Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Gorčević sa Žugićem: Drago mi je da se Žabljak vrijedno priprema za članstvo u EU

Gorčević je kazala da veliki broj pregovaračkih poglavlja ima direktan uticaj na opštine, imajući u vidu da se u procesu pristupanja EU uvode nove obaveze za lokalne samouprave

“Drago mi je što sam se danas na Žabljaku uvjerila da se ova opština vrijedno priprema za buduće članstvo u EU, kako kroz jačanje svojih kapaciteta, podsticanje razvojnih procesa na lokalnom nivou, unapređenje standarda u pružanju usluga građanima, tako i kroz pripremu i realizaciju značajnih projekata finansiranih iz evropskih sredstava“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević tokom posjete Žabljaku.

Ministarka Gorčević je, u okviru Evropskog dana na Žabljaku, imala sastanak sa predsjednikom Opštine Radošem Žugićem i njegovim saradnicima tokom kog je razgovarano o projektima koje je ta opština realizovala iz EU fondova, o novim mogućnostima koje su opštini Žabljak na raspolaganju, kao i o obavezama i izazovima s kojima se lokalna samouprava suočava.

Gorčević je kazala da veliki broj pregovaračkih poglavlja ima direktan uticaj na opštine, imajući u vidu da se u procesu pristupanja EU uvode nove obaveze za lokalne samouprave. Istakla je da je važno da lokalne samouprave budu uključene u sve reformske procese, kako u dijelu obaveza koje proizilaze iz procesa, tako i po pitanju korišćenja mogućnosti iz evropskih fondova koji su Crnoj Gori na raspolaganju.

„Najveći dio reformskog procesa se odvija upravo na lokalnom nivou. Tako je u oblasti životne sredine najveći dio evropskih propisa u nadležnosti lokalnih samouprava, posebno u sferi upravljanja otpadom gdje je važno izraditi dobre lokalne planove za upravljanje otpadom i uspostaviti potrebnu infrastrukturu“, kazala je ministarka.

U tom kontekstu, ona je istakla da su Crnoj Gori na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova, od kojih su mnoga na raspolaganju lokalnim samoupravama te da je važno u kontinuitetu jačati njihove kapacitet za pripremu i sprovođenje dobrih projekata.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo realizovanim projektima i aktivnostima na lokalnom nivou istakavši da je dobre rezultate potrebno dodatno promovisati i afirmisati.

Predsjednik Opštine Radoš Žugić je izrazio zadovoljstvo što je Opština Žabljak jedna od šest opština čija je aplikacija prihvaćena u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”, te je istakao da današnji sastanak predstavlja nastavak dobre saradnje sa Ministarstvom evropskih poslova. Istakao je da lokalno rukovodstvo čvrsto stoji na stanovištu da je pristupanje Evropskoj uniji ispravan put i interes kako lokalnih samouprava tako i države Crne Gore.

,,Stav Opštine Žabljak je da EU integracije počinju sa lokalnog nivoa, što potvrđuje i činjenica da je Žabljak od nedavno dio asocijacije evropskih gradova EUROMONTANA, a očekuje se i uspostavljanje teritorijalnog partnerstva opština Žabljak i Tivat sa češkom regijom Pardubice“ saopštio je Žugić.

Istakao je i zainteresovanost Opštine za apliciranje i implementaciju projekata koji se finansiraju kako direktno iz EU fondova, tako i iz fondova zemalja članica, uz isticanje Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije kao jednog od najznačajnih partnera, koji trenutno učestvuje u sufinansiranju projekta Izgradnja deponije građevinskog otpada i dodatne kade za komunalni otpad u Žabljaku, vrijednosti oko 900,000.00 eura.

Gorčević je sa timom Ministarstva evropskih poslova obišla Osnovnu školu „Dušan Obradović“, i tom prilikom je mladi evropski ambasador Matia Prenkočević učenicima devetih razreda održao predavanje na temu „EU i evropska integracija Crne Gore“. Nakon predavanja, učenici su učestvovali u nagradnom kvizu „Kolliko znaš o EU?“, a najbolji su nagrađeni.

U okviru evropskog dana na Žabljaku, ministarka i predsjednik Opštine su obišli tri projekta finansirana iz EU fondova:

Projekat ,,Usavršavanje – Usklađivanje vještina i lokalnih potreba za radnom snagom” , u okviru kog je organizovana obuka za 24 nezaposlena lica za zanimanja kuvar, konobar, recepcioner , kao i obuka iz engleskog jezika. Takođe, u sklopu projekta je opremljen je centar za obuku „Duga“, u sklopu JU SMŠ „17.septembar“ kojem je na korišćenje predata vrijedna oprema koja obuhvata kuhinjski/restoranski inventar, namještaj za restoran, namještaj za terasu, kao i profesionalne kuhinjske mašine.

Projekat Eko smart park u okviru kog je postavljen info digitalni totem koji će imati web aplikaciju sa informacijama o kulturno-istorijskom nasljeđu Durmitora, kao i informaciju o turistički atraktivnim lokacijama, mapama za kretanje i druge važne informacije za turiste. Kako je istaknuto, plan je da, na ulazu u park, bude izgrađen „mini-amfiteatar“ koji će se ljeti koristiti kao pozornica na otvorenom, kao i da se postave klupe i stolovi za igranje šaha.

Projekat uspostavljanja suvenirnice i radionice za izradu proizvoda od vune i suvenira, koji će stvoriti uslove za obučavanje i zapošljavanje lica i predstavljati dodatnu vrijednost Turističkoj organizaciji Žabljaka. U okviru projekta je adaptiran prostor za radionicu, izvršena nabavka mašina za proizvodnju i prodaju suvenira i proizvoda od vune, dizajniranje suvenira i šema za pletenje, nabaljen materijal za obuku i identifikovano 15 nezaposlenih lica i eksperata koji će sprovoditi obuke.

U okviru evropskog dana, na opštinskom platou je organizovan Sajam durmitorske hrane i proizvoda domaće radinosti, uz nastup Kulturno – umjetničkog društva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
26.02.2024-16:49 16:49

Trik godine…zamajavanje ociju..njihov cilj je da ruse CG..Njihov sef je Dodik-Vucko-Mandic..Spajko..U Internetu su uveli da CG govori Serbis…Za mene su ovo teki antidrzavnici..mafijasi…