Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21.maj: Nad žrtvama zločina u Velici

Kako su dodali, neke i nije, pa je delegacija Glavnog grada, predvođena Jelenom Borovinić-Bojović, otišla da se pokloni još jednom izrugivanju žrtvama u Velici

Zvanična vlast, zvanično je obilježila 79. godišnjicu zločina u Velici. Ovoga 28. jula sjetili su se veličkih žrtava, regularni predstavnici vlasti, na twiteru, navodi Građanska inicijativa 21.maj.

“To je, valjda, bilo dosta ili ih je bio blam da prisustvuju upriličenom parastosu od strane Crkve Srbije”, navode.

Kako su dodali, neke i nije, pa je delegacija Glavnog grada, predvođena Jelenom Borovinić-Bojović, otišla da se pokloni još jednom izrugivanju žrtvama u Velici.

“Jer ponovo smo bili u prilici da svjedočimo novom pokušaju iskrivljenja činjenica i istorijskom revizionizmu na djelu u izvedbi Crkve Srbije. Tako su pjevali za dušu, oni koji su tokom Drugog svjetskog rata, kada je i napravljen ovaj zločin, navijali i podržavali one koji su zločin i napravili. Besmrtne žrtve ovog stravičnog zločina, nakon skoro osam decenija, „doživjele“ su da ih mučenicima proglašavaju oni koji su držali stranu kolaboranata i domaćih izdajnika. Da njihovo stradanje prekrajaju i razvlače oni koji su u današnjoj Crnoj Gori povampirili četničku ideologiju i veličaju mnoge zločince iz tog i drugih ratova. Da se, od strane onih koji ne priznaju cijele genocide, premeće njihova žrtva u nešto što nije i da ih veličaju kao „srpske“ žrtve u nacionalističkom obračunu sa mrskim inima”, ističe GI 21.maj.

Kako su naveli, zarad istine i istorije, dužni su da podsjete da su nedužni stanovnici vasojevićkog sela Velike stradali, 28. jula 1944. godine, od strane dvije SS divizije.

“Da su ih napali okupatori i kvislinzi iz razloga što su bili komunisti i što se baš u Velici nalazio štab partizanski za cijelu tu oblast. Na žalost, koristeći priliku što su partizanske jediinice, po naređenju Vrhovnog štaba otišle prema Sandžaku i Kosovu, kako bi spriječile povlačenje trupa E grupe armija Vermahta iz Grčke, zločinci su napali nezaštićeno selo i ubili više od 500 đece, žena i staraca. Zato je više nego neprimjereno, da danas, prekrajajući istorijska fakta, njihova žrtva bude unižena i izvrgnuta ruglu od strane onih koji se klanjaju svemu onome protiv čega su se Veličani i svi drugi partizani borili”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve