Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Građani većinom nezadovoljni radom Vlade, najveću podršku ima DPS

Centar za demokratiju i ljudska prava predstavio je istraživanje političkog javnog mnjenja u 2021.

Centar za demokratiju i ljudska prava predstavio je istraživanje političkog javnog mnjenja u 2021. godini.

Prema istraživanju CEDEM-a, prosječna ocjena političara od 1 do 5, najpopularniji je Aleksa Bečić sa ocjenom 2,47, zatim Milo Đukanović 2,45. Potom slijede lider URA-e Dritan Abazović, premijer Zdravko Krivokapić, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, predsjednik Demosa Miodrag Lekić, šef SNP Vladimir Joković, bivši premijer Duško Marković, poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, pa jedan od lidera DF-a Andrija Mandić…

Udio najveće ocjene za političare ima Milo Đukanović sa 18.6 odsto.

Ukoliko bi se naredne nedjelje održali parlamentarni izbori, 31 odsto građana bi glasalo za DPS. Za DF bi glasalo 18,7 odsto građana, Demokrate 18,3, URU-u 6,4, Bošnjačku stranku 4,4, SNP 3,5, SD 3,4, SDP tri odsto građana…

Istraživanje je pokazalo da DPS i dalje nema kapacitet da sa tradicionalnim partnerima eventualnu formira većinu. DF i Demokrate sa ostalim koalicionim partnerima koji čine vlast i dalje imaju blagu prednost.

“Ovo može da navede na zaključak da bez nekog većeg kompromisa političkih aktera koji su trenutno u vlasti, nema daljeg opstanka na vlasti. Takođe, bez od jednog od ključnih partnera DPS-a DF-a, Demokrata bilo koja druga opcija formiranja vlasti nije moguća”, rekla je Bešić.

Ukoliko bi premijer Zdravko Krivokapić formirao svoju partiju, sigurno bi glasalo dva odsto građana, dok sigurno ne bi glasalo 50,3 odsto građana.

Da vanredne parlamentarne izbore treba raspisati što prije smatra 30,5 odsto građana, dok je 26, 5 odsto protiv.

Da vanredni parlamentarni izbori trebaju biti raspisani istog dana kada i predsjednički smatra 12 odsto građana Crne Gore.

“Većina smatra da se izbori treba raspisati ranije”, ističe Bešić.

Da popis stanovništva treba biti održan ove godine smatra više od 50 odsto građana Crne Gore, dok 26,8 njih smatra da popis treba odložiti jer bi političke prilike mogle uticati na njegovo sprovođenje.

Na popisu bi se kao Crnogorac izjasnilo 45 odsto građana, dok bi se 30 odsto identifikovalo kao Srbin.

Bošnjacima bi se izjasnilo 5,7 odsto ispitanika, Muslimanima 4,3, Albanaca 3,8 odsto.

Crna Gora se kreće pogrešnim putem

Direktorica Milena Bešić kaže da je istraživanje pokazalo da 44,1 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem.

“44,1 odsto ispitanika je odgovorilo da se Crna Gora kreće pogrešnim putem. 27,1 odsto pravim putem, dok je 28,8 bilo neopredijeljeno”, navela je Bešić.

Ona je dodala da je od 2009. godine broj onih koji smatraju da se Crna Gora kreće pogrešnim putem porastao za 20 odsto.

“Broj onih koji smatraju da se Crna Gora kreće dobrim putem se smanjuje. Zaključak sa ovog podatka bi mogao da bude da očekivane promjene nakon promjene vlasti nijesu su desile”, dodala je Bešić.

Istraživanje je pokazalo i da su građani nezadovljni radom Vlade Zdravka Krivokapića.

“5,2 odsto građanina je zadovoljni, 20,7 odsto uglavnom, 19,8 je uglavnom nezadovoljno, 32,3 odsto ispitanika je veoma nezadovoljno, dok 22 odsto nema stav”, kazala je Bešić, dodajući da Vlada uzlazi u silazeći trend, i to još od 2018. godine.

Što se tiče institucija i povjerenja građana najveće povjerenje građana je u sistem obrazovanja, SPC i zdravstveni sistem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve