Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

ISTRAŽIVANJE CEDEM: Rast podrške DPS-u dva odsto, PES u padu

Kada je riječ o programu Evropa sad 39,2 odsto građana je reklo da su povećane plate, ali da su u isto vrijeme porasle i cijene. 32.8 odsto građana misli da taj program uopšte ne postoji - istakla je Bešić

Demokratska partija socijalista (DPS) u odnosu na prethodnu godinu bilježi rast podrške za oko dva odsto, dok je Pokret Evropa sad (PES) u padu – saopštila je Milena Bešić na konferenciji rezultate istraživanja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

– Moguće da su podjele i brojne odluke u prethodnom periodu ipak koštale PES određenog procenta podrške – navela je Bešić.

Koalicija ZBCG takođe, kaže, bilježi rast podrške – što se može, kako je navela Bešić, objasniti ulaskom te koalicije u vlast.

Kada je riječ o programu Evropa sad 39,2 odsto građana je reklo da su povećane plate, ali da su u isto vrijeme porasle i cijene.

– 32.8 odsto građana misli da taj program uopšte ne postoji – istakla je Bešić.

Kaže da je učinkom aktuelne Vlade zadovoljno oko 40 odsto građana, dok je nezadovoljno oko 36 odsto.

Rekonstrukciju Vlade podržava 34,1 odsto građana, a 21.9 ne.

63.1 odsto za nezavisnost, za članstvo u EU 78

– 39,3 smatra da Crnoj Gori nijesu potrebni vanredni izbori, a 32,1 da jesu. Ovo nam pokazuje da građani prave otklon od novih izbora – objasnila je Nevenka Vuksanović.

63.1 odsto građana smatra da je bolje što je Crna Gora ostvarila nezavisnost, dok ih svega 20.8 misli da je država trebala da ostane u zajednici sa Srbijom.

– Ukoliko bi teferendum ponovo bio održan 63.6 bi glasalo za nezavisnu i međunarodno priznatu Crnu Goru, a svega 16.1 da ponovo bude u zajednici sa Srbijom – dodala je ona.

Za članstvo u Evropskoj uniji (EU) izjasnilo se 78 osto građana, dok ih je 11 odsto protiv.

Najviša ocjena Milatoviću, Kneževiću raste popularnost

Najvišu prosječnu ocjenu 2.93 dobio je Milatović, a slijede ga Spajić, Bečić, Đukanovic, Knežević i Abazović.

– Knežević bilježi porast popularnosti u odnosu na prethodno istraživanje za 5,1 odsto – navela je ona.

Ukoliko bi se naredne sedmice održali izbori 26,3 bi glasalo za PES, 26 za DPS, 11,3 za Novu, 10 za Demokrate, za Bošnjačku stranku 5,3, za DNP 4.2, 3.4 za Uru, za SDP 2.3 i po a 2.2 odsto za Socijaldemokrate i SNP.

Prema njenim riječima, 34.6 građana smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, a 31.1 pogrešnim.

– U posljednjih nekoliko istraživanja se uočava trend rasta povjerenja u rad Vlade – kazala je Bešić.

Povećanje najnižih penzija 57.8 odsto građana je, kaže Bešić, ocijenilo pozotivno – dok je više od 20 odsto loše ocijenilo pitanje smanjenja političkih podjela.

– Obrazovni sistem, policija, SPC, zdravstveni sistem, delegacija EU i predsjednik države su institucije koje uživaju najveće povjerenje građana – navela je Bešić rezultate istraživanja dodajući da ukupno povjerenje građana u institucije iznosi 41.3 procenta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki 81
22.03.2024-14:19 14:19

Sad su na 2,1% hahahahahaha

Walter
22.03.2024-17:07 17:07

Anketa CEDEMa suočila je danas građane CG sa “događajem nad svim događajima”. OČIGLEDNO-NVO sektor je bankrotirao. Anketom su svi opčinjeni ,a posebno birači koji su : 1.Sa prosječnim,malo ispod ili iznad prosječne penzije, jer su ODLUKOM POSTALI SIROTINJA (egzistencijalni egzodus Vlade nad srednjim slojem) 2.Opčinjene su institucije jer nikada nijesu bile više dezorjentisane,potcijenjene i moralno degradirane jer ZAPOSLENI VIŠE NE ZNAJU KO IM GLAVU NOSI.3.PACIJENTI ui zdravstvenim ustanovama sa “radošću” primaju plazmo “pogrešne krvne grupe”,izabrani ljekari su postali “pisari” umjesto doktori.4.PROFESORI su oduševljeni,đaci ih gađaju papirima,roditelji prijete,đeca biju ,majke ih psuju.5.VJERNICI su moralno klonuli : popovi voze “džipove”,podižu zgrade i… Pročitaj više »

Ikopolje
29.03.2024-06:18 06:18

Ime ti sve govori