje legitimiteta onima koji predano rade na rušenju crnogorske države, ekonomije, zdravstva, privrede, i rušenju svih nacionalnih i državnih interesa”, istakla je ona.

Napominje da je Ustav sekularne drzave njeno sveto pismo.

“Zato se rušiteljima obraćam sa pitanjima: Kadili ste nas suzavcima, da nećete da nas krstite kalašnjikovima? Dvije godine nasilja, progona, uvreda, prijetnji, govora mržnje… Pa da vam poručimo sa ovoga mjesta! Znate li kako su nasilnici i kako je tirjanstvo prolazilo u Crnoj Gori?! Nijeste snosili nikakve pravne niti političke posljedice za svoja nedjela, ali do danas. Mogli ste što hoćete, ali nećete i dokle hoćete”, naglasila je Pajović.

Od večeras, kako ističe, postoje dva puta – put časti i slobode i put srama i izdaje.

“A mi večeras ispisujemo nove stranice u crnogorskoj istoriji borbe za pravo, pravdu, čast i slobodu, stvarajući upravo sada svi zajedno novu stegu našeg vremena. Noćas poručujemo i međunarodnoj zajednici da smo krojači svoje sudbine i da nećemo dozvoliti da nam obesmisle državu i da nas skrenu sa evropskog puta ruski i srpski agenti i plaćenici, od crkve Srbije do onih koji śede u Vladi i Skupštini”, navela je Pajović.

Poručuje da sinovi i šćeri Crne Gore neće dozvoliti da ikome budu moneta za potkusurivanje u regionu po cijenu bilo čega.

“Zato vas pitam: Hoćemo li im zaboraviti Belveder? Hoćemo li im zaboraviti 13. jul u Nikšiću? Hoćemo li im zaboraviti prodaju naših grobova Crkvi Srbije? Hoćemo li im zaboraviti “kukaju Turci, leleču bule”? Jezikom koji odlično razumiju, noćas im riječima jednog od najodanijih crnogorskih sinova šaljemo poruku: “Ja sam svoju zaždio svijeću, da se predam ne mogu i neću”. Crna Goro nema predaje – zajedno, ima nas”, zaključila je Pajović.

Zirojević: Nema sjedanja za sto sa rušiteljima Crne Gore dok ne odustanu od svog nauma

Portparol SD-a Nikola Zirojević kazao je večerašnji skup zapravo skup odbrane Ustava Crne Gore i skup protiv nastavka srozavanja svih institucija naše države.

“Pored sve naše dobre volje i želje da unutar institucija sistema riješimo sva otvorena pitanja, natjerali su nas da izađemo na ulicu. Ali neka znaju da smo i tome naredni, jer su ovo ljudi koji su prošli Belveder, Bogetiće, 13. jul u Nikšiću i sve nedaće koje su nas u ove dvije godine zadesile. Neka čuju da među nama nema ni trunke straha, jer znamo da smo na pravoj strani i jer branimo našu jedinu kuću, našu svetinju – građansku Crnu Goru”, kazao je.

Dodaje i da “ne plaše Dritanovi suzavci i gumeni meci, ne plaši nas njegova vika, dreka i prijetnje, jer da smo se takvih plašili, ove države ne bi bilo, a mi bismo bili nečije sluge, baš kao što je to danas Dritan Abazović”.

Prokomentarisao je i poziv za dogovor oko sudija Ustavnog suda.

“Nema sjedanja za isti sto sa rušiteljima Ustava dok god ne odustanu od svog nauma. Predsjednik Crne Gore nije ime i prezime, predsjednik Crne Gore je državna institucija – ne smijemo dozvoliti da funkcija prvog čovjeka države bude na ovaj način srozana, ne zbog aktuelnog predsjednika, nego i zbog njega, ali i zbog svakog sljedećeg. Mi danas čuvamo Ustav, da bismo sjutra sačuvali ovu državu – zato od ove borbe nećemo odustati. Povlačenje zakona o predsjedniku, izbor usaglašenih sudija Ustavnog suda i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”, kazao je Zirojević.

Bokan: Nećemo dozvoliti da od države naprave lakrdiju

Crnogorska odbojkaška reprezentativka Tanja Bokan rekla je da nije imala dilemu kada je dobila poziv organizatora da govori na večerašnjem skupu. Kaže da je vazda tamo đe se brane interesi Crne Gore.

“I na spotrskom terenu i na protestima i đe god bude trebalo, majko naša”, istakla je Bokan.

Ona je rekla da je večerašnji protest svih građana, bez obzira na međusobne razlike, „koji brane institucije, koji brane ono što je naše i koji brane državno dostojanstvo“

“I zato im sa ovoga skupa moramo poručiti – ima nas. Ima nas koji nećemo dozvoliti da od države naprave lakrdiju, da unište institucije! Ima nas koji ćemo braniti dostojanstvo Crne Gore svuda i na svakom mjestu. Timski, zajedno jer ponavljam -ima nas! Ne damo te, Crna Goro”, zaključila je Bokan.

Jakić: Možda je Šavnik mali, ali je ljubav prema njemu i Crnoj Gori jača i veća od svake sile kojoj se suprotstavlja

Okupljenim građanima obratio se i predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić, rekavši da mu je puno srce biti tu gdje se vodi borba za očuvanje “jedine kuće naše Crne Gore”.

“Nema svetije dužnosti ni večeras ni sjutra i sve dok bude trebalo, nego biti na braniku Crne Gore. Nema velike žrtve u ostvarenju toga cilja. Svjedoci ste naše borbe u Šavniku, gdje naši politički protivnici misle da su toliko urušili državu da mogu oni određivati biračko pravo građanima, kršeći Ustav ali i sve ljudske i moralne vrijednosti “, kazao je Jakić.

Upravo njima, kako kaže, želi da poruči da je možda Šavnik mali, ali je ljubav prema Šavniku i Crnoj Gori i jača i veća od svake sile kojoj se suprostavlja.

“Kap je prelila čašu, probudite se usnule institucije, nezainteresovana međunarodna zajednice dok ne bude kasno. Poštovani građani, sa vama sam uvijek i na svakom mjestu gdje se brani i čuva Šavnik “, kazao je Jakić uz poruku: Neka je vječna Crna Gora.

Kalezić: Iznajmljen od Vučića, Abazović od Crne Gore nastavlja da prave ono što je 1918. napravio unuk kralja Nikole

Okupljene je pozdravio i politički analitičar Danilo Kalezić koji je kazao da se dosta ćutke posmatralo kako politička posluga Aleksandra Vučića sistematski uništava ste što su stvarali crnogorski preci.

“Ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju, reče li pjesnik. Dosta smo “pjevali”. Dosta smo – liše Belvedera – gotovo ćutke posmatrali kako jeftina politička posluga Aleksandra Vučića sistematski uništava sve što su stvarali naši preci – naši đedovi i prađedovi. Manje perom, više i “svijetlim oružjem” i “srcem u junaka”. Tek je generacija naših očeva, zahvaljujući politici upravo ovih stranka čije ste predstavnike čuli i kojih se više nećemo stiđeti, dobila mogućnost da 21. Maja 2006. olovkom/perom vrati ono što nam je 1918. oteto – Državu! Isti koji su 1918. oteli i ponizili Crnu Goru, računajući na sljedbenike i potomke onih koji su već jednom izdali, danas pokušavaju da ponove zločin. Odmah da im kažem: loša vam je računica. Toga filma nećete gledati. Dosta je bilo gaženja crnogorske zastave, simbola naše države i naše slobode, imena crnogorskog. Nikad više 1918. “,poručio je Kalezić.

Kako je kazao, put kojim idemo je jedan – evropski i zapadni.

“Tamo sam završio najbolje škole i dobro znam gdje je mjesto mojoj zemlji – u civilizaciji u kojoj se poštuje čovjek, zakon i sloboda, a ne u tamnom vilajetu, u kojem caruju sila, bezakonje i zločin. Nas je cilj EU, a ne rusko-srpska gubernija”, rekao je on.

On se obratio i premijeru Crne Gore, kao i ministru unutrašnjih poslova.

“Dritanu Abazoviću i njegovom posilnom, Cetinjaninu koji ne zaslužuje ni ime da mu pomenem – ali će ga, kao i sve izdajnike, pominjati istorija – nijesu bila dovoljna ni naša ni upozorenja naših zapadnih prijatelja. Iznajmljen od Aleksandra Vučića, čija ratna politika prijeti da ponovo zapali Balkan, Abazović i URA od Crne Gore nastavljaju da prave ono što je 1918. napravio unuk kralja Nikole. U tom kobnom naumu Abazovica i URA prati dvojac, kojim komaduje ruska agentura sa sjedištem u Crkvi Srbije. Oni su bili spremni da žrtvuju živote 10 Crnogoraca za jednog popa. Nećeš, Dritane, nećete Spajiću i Milatoviću. Nećete više gaziti i ponižavati Crnu Goru i Crnogorce. Nećete, dok je Lovćena i Durmitora, dok je sunca i dok je Grahovca. Nijesi htio pjesmu, sad gledaj oluju, jer – ima nas”, poručio je Kalezić.

Striković: Gaženje Ustava ne znači osvježenje, istrajaćemo do pobjede građanske Crne Gore

Poslanik SDP-a Adnan Striković kazao je da mogućnost da se večeras obrati za njega čini ogromnu čast, privilegiju, ali i odgovornost.

“Ne samo zbog vašeg prisustva u ovolikom broju, već zbog veličanstvene ideje o odbrani vrijednosti koje su nas večeras okupile i ujedinile. Večeras kao i uvijek kada je teško, kada treba braniti slobodu, demokratiju, sekularnu, multinacionalnu, antifašističku, građansku i evropsku Crnu Goru. Crnu Goru u kojoj možemo imati različite svetinje, ali u kojoj su Ustav i zakoni svetinja svima. Nadam se da su i mnogima koji su nakon 30.08.2020. godine pomislili da je stvarno osvježilo sada stvari mnogo jasnije. Nadam se da su i oni shvatili da ćeranje strateških investitora sa juga, da zatvaranje AK i Željezare, da gašenje Montenegro Airlines-a, da zaustavljanje, ama baš svih, razvojnih projekata na sjeveru, da maltretiranje reprezentativaca ove države, da vrijeđanje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, da gaženje Ustava i pravne države, nikako ne mogu značiti osvježenje, već da to predstavlja politički i civilizacijski sunovrat jednog društva i jedne države”, kazao je.

Crna Gora je, kako kaže, vazda kroz istoriju znala tome da se suprotstavi.

“Zato im i poručujemo: nećete nas naviknuti na primitivizam i sluganstvo. Nećete nas naviknuti na to da ova država ne pripada svima jednako. Nećete nas naviknuti da je normalno, uz cinične osmjehe, gaziti po Ustavu Crne Gore. Da je normalno da Jole Vučurović drži časove demokratije i štiti manje brojne narode. Vazda je bastalo Crnogorcima tiraninu stati nogom za vrat, basta i Bošnjacima, Albancima, Hrvatima ali i časnim Srbima. To vas molim da nikako ne zaboravimo. Zbog šake političara koji su svoj šovinizam dobro unovčili i koji uspješno manipulišu nacionalnim i vjerskim osjećanjima svojih sljedbenika, ne smijemo kriviti cijelu naciju”, kazao je Striković.

Zato, navodi, poziva i njih, i sve međunarodne prijateljske adrese da pomognu u borbi za zdrav razum i elementarnu normalnost.

“A mi odustati nećemo, kadri smo istrajati do konačne pobjede građanske, multivjerske, antifašističke, evropske, čojske i sojske Crne Gore. To će se desiti na ultimativnim prijevremenim parlamentarnim izborima. Zato da završim citatom najnepopularnijeg političara u Crnoj Gori, doduše neću moći tako glasno kao on – dajte te parlamentarne izbore. Da oživi Ustav, da ožive institucije. Hvala i živjeli”, zaključio je Striković.

18.42 – Vujačić: Budi se mladosti crnogorska, oko vrata vam ne stavljaju medalje nego omče

Na protestu je govorio student Ilija Vujačić.

“Dobro veče, moja Crna Goro! Dobro veče evropska Podgorice! Dobro veče Crnogorci, prijatelji, braćo jer brat je mio koje vjere bio. Razgrnite buktinjom slobode večeras tamne oblake koji se nadvijaju nad našom jedinom kućom, Crnom Gorom! Nek ponovo svane rujna majska zora, baš sad u novembru kao što je svanula 13.jula 1878, 1941, i 21. maja 2006.”, poručio je Vujačić.

Vujačić ističe da nije ovo prvi put da “sa kiljena države branimo nezavisnost”, poručujući da su “isuviše slabe prazne glave izdajnika i da bi udarale u tvrdi crnogorski krš”.

“Ruše ti Ustav, zemljo moja, kopaju temelje, mijenjaju istoriju, a ne znaju da su tvoji temelji državnosti čvrsti kao Lovćen… a njene medje, zalivene krvlju i da ih nećemo tek tako pustit… Nije ovo prvi put da sa kiljena države branimo nezavisnost. Udarali su ođe i veći i bolji od šake petokolonaša….Isuviše su slabe prazne glave izdajnika i stranih da bi udarale u tvrdi crnogorski krš… Zalud kuju okove i zvekeću lancima…Ne ljube lance Crnogorci ,ni lance, ni tuđe skute, ni mantije zločinaca natopljene krvlju nedužnih i nemoćnih”, rekao je on.

Budi se mladosti crnogorska, poručuje Vujačić.

“Tvoja leđa nijesu njihov stepenik. Budi se! Jer to što vam oko vrata stavljaju nijesu medalje nego omče”, zaključio je on.

Ustani moja Crna Goro, jer ova borba nije borba radi pobjede nego radi uvjerenja, dokažimo da nijesmo borci za čekove i honorare, da ne živimo od borbe nego da živimo za borbu!
Budimo vrijedni imena predaka koje nosimo i Ilija i Mirel, i Josipa i Mirsada i Nikola i Milos stanimo zajedno pod zlatna krila orla dvoglavoga i pošaljimo jasnu poruku da je Crnogorsko sve od Pljevalja pa do mora! I da će tako i ostati! Svih 13.812 km2! Ni pedalj više! Ali, ni manje! Jer, svaka je stopa skupo plaćena…

18.37 – Predsjednica OO Liberalne partije Nikšić Jelena Marković je kazala da evropski put nije gaženje Ustava.

“Izdajnici hoće Ustav da prilagode sebi i interesima nekih drugih država. Hitno deblokirati institucije kako bi se stopirala okupacija Crne Gore. Nije Crna Gora prćija Aleksandra Vučića. Stop izdaji domovine”, poručila je ona.

18.30 – Na početku protesta izvršni direktor NVO Luča Nebojša Mrvaljević, koji je prijavio protest, pročitao je zahtjeve:

1. Zahtijevamo da neustavni, pučistički Zakon o predsjedniku bude povučen i time se spriječi rušenje ustavnog poretka Crne Gore!

2. Zahtijevamo dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, kako bismo imali funkcionalnu jednu od najvažnijih institucija u zemlji i kako bi se stvorili predsulovi za održavanje izbora;

3. Zahtijevamo održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi Crna Gora što prije dobila državno odgovornu Vladu koja će štititi interese države i raditi u korist građana!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mino
08.11.2022-19:19 19:19

vele zapocni diskusion. Diskusije vise nema vrijeme je akcije . Veceras na pocinak sjutra rabotu, ko ima, . Ne budeli se parlament u pamet, raspuscio i raspisao paramentarne izbore bice čuda . Da povuku zakon o popisu . Znamo se u bobu i perper.

Crnogorka
08.11.2022-20:13 20:13

PUTINOVA Cetnicka splacina zta izjavljuje – zaboravijo sta je spremao i izjavljivao -100 Muslimana za jednog Cetnika 90-tih ” Vučić poslao snažnu poruku Srbima na KiM: Učiniću sve da zaštitim narod od onih koji bi da ga pobiju ! Koja je ovo podvala i laz da covjek ne moze da zamisli ovako nesto da bi ucinjeli ALBANCI -namjerno izaziva mrznju i nemire !!I A  ZA CRNOGORCE CETNIK   KAZE-IZMISLJENA NACIJA !

West
09.11.2022-01:02 01:02

Ovo je bruka bila noćas…iz svih gradova Crne Gore, nas ne bješe ni 10000 …a za tastaturom sve hajduci i ustanici…još kad pane kiša i pune shever ..da nam se sprdaju dušmani….

Milena
09.11.2022-10:37 10:37
Reply to  West

Ovo je pocetak vaseg poraza,svugdje gdje ste zapoceli zlocinacke akcije izgubili ste,i ovdje cete,znate to dobro i onda krece lazavina samo se tjesi Est,stize razocarenje,brzo.